Two Cedar-Clad Sheds Make Up This Summer Retreat on Martha’s Vineyard
View Photos

Two Cedar-Clad Sheds Make Up This Summer Retreat on Martha’s Vineyard

Add to
Like
Share
By Kate Reggev
Remixing the gabled shed, this relaxed and refined summer home opens up to shoreline views.

Just south of Cape Cod on the island of Martha’s Vineyard, a Boston–based family wanted to build a summer retreat next to the shoreline. They turned to Anmahian Winton Architects for a cedar-clad retreat whose two shed buildings tip their hat to the setting’s agrarian roots. 

An aerial view of Martha’s Vineyard Retreat shows its idyllic location adjacent to the beach; the manicured lawn gives way to a forested area that leads to sandy paths down to the shoreline.

An aerial view of Martha’s Vineyard Retreat shows its idyllic location adjacent to the beach; the manicured lawn gives way to a forested area that leads to sandy paths down to the shoreline.

Get the Dwell Newsletter

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design.

See a sample

Approached from the driveway, the home is accessed along a stone path that turns into a series of wide, wooden steps. The home's angular roofline is a dramatic form against the natural backdrop, but the wood cladding connects it to the site.

Approached from the driveway, the home is accessed along a stone path that turns into a series of wide, wooden steps. The home's angular roofline is a dramatic form against the natural backdrop, but the wood cladding connects it to the site.

The two gabled sheds comprising the home are separated by a glazed entryway, creating distinct areas: a sleeping "shed" that houses three guest bedrooms and a master suite, and the living spaces and large covered porch in the other volume.

While the view from the driveway presents the home as mostly solid with a central glazed void connecting the two volumes, when approached from the beach, the home appears much more open, with an outdoor covered porch and glazed walls.

While the view from the driveway presents the home as mostly solid with a central glazed void connecting the two volumes, when approached from the beach, the home appears much more open, with an outdoor covered porch and glazed walls.

In addition to the 4,000-square-foot home, there is also a new guest house and garage with a shared porch that continues the material palette and design language established at the main house.

In addition to the 4,000-square-foot home, there is also a new guest house and garage with a shared porch that continues the material palette and design language established at the main house.

At the ground level, all of the rooms stay connected to the landscape beyond through floor-to-ceiling windows that create transitions between interior and exterior. The roof of the home, however, is angled to create an asymmetrical gable that is expressed in the interior spaces, where ceiling heights vary and open up to the wood-covered ceiling.

The deck has space for grilling and lounging alongside a lap pool that extends outward to the ocean.

The deck has space for grilling and lounging alongside a lap pool that extends outward to the ocean.

Accessed directly off the main living space, the covered outdoor porch acts as a second living room for the family, with a sculptural roof shape and wood furniture. 

Accessed directly off the main living space, the covered outdoor porch acts as a second living room for the family, with a sculptural roof shape and wood furniture. 

The roof lines, in concert with the organization of the windows, create spaces that are sculptural and dynamic, giving a sense of space and airiness even in some of the smaller rooms. 

An oversized piece of artwork greets visitors once they step into the glazed entry vestibule, with the living room and deck beyond. The wide opening and lack of doors between the vestibule and the "living" volume of the two shed-like structures allows not only for ease of movement and sightlines, but for light and air to travel through the spaces.

An oversized piece of artwork greets visitors once they step into the glazed entry vestibule, with the living room and deck beyond. The wide opening and lack of doors between the vestibule and the "living" volume of the two shed-like structures allows not only for ease of movement and sightlines, but for light and air to travel through the spaces.

The wood of the kitchen cabinetry is detailed simply, with a minimalist touch and an accent of black, geometric hardware that is picked up in the black track lighting and furniture.

The wood of the kitchen cabinetry is detailed simply, with a minimalist touch and an accent of black, geometric hardware that is picked up in the black track lighting and furniture.

Furnishings, cabinetry, and other materials and textiles throughout maintain the summery, neutral palette that gives this home a distinctly relaxed, calm, and restorative demeanor.

The kitchen is designed for cooking and entertaining, with a double oven, generous island, double dishwasher, and open layout. Contrasting stone on the island countertop distinguishes it from the rest of the kitchen.

The kitchen is designed for cooking and entertaining, with a double oven, generous island, double dishwasher, and open layout. Contrasting stone on the island countertop distinguishes it from the rest of the kitchen.

Floor-to-ceiling glazing allows guests to look from the kitchen island into the open living and dining area, and to the ocean views in the distance.

Floor-to-ceiling glazing allows guests to look from the kitchen island into the open living and dining area, and to the ocean views in the distance.

Simple finishes in one of the guest rooms is offset by the views of the outdoors. A a clerestory window lets in light above, and an operable window/door with a shade allows for easy visual and physical access to the landscape.

Simple finishes in one of the guest rooms is offset by the views of the outdoors. A a clerestory window lets in light above, and an operable window/door with a shade allows for easy visual and physical access to the landscape.

The textiles and furniture selected for the family room in particular echo the feeling of casual comfort, with wood shelving continuing from the kitchen and low, informal couches.

The textiles and furniture selected for the family room in particular echo the feeling of casual comfort, with wood shelving continuing from the kitchen and low, informal couches.

The master bedroom occupies prime real estate in the home, with an entire wall of glass that turns the corner and leads to the lap pool on the deck. Sunlight is filtered at the clerestory level with wood battens and roll-down shades at the lower level.

The master bedroom occupies prime real estate in the home, with an entire wall of glass that turns the corner and leads to the lap pool on the deck. Sunlight is filtered at the clerestory level with wood battens and roll-down shades at the lower level.

At night, the lap pool glistens in the light from the master suite; an outdoor shower is conveniently located off the pool.

At night, the lap pool glistens in the light from the master suite; an outdoor shower is conveniently located off the pool.

Related Reading: Modern Martha’s Vineyard Retreat

Project Credits:  

Architect: Anmahian Winton Architects / @aw_architects
Builder/General Contractor: Andrew Flake Builders
Structural Engineer: Souza & True Engineers/Jerome Yurkoski, PE
Civil Engineer: John Lolley Civil, PE
Landscape Design: Horiuchi Solien Landscape Architect/ Kris Horiuchi
Interior Design: Sheila Galligan Interiors
Cabinetry Design/Installation: Herrick & White Architectural Woodwork