Two Timber-Clad Pavilions Make Up This Australian Family Retreat

Add to
Like
Share
By Michele Koh Morollo
Nestled in the coastal Victoria region, this modern retreat caters to a three-generational family with members ranging from six months to 76 years old.

Melbourne–based studio Tom Robertson Architects has recently designed a contemporary weekend retreat for a multi-generational family. 

Seeking a place to escape from the city and reconnect with the country and coast, the family longed for a large space that would be functional, comfortable, and easy to maintain. 

Newsletter
Join the Daily Dose Mailing List

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design

Not only does the home deliver an abundance of privacy, it also provides access to a series of spectacular beaches close to the site.  

Not only does the home deliver an abundance of privacy, it also provides access to a series of spectacular beaches close to the site.  

The 3,767-square-foot residence is comprised of two rural-style pavilions that are connected and clad in Blackbutt eucalyptus timber.

The 3,767-square-foot residence is comprised of two rural-style pavilions that are connected and clad in Blackbutt eucalyptus timber.

"The house is well oriented to absorb the sun and allows for striking views to the water beyond. The configuration of the house allows for gentle separation of zones, and the home adapts to the different scales of its visitors. The interior palette is robust, yet calm," says Robertson. 

The two pavilions are fitted with large sliding glass doors, which open to two wooden decks. Here, views are oriented toward the peaceful natural landscape and sea beyond. 

The two pavilions are fitted with large sliding glass doors, which open to two wooden decks. Here, views are oriented toward the peaceful natural landscape and sea beyond. 

Thanks to cleverly designed built-in storage systems, clutter is neatly concealed throughout.

Thanks to cleverly designed built-in storage systems, clutter is neatly concealed throughout.

The kitchen features a lovely CDK stone backsplash.

The kitchen features a lovely CDK stone backsplash.

Shop the Look
Menu Folded Vase
Menu Folded Vase
‘Folded vase’ is designed with the flower bouquet in mind and has been inspired by the Japanese paper-folding art, Origami. Both the matt surface of the porcelain and the way it has been folded and shaped bear resemblance to the texture and porosity of paper.
IKEA YPPERLIG Floor Lamp
IKEA YPPERLIG Floor Lamp
With this floor lamp, you don’t need to bend down. You can turn it on, off and dim the lighting using the button under the lamp head – and turn the flexible arm so you get the light where you need it. Photo courtesy of IKEA...
Vifa Oslo Wireless Speaker
Vifa Oslo Wireless Speaker
Danish audio company Vifa stands proud behind their Nordic aesthetics with each of their sound pieces. As one of their more compact designs, the Oslo Wireless Speaker sits upright but can be carried around for a portable experience.
The house has floors of burnished concrete, providing thermal mass in the cooler months. The cement retains heat from the sun during the day and then slowly releases it back into the atmosphere to warm the interiors in the evening. 

The house has floors of burnished concrete, providing thermal mass in the cooler months. The cement retains heat from the sun during the day and then slowly releases it back into the atmosphere to warm the interiors in the evening. 

When opened, the sliding glass doors bring in plenty of fresh breezes, which circulates through the hallway and naturally cools the house. 

When opened, the sliding glass doors bring in plenty of fresh breezes, which circulates through the hallway and naturally cools the house. 

Each room frames a picturesque view of the rural landscape. 

Each room frames a picturesque view of the rural landscape. 

A central breezeway brings the family together to enjoy the tranquil outdoor scenery.

A central breezeway brings the family together to enjoy the tranquil outdoor scenery.

The floor-plan drawing.

The floor-plan drawing.

Project Credits: 

Architecture and interior design: Tom Robertson Architects 

Stylist: Jessica Lillico 

Photography: Lillie Thomspon