A Slender Geothermal Cottage in London
By Dominic Bradbury / Published by Dwell
Recommended by
On an eight-foot-wide site in London, architect Luke Tozer cleverly squeezed in a four-story home equipped with rain-water-harvesting and geothermal systems.
The glass walls that separate the living area from the courtyard fully retract to allow a smooth passage between the two.

The glass walls that separate the living area from the courtyard fully retract to allow a smooth passage between the two.

Throughout the house, built-in storage and shelving is cleverly positioned in alcoves and recesses, as in the dining area, which allows clutter to be easily cleared away.

Throughout the house, built-in storage and shelving is cleverly positioned in alcoves and recesses, as in the dining area, which allows clutter to be easily cleared away.

At the back, the building steps down to the courtyard garden in a ziggurat formation, with the main living spaces on the lowest floor.

At the back, the building steps down to the courtyard garden in a ziggurat formation, with the main living spaces on the lowest floor.

When Luke and Charlotte Tozer learned they were expecting their first child, they knew it was time for a bigger house. Luke, an architect, was not averse to a challenge, so they went looking for a building that might need a renovation. What they found might have made other potential buyers flee—–a constricted site in London’s Notting Hill occupied by a derelict 1950s cottage—–but the Tozers used their imaginations to see the potential. “Only an architect would have been crazy enough to buy it,” says Luke, a director at Pitman Tozer Architects.

The front of the cottage was a mere eight feet wide, expanding to the rear where it nestled among the back gardens of neighboring buildings dating from the 1860s. It was immediately clear that obstacles would arise not only in the design process but also in accessibility during construction on this unusually narrow lot. “We had always wanted to build a house for ourselves,” Luke reflects, “but looking at this site, I couldn’t quite work out if it was my dream or a nightmare.”

Though the cottage was in poor shape, having an existing building  provided a starting point from which to draw. “With the new design we were able to go up, back, and down,” says Luke. “We dug out the whole back of the site, and we were able to increase the floor area of the new house by about half compared to the original.”

At each stage, the slimmed-down nature of the site required creative thinking to get around access problems, from building a hut for the contractor that could be moved around on wheels to finding a drilling rig narrow enough to reach the backyard to drill the 165-foot-deep boreholes that are key parts of the geothermal system.

The ground-source heat pump, which uses natural subterranean warmth to heat the floors and water, was one of a multitude of measures the Tozers took to make the house as sustainable as it would be beautiful and livable, from overhead to underfoot. On the roof and under the courtyard garden, a rainwater-harvesting system was installed in order to use reclaimed water for the home’s toilets. Materials for the timber-and-steel-frame house were carefully selected from responsible sources, including the wood for the custom staircase, which is sustainably grown larch composite board. Operable skylights in the stairwell and the sitting area allow for natural passive ventilation on hot days, while the orientation of the glass to 
the sun maximizes solar heat gain on cold days. Many of the green features in the house are common sense, including high-efficiency glazing and lamb’s-wool insulation.

Ultimately, the Tozers were rewarded for their painstaking process. Having bought the site in 2005, they finally moved in two years later and were just within their $987,000 budget. The finished interior maximizes every square inch of space yet avoids any feeling of claustrophobia. The narrowest, street-facing section of the house is essentially an entrance area on the ground floor, topped by a stack of three bedrooms.

By placing the sleeping quarters in the leanest region of the house, the living zones gain the more expansive back area, which unfolds dramatically  into a semi-open-plan kitchen, dining area, and sitting room, enriched by banks of retractable glazing that open out onto a courtyard. The indoor and outdoor floor levels match up for a seamless transition. “We enjoy looking out onto the garden year-round,” says Luke, “but on a nice day, with the gatefold doors open, we have a much greater sense of space. It becomes one big room within this rather Californian indoor-outdoor idea.” 

For the Tozers’ two young boys (their second son, Alexander, arrived two years after Mark), the openness of the main floor makes for a great place to play. “It’s very well suited to two small kids who can have the run of the ground floor during the day,” says Charlotte. In order to make it equally suited to adults, built-in storage means toys and clutter can be tucked away after the kids go to sleep.

Their children are one reason why Luke and Charlotte chose to emphasize sustainable design—–both to teach the boys environmental awareness and to keep their carbon footprint small. “With young children we do a lot of flushing,” says Luke. The couple encourages turning off lights and taps but try not to be too overbearing.

One more bonus of the green approach: “It is cheap to run,” Luke says, “but none of that is especially noticeable. It’s about trying to design in a sustainable manner without making a song and dance about it. We did superinsulate the house, and the glazing is very high spec. It’s in excess of what you have to do in the UK, but the benefit is worth it.”

The rainwater-storage system saves on the family’s water use, providing recycled water to flush the four dual-flush toilets. No special allowances were required for the system, which comes under standard UK building regulations. The Tozers considered graywater recycling to reuse bath and shower water, but decided that the simplicity of the rainwater system suited them best. They did, however, install a separate rainwater-collection barrel for watering the courtyard 
garden, even though the plants were selected for their low-water needs.

Though the environmental upshots of their home are many, Luke and Charlotte are perhaps most pleased that the unique constraints of the site became its best asset: By having to situate the majority of the living space to the rear, with just a sliver of the facade exposed to the street, the Tozers ended up creating their own private world, turning a dejected lot into a safe haven where their family can grow.

On an eight-foot-wide site in London, architect Luke Tozer cleverly squeezed in <br><br>a four-story home equipped with rain-water-harvesting and geothermal systems.

On an eight-foot-wide site in London, architect Luke Tozer cleverly squeezed in

a four-story home equipped with rain-water-harvesting and geothermal systems.

The staircase is a bespoke design by Luke Tozer, made of a larch composite sourced from sustainable forestry in Austria. It was made off-site and then assembled in position like a jigsaw puzzle.

The staircase is a bespoke design by Luke Tozer, made of a larch composite sourced from sustainable forestry in Austria. It was made off-site and then assembled in position like a jigsaw puzzle.

The glass wall separating the main living area and the inner courtyard garden opens like an accordion to create a barrier-free transition. Built-in planters along the walls of the courtyard add greenery without eating into the valuable surface <br><br>area of the courtyard.

The glass wall separating the main living area and the inner courtyard garden opens like an accordion to create a barrier-free transition. Built-in planters along the walls of the courtyard add greenery without eating into the valuable surface

area of the courtyard.

The fluid relationship between the open-plan living zone and the garden, enhanced by even floor levels inside and out, helps create a generous feeling of space, despite the challenging constraints of the limited site.

The fluid relationship between the open-plan living zone and the garden, enhanced by even floor levels inside and out, helps create a generous feeling of space, despite the challenging constraints of the limited site.

Luke Tozer invested in a rainwater-harvesting system for the house that meets part of the family’s need for domestic water and is used to flush the four toilets in the house.

Luke Tozer invested in a rainwater-harvesting system for the house that meets part of the family’s need for domestic water and is used to flush the four toilets in the house.

Details
Project: Tozer Residence
d

Dominic Bradbury

@dominic_bradbury

Whilst traipsing through the woods in search of Piers Taylor's 18th-century gamekeeper's cottage, writer and frequent Dwell contributor Dominic Bradbury found himself wishing that he had packed breadcrumbs in addition to the de rigueur tools of reportage. "I remember being very struck by the journey, and wondering whether I was taking the right path. It's all rather Hansel and Gretel, but suddenly, through the trees, you're rewarded with this rather brave, new, and contemporary house."

Comments
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.
Dwell Life © 2016Download our iOS App

Join us and discover, create, and collaborate with the Dwell community.

Log in