A Cypress-Clad Lake House Posted Up on an Old Logging Road

Add to
Like
Comment
Share
By Paige Alexus / Published by Paige Alexus
Recommended by
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.

Take a look at these photos that ARCHITECTUREFIRM sent us of their Lake House project in North Wilkesboro, North Carolina. Captured by Brooklyn-based architecture, landscape, and interior photographer James Ewing, the house—which is covered in untreated cypress—is sited along an old logging road that sits on a steep hillside just above Kerr Scott Lake’s flood line.

As a collaborative studio made up of designers and architects based in Brooklyn, New York and Richmond, Virginia, ARCHITECTUREFIRM cut a small courtyard out of the middle in order to create a sheltered terrace.

ARCHITECTUREFIRM built this weekend home for a young family of five and their Australian Labradoodles.<span> <a href="/discover/dwelllpow" target="_blank">#dwelllpow</a></span>

ARCHITECTUREFIRM built this weekend home for a young family of five and their Australian Labradoodles. #dwelllpow

The simple bar-shaped house is buried into the hillside, which allows for unobstructed views of the woods below.<span> <a href="/discover/dwelllpow" target="_blank">#dwelllpow</a></span>

The simple bar-shaped house is buried into the hillside, which allows for unobstructed views of the woods below. #dwelllpow


The siding is made up of untreated cypress. You can see how each section has weathered differently, depending on how much exposure it's received since its completion in 2013.<span> <a href="/discover/dwelllpow" target="_blank">#dwelllpow</a></span>

The siding is made up of untreated cypress. You can see how each section has weathered differently, depending on how much exposure it's received since its completion in 2013. #dwelllpow


A small courtyard cut out of the center holds a sheltered terrace with an outdoor fireplace. This open area separates the main living spaces from the bedrooms and creates a framed view for the family.<span> <a href="/discover/dwelllpow" target="_blank">#dwelllpow</a></span>

A small courtyard cut out of the center holds a sheltered terrace with an outdoor fireplace. This open area separates the main living spaces from the bedrooms and creates a framed view for the family. #dwelllpow

Follow @dwellmagazine on Instagram for more design and architecture inspiration—and to be considered for our next Photo of the Week, post your photo on Instagram and use #dwellPOW