A Contemporary Home Cascades Down the Hillside in Vancouver

Add to
Like
Share
By Anna Squier / Published by Dwell
Astounding mountain and harbor views in Central Vancouver direct the remodel of this 1970s dwelling.

The Arbutus Ridge House is a contemporary remodel inspired by the original personality of the home—a structure which cascades down multiple levels, with impressive views at every step. 

Newsletter
Join the Daily Dose Mailing List

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design

Upon entry, the cascading form of the home is minimized.  In view, is a board-formed concrete wall and a south-facing garden, with harbor views in the background.

Upon entry, the cascading form of the home is minimized. In view, is a board-formed concrete wall and a south-facing garden, with harbor views in the background.

Having the desire to preserve the historic uniqueness of the original design, the clients brought in Burgers Architecture to update the abode and improve upon its potential. While the massing of the property was impressive, it lacked natural light, fluid spaces, and thermal comfort. 

As you can see, the home follows the slope of the land.  Geometric punched window openings draw in plentiful daylight.

As you can see, the home follows the slope of the land. Geometric punched window openings draw in plentiful daylight.

By integrating multiple skylights and replacing staircases with an open-tread solution, the architects have beautifully transformed the interiors into a bright, airy space.

A quiet reflecting pond lies directly outside the master suite.  The exterior siding passes onto the interior, creating a seamless connection between the two spaces.

A quiet reflecting pond lies directly outside the master suite. The exterior siding passes onto the interior, creating a seamless connection between the two spaces.

To further increase the connection to the surroundings, exterior spaces have been added adjacent to the main living spaces throughout the five levels of the home. 

The main living area extends onto an outdoor terrace, complete with a fireplace and heaters. A fire pit and private terrace are steps down off the study on the lowest floor. 

The main living space extends onto a trellis-covered outdoor terrace.  Complete with a fireplace and mountain views, it is an idyllic space to reconnect with nature.

The main living space extends onto a trellis-covered outdoor terrace. Complete with a fireplace and mountain views, it is an idyllic space to reconnect with nature.

Upon entry is a picturesque courtyard garden, and off the master suite is a reflecting pond with a fountain to provide ample relaxation.

In the main living space, brightly colored furnishings—including an iconic womb chair and a sofa from Ligne Roset—create a playful interior space for lounging.  A laminated glass floor allows light to pass further between the various levels.

In the main living space, brightly colored furnishings—including an iconic womb chair and a sofa from Ligne Roset—create a playful interior space for lounging. A laminated glass floor allows light to pass further between the various levels.

On the exterior, dark gray siding with glass openings protrude a modern form. The concrete walls provide a textured contrast to the sleek cladding.

Shop the Look
Ligne Roset Togo Sofa
Ligne Roset Togo Sofa
Ligne Roset’s Togo Sofa has become a classic ever since its creation over 40 years ago. Designed by Michael Ducaroy, the distinctive, low-profile silhouette is built specially for comfort with an ergonomic design that makes it an inviting spot to curl up. The frame is made up of three densities of...
Vitra Vegetal Chair
Vitra Vegetal Chair
Inspired by nature, the Vegetal Chair features a plant-like structure that is both unique and comfortable. Made of colorfully dyed polyamide, the Vegetal Chair is stackable making it a versatile work of art.
Saarinen Womb Chair
Saarinen Womb Chair
Eero Saarinen arrived at the concept for his 1948 Womb Chair when challenged by Florence Knoll to design a chair of supreme comfort – one she could really "curl up in".
The kitchen and dining space are centrally located at the heart of the home.  An island becomes the perfect location for work, play, homework, and eating, with views of the living spaces below.

The kitchen and dining space are centrally located at the heart of the home. An island becomes the perfect location for work, play, homework, and eating, with views of the living spaces below.

The bright white interior strikingly contrasts to the dark exterior facade. Whitened bamboo floors continue the neutral, white scheme found within the home, while dark-gray lacquer millwork aligns with the contemporary design of the remodel. 

In the master bath, a geometric mirror hangs from the ceiling above, providing continuous views to the hills and sky beyond.

In the master bath, a geometric mirror hangs from the ceiling above, providing continuous views to the hills and sky beyond.

Project Credits:

Architect of Record: Cedric Burgers / Burgers Architecture

Builder / General Contractor: Cedric Burgers Developments

Structural Engineer: CA Boom / Eric Steffensen

Landscape Design company: Bloomingfields / Brian Pomfret

Lighting Design: Burgers Architecture

Interior Design: Burgers Architecture

Cabinetry Design / Installation: Soma / David Rootman