A City Dwelling in Spain Puts a Premium on Outdoor Space

A City Dwelling in Spain Puts a Premium on Outdoor Space

On a corner lot in Valencia, Piano Piano Studio combines cozy courtyards with double-height interiors to create an airy, light-filled home.

On a vibrant street in Valencia, Spain, sits a crisp, white dwelling known as La Casa del Cantó. The two-level home was recently completed by local firm Piano Piano Studio for a client eager to build their dream house in the area.

"The client yearned for a property with three main elements: a large terrace to enjoy the pleasant winters afforded by the city, a sheltered patio, and a large, open interior," note Maria Donnini and Maria Grifo, the two architects who led the project.

Due to the elongated shape of the home’s corner lot, the team designed the residence as two units separated by a central courtyard. "The access to the house is made from a crack in the center of the long facade, so that when you cross it, it takes your view to a patio," explain the architects. "This patio serves as another room of the house—as an extension of the open living area where one can share the day with others."

Inside, the interior spaces sport a minimalist aesthetic outfitted with neutral colors and a simple material palette of wood, brick, and glass.

While a private wing toward the back offers a quiet, serene retreat, the primary living areas are tied together with an open, free-flowing layout aimed at encouraging interaction. On the upper level is an open, flexible space that includes a large outdoor terrace hidden from street view by a subtle brick lattice.

Shop the Look 
Schoolhouse Andy Side Table - Lichen
Refined in its detailing and economy of space, The Andy Side Table is an urbane addition to compact seating arrangements. Based on a piece by Thinline, the earthy, satin finish color options on the cast aluminum base translate across design eras.
Urban Outfitters Isobel Sofa
Upholstered sofa featuring a textural weave with four squared back cushions and a trio of round accent pillows for a geometric contrast we love. With a cushioned feel allover and arms that wrap around from back in an angular design.
Urban Outfitters Rattan Plant Stand
With a trio of panels, this looped rattan planter displays your favorite little blooms + ferns with fresh, boho style. Hinging structure at each panel folds in and a platform along each panel at different levels holds your planter of choice, complete with arched motifs at top + base.

"In the end, this is a house which looks inward toward its courtyards, but at the same time it is connected to everything around it," note the architects. "The home uses local materials, and repeats volumetric forms and rhythms in its facade, which are similar to the adjacent houses."

Related Reading:

A Central Courtyard Fills an Australian Home With Light and Lush Greenery

This Crisp California Residence Is All About the Courtyard

Project Credits:

Architecture: Piano Piano Studio (Maria Donnini + Maria Grifo) /@studiopianopiano

Collaborators: Luis Ros, Ana Edo, Juanjo Ros

Structural Engineering: Temcco

Civil Engineering: Ana Edo & Juanjo Ros

Photography: Milena Villalba

Published

Last Updated

Save

Get the Pro Newsletter

What’s new in the design world? Stay up to date with our essential dispatches for design professionals.