A Beach House in Australia Offers the Joys of Camping—But Without All the Dirt

Its butterfly roof is pitched over the plan like a tarp, and clerestories and massive sliders create a feeling of openness akin to a campsite.

Project Details:

Location: Stradbroke Island, Australia

Architect: REFRESH* / @refreshdesign

Builder/General Contractor:  Bespoke Constructions

Interior Design: Flokk Interiors

Footprint: 3,000 square feet

 From the Architects: "The intent for Baker Boys Beach House was to be reminiscent of the beach shack vernacular, as it was very typical for the Island in the ’60s to ’90s. Exploring the qualities of long-term camping, this project intends to overcome the limitations of conventional houses. Sleeping and service facilities are confined in so called ‘pods’ which are placed beside a central area, which is covered by a light roof. Like camping, this arrangement provides an experience more similar to a shelter than spending the day inside a house.

"Located on a very steep slope, the back of the house is anchored to the ground, where it is well connected to the adjoining bushland reserve. The other end of the structure is cantilevered to take full advantage of the sweeping views, while providing covered space for car parking and storage facilities."

Published

Get the Dwell Newsletter

Be the first to see our latest home tours, design news, and more.