A “Granny-Chic” London Victorian Shines After a Charred-Timber Retrofit

A “Granny-Chic” London Victorian Shines After a Charred-Timber Retrofit

By Lauren Jones
A budget-friendly remodel clears the air and connects a cramped Victorian to garden views.

This turn-of-the-century Victorian is located in Kensal Rise, a popular West London neighborhood known for its down-to-earth charm, trendy pubs, proximity to railways, and typical period homes. "English people are drawn to Victorian-era architecture," says architect Jean Dumas, founder of Trellik Design Studio. "But typically, Victorian layouts don’t respond to how young people want to live."

The dated Victorian lacked natural light, the halls were cramped, and the clients wanted to be able to see all the way to the garden upon entering. 

When the clients first bought the home, it hadn’t been touched for about 50 years. "It had carpeting, wallpaper, and was ‘granny chic’ without the chic," Dumas says. "It was quite the odd house."

The rooms were small and quite dark, and the house narrowed at the back. The rear of the lot had a modest, neglected garden with a horribly unattractive fence and structure a neighbor had built. "We wanted to keep the charm and historical features of the house while opening it up," he says.

Dumas kept the layout as is at the front of the house, but he updated the 1950s wallpaper and curtains with a much airier aesthetic.

The home is located below a neighbor on the lower level, so Trellik Design Studio started by reconfiguring the cramped and dark front lobby. The more generous, revised entryway is filled with natural light and has views straight through to the garden. The design team also opened up the kitchen and dining room and created a small extension on the side of the home. 

The new kitchen/dining room is entirely open and provides views of the garden. 

"The idea was to extend on the side to claim that extra meter, allowing the dining table and kitchen to all be together," Dumas says. Along the side of the home, the design team created a black-and-white tiled courtyard, which provides more outdoor space.

Charred Siberian timber complements the original brick home. 

In the design phase, Dumas and the clients visited London’s Barbican Centre to see an exhibit on Japanese architecture from 1945 to today. The use of charred timber quickly caught their attention.

"Charring timber makes it more weatherproof and better able to withstand sun and rain," he says. After conducting research, Dumas found a source for Siberian timber, which he liked for its grain and coloration—it felt like a natural fit with the updates he had already made.

Shop the Look
Tom Dixon Beat Pendant, Wide
“The success and desirability of a product is inextricably tied in to the substance that forms it,” says London-based designer Tom Dixon, whose careful consideration of materials led to the warm glow of the Beat Pendant (2006).
Eames Molded Plastic Dowel-Leg Side Chair (DSW)
The unmistakable Eames Molded Plastic chair takes on a different life with each of its base offerings.
The Citizenry Puebla Marble Pedestal Candle Holder
HANDCRAFTED IN MEXICO BY HERRERA MARBLE WORKSHOP  Add a bit of drama to any shelf or tablescape with this sculptural candle holder. Handcrafted from matte black marble, this petite beauty is perfect styled on a bookshelf or as an addition to any tablescape.

The backyard evokes the serenity of a Japanese Zen garden with a beautiful leaning tree and a shou sugi ban shed.

In the garden, Dumas built a shed to hide the ugly back wall and the building a neighbor had constructed. The clients now use the accessory unit when working from home, and for guests.

"It’s also made the house feel bigger than it is, because when you look through the kitchen you see the shed, and it looks to be all one," he comments.

Dumas kept a relatively simple palette when it came to the interior. Floor-to-ceiling cabinetry in the kitchen acts as an effective noise barrier.

The home’s interior shows clear Scandinavian design influences. Dumas added a wall of cabinetry to provide extra storage and serve as a buffer against noise, which is one of the biggest complaints in high-density neighborhoods like this one.

He went with Valchromat joinery—a medium-density fiberboard that is economical and has "a cool identity and texture that complements the charred timber." 

Bathed in natural light, the open-concept dining room is perfect for entertaining.

The design team sanded and varnished the original timbers in the front of the home, and they went with light engineered hardwoods laid in a herringbone pattern for the rear.

The clients are big entertainers, so they designed a movable walnut island for the kitchen. To further save money, they painted the back wall in gold to mimic the look of brass.

Trellik Design Studio opened up the alleyway to provide an indoor/outdoor corridor, which livens up the dated home and provides more outdoor space.

Overall, the home still has the essence of a traditional Victorian, but features unique materials, a minimalist interior, and clever space-saving and cost-saving hacks.

Related Reading:

A Cramped London Victorian Lightens Up With a Double-Height Renovation

A Victorian Home in London Gets a Modern Office Addition

Project Credits:

Architects of Record: Jean Dumas, Navjeet Ghuman and Hugo Dreneau, Trellik Design Studio / @trellik

Builder/General Contractor: DBL London Ltd

Structural Engineer: Tyrone Bowen - CAR Ltd

Lighting Design: Trellik Design Studio

Kitchen Island Cabinetry Design: Hyde and Gallagher / @hyde_and_gallagher

Save
Get the Renovations Newsletter

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design.

See a sample