This Home Achieves Blissful Living in the Hills
Add
Like
Comment
Share

In 2010, Ben Mitchell-Anyon, Sally Ogle, and Tim Gittos took out a loan, quit their day jobs, and embarked on their inaugural project together as Patch Work Architecture. The assignment was simple: Find an inexpensive plot of land and build themselves a small house. “We were all keen to build something exciting and experimental, yet modest and simple at the same time,” says Mitchell-Anyon.

Rookie firm Patch Work Architecture used locally sourced Lawson cypress to clad the exterior of a 970-square-foot house in New Zealand. Vibrant painted accents contrast with the otherwise neutral structure. Steel trusses, painted in a blue hue called Lochmara from Resene, are visible through the fiberglass panels on the veranda. Photo by: Paul McCredie

Rookie firm Patch Work Architecture used locally sourced Lawson cypress to clad the exterior of a 970-square-foot house in New Zealand. Vibrant painted accents contrast with the otherwise neutral structure. Steel trusses, painted in a blue hue called Lochmara from Resene, are visible through the fiberglass panels on the veranda. Photo by: Paul McCredie

They purchased a hilly plot in Whanganui, a sleepy provincial city located two and a half hours north of Wellington, New Zealand, and kicked off construction in 2011. During the next year, the trio (with the help of their architect friend Caroline Robertson) designed and built everything in the house, from the structure down to the cabinetry, tweaking and modifying details along the way. Thanks to their sweat equity, the residence came in at about $130 per square foot and taught them the value of onsite decision-making, which will inform the budding firm’s future projects. “There are things that you can never really know from a computer model or a drawing,” says Mitchell-Anyon.

The designers fabricated everything in the house, down to the quarter-sawn pine and macrocarpa-wood kitchen cabinetry and concrete floor. “Physically the most challenging part of the build was wrestling an incredibly slippery concrete pump up the muddy driveway in the rain!” says designer Ben Mitchell-Anyon. The enamel pendant light is vintage. Photo by: Paul McCredie

The designers fabricated everything in the house, down to the quarter-sawn pine and macrocarpa-wood kitchen cabinetry and concrete floor. “Physically the most challenging part of the build was wrestling an incredibly slippery concrete pump up the muddy driveway in the rain!” says designer Ben Mitchell-Anyon. The enamel pendant light is vintage. Photo by: Paul McCredie

The second-story viewing platform was born from an onsite discovery. After framing the first level, Patch Work Architecture noticed a vista to the west and decided to add a window. Photo by: Paul McCredie

The second-story viewing platform was born from an onsite discovery. After framing the first level, Patch Work Architecture noticed a vista to the west and decided to add a window. Photo by: Paul McCredie

A promenade, playfully dubbed “the wharf,” offers a spot to catch morning rays. Photo by: Paul McCredie

A promenade, playfully dubbed “the wharf,” offers a spot to catch morning rays. Photo by: Paul McCredie

Details
Project: Dogbox
Comments
Dwell Life © 2016Download our iOS App

We’re inviting you to join us to create a place where we can inspire and share with each other every day, collaborate on collections, projects and stories, ask questions, discuss and debate ideas.

Log in