An Airy New Pavilion Lets One Family Practically Live in a Park

Add to
Like
Comment
Share
By Michele Koh Morollo
In a suburb of Melbourne, Australia, a pavilion addition ties into the existing home's midcentury roots and connects to the nearby parkland.

Australian studio AM Architecture has transformed a midcentury modern home in the Melbourne suburb of Camberwell into a 5,920-square-foot residence that celebrates space, light, and native materials. 

An Airy New Pavilion Lets One Family Practically Live in a Park - Photo 1 of 9 - Insulated glass was used for the floor-to-ceiling windows.

Insulated glass was used for the floor-to-ceiling windows.

An Airy New Pavilion Lets One Family Practically Live in a Park - Photo 2 of 9 - The existing building was rendered precast at the first floor, seated on clinker bricks.

The existing building was rendered precast at the first floor, seated on clinker bricks.

Sited on a challenging, L-shaped plot, the home's brief called for improved zoning, more space for a large family, a stronger connection to the outdoors, and better views of the nearby parkland. 

An Airy New Pavilion Lets One Family Practically Live in a Park - Photo 3 of 9 - Timber posts, which support a timber-lined canopy overhead, serve as the boundaries of the pavilion structure. 

Timber posts, which support a timber-lined canopy overhead, serve as the boundaries of the pavilion structure. 

Drawing on aspects of the existing architecture, AM Architecture added a new pavilion, nestling it between two tall trees on the site so that its 16-foot-high ceilings open to accommodate leafy perspectives of the park. 

Shop the Look
Hans Wegner CH28T Sawhorse Chair - Oak Frame
Hans Wegner CH28T Sawhorse Chair - Oak Frame
True to its roots, CH28T will be re-launched in a pure wood, un-upholstered combination of two contrasting woods. According to Knud Erik Hansen, Managing Director of Carl Hansen & Son, this new combination is a respectful update and a tribute to the spirit of Hans J. Wegner.
Muuto E27 Pendant Light
Muuto E27 Pendant Light
 “The simplicity of the naked bulb is hard to compete with,” says Swedish designer Mattias Ståhlbom of his E27 Pendant (2008). Ståhlbom has distilled the idea of a pendant to its essence: just a socket, bulb and cord.
Hans J. Wegner CH338 Oiled Oak Extension Dining Table
Hans J. Wegner CH338 Oiled Oak Extension Dining Table
 Generally regarded as the “chair-maker of chair-makers,” Hans J. Wegner designed more than 500 chairs over the course of his prolific career, in addition to other memorable pieces such as cabinets, desks and tables.
Mattiazzi Osso Chair
Mattiazzi Osso Chair
The Osso is a fun, playful, and beautiful chair designed by Ronan and Erwan Bouroullec for Italian brand Mattiazzi. Composed of locally harvested, chemical-free wood panels, the chair is fabricated with high-tech modeling equipment that runs on solar power.
Marset FollowMe Portable Table Lamp
Marset FollowMe Portable Table Lamp
No electricity? Too windy for candles? Then the Marset FollowMe Portable Table Lamp is just the petite, portable and rechargeable lamp you need. Charge up via the USB port, set the dimmer level and grab FollowMe by its smooth oak handle to take it virtually anywhere.
De La Espada 007 Atlantico Tall Chest
De La Espada 007 Atlantico Tall Chest
The 007 Atlantico Tall Chest has slender legs elegantly lifting the robust body away from the floor. Functional rectilinear handles stretch the full width of each drawer.
An Airy New Pavilion Lets One Family Practically Live in a Park - Photo 4 of 9 - The interiors were reworked into a split-level, open-plan living space that helps the residents feel connected to the park.

The interiors were reworked into a split-level, open-plan living space that helps the residents feel connected to the park.

"The addition changes the organization of the existing home by creating a new center with a dramatic connection to its natural surrounds," says AM Architecture director Andrew Mellios. 

An Airy New Pavilion Lets One Family Practically Live in a Park - Photo 5 of 9 - The timber used for the addition comes from sustainable, natural plantation oak.

The timber used for the addition comes from sustainable, natural plantation oak.

Within this pavilion are a new living area, master bedroom, and basement cellar, which connect to new outdoor entertaining areas and a swimming pool.  

An Airy New Pavilion Lets One Family Practically Live in a Park - Photo 6 of 9 - The private areas are separated but visually connected to the new living area.

The private areas are separated but visually connected to the new living area.

"The rhythm of these posts creates a tactility and depth to the edges of the space, modulating the hardness of the glass surface. The external clinker brick planes reappear to bookend the new interior, suggesting that the living areas are an external space," says Mellios.  

An Airy New Pavilion Lets One Family Practically Live in a Park - Photo 7 of 9 - Elegant ceramic pendant lamps are draped on each post.

Elegant ceramic pendant lamps are draped on each post.

The entryway was relocated from the first floor to the new center within the pavilion addition. This entrance now leads to clearly zoned functional areas, which include living and outdoor spaces, and separate wings for the parents, children, and guests. 

An Airy New Pavilion Lets One Family Practically Live in a Park - Photo 8 of 9 - Exposed clinker brick-and-steel bracing convey the pragmatism of Australian midcentury design.

Exposed clinker brick-and-steel bracing convey the pragmatism of Australian midcentury design.

A dramatic fireplace enhances the verticality of the design, as well as the surrounding trees. 

An Airy New Pavilion Lets One Family Practically Live in a Park - Photo 9 of 9 - Venetian blinds were installed on the exterior of the windows to mitigate heat. 

Venetian blinds were installed on the exterior of the windows to mitigate heat. 

Midcentury-influenced furniture and decor give the interiors a pure and contemporary aesthetic that’s in sync with the home's heritage and natural environment. 

Project Credits: 

Architecture, lighting, interior and cabinetry design: AM Architecture 

Builder: Domain Builders 

Structural engineering: Andrew Beattie 

Cabinetry fabrication and installation: INSET 

Photography: Dianna Snape  

Where to Stay in Melbourne

Get a Daily Dose of Design

Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.