Factory Renovation in Buenos Aires Fights for Natural Light

Add to
Like
Comment
Share
By Luke Hopping
Recommended by
A creative office remodel for a local motion graphics studio.

The dream of having an office in a former factory, with high ceilings and a prairie-sized floor plan set against a backdrop of the city, forgets some basic facts about old industrial plants. For instance, they’re not known for their light and air quality. 

In Buenos Aires, the Brazilian architecture firm Pop-Arq brightened a warehouse’s narrow, corridor-like rooms on behalf of motion graphics studio ELOISA. Their strategy included installing submarine-style windows and "lamp walls," contraptions containing fluorescent lights set between two layers of polycarbonate sheets. As a capstone, a miniature glass "house" was placed over the spiral staircase to create discrete space for employees without resorting to cubicles. 

Converting a factory into an office is a full-time job, one that can sap even the liveliest businesses, but ELOISA creative director Martin Lanciano says the team is more energized now than ever: "We think that being surrounded by good design makes us work better—it helps us to be more demanding, to set the bar higher."

Brazilian architecture firm Pop-Arq flipped a dark industrial space in Buenos Aires into a bright split-level office for motion graphics studio ELOISA. A new glass enclosure for an existing spiral staircase provides acoustic insulation and a dimension of privacy without blocking light from the floor-to-ceiling windows. 

Brazilian architecture firm Pop-Arq flipped a dark industrial space in Buenos Aires into a bright split-level office for motion graphics studio ELOISA. A new glass enclosure for an existing spiral staircase provides acoustic insulation and a dimension of privacy without blocking light from the floor-to-ceiling windows. 


Photos by Martin Lanciano