A Staggered Concrete Home in Argentina Nestles in the Woods

By Amy Dvorak / Published by Dwell
View 8 Photos

Hugging a gentle slope on the Argentine coast, Casa Bosque by Besonías Almeida Arquitectos integrates with its forest surroundings.

It was a daring feat—applied in any other fashion, the thorough use of concrete in a home might feel oppressive, but at Casa Bosque by Besonías Almeida Arquitectos, it’s sublime.

Set on the dunes of the Argentine coast some 200 miles from Buenos Aires, Casa Bosque—which translates to "Forest Home"—doesn’t just rest on the earth; it is steeped in it. Nestled in a dense, ancient forest, the home’s texture and palette are harmonious with its natural surroundings.

"The construction coexists with its environment in the friendliest way," says María Victoria Besonías, principal at Besonías Almeida Arquitectos, who completed Casa Bosque in 2018.

Photo: Federico Kulekdjian Fotografía

Get the Pro Newsletter

What’s new in the design world? Stay up to date with our essential dispatches for design professionals.

Subscribe

"The construction coexists with its environment in the friendliest way," says María Victoria Besonías, principal at Besonías Almeida Arquitectos. "This is why the house accompanies, without any modification, the natural slope of the dunes, while pretending not to be resting." 

Casa Bosque, which sits in a forest along the Argentine Coast, hugs a sloping, 6-foot dune.

Photo: Federico Kulekdjian Fotografía

That slope is more than six feet, and in respecting the land, Besonías accommodated the pitch by way of three staggered volumes, giving rise to the formation of small courtyards that become an organic extension of the home. 

To achieve this, the siting was rotated to align the main axis north-south, which resulted in two well-differentiated facades. To the east is street exposure; to the west, dense forestation. 

"The main challenge was to ensure that the facade did not create dark interiors," says Besonías. To ensure privacy while letting in light, the architects used controlled openings on one side and exposure on the other, inviting in its natural surrounding landscape, interspersed with a series of courtyards. "With the proposed interior courtyards, not only was it possible to provide additional light, but also to recreate a new landscape of minimal scale," she says.

The simple material selection complements rather than competes with the surrounding vegetation at Casa Bosque.

Photo: Federico Kulekdjian Fotografía

Revealed courtyards throughout the home change the atmosphere due to the effects produced by the light entering.

Photo: Federico Kulekdjian Fotografía

Both inside and out, concrete and glass permeate the home as a way to respond to the formal, structural, functional, finishing, and maintenance issues. And it works. 

"The expressive quality of the concrete and its properties of resistance and impermeability made any type of surface finish unnecessary, achieving also a low cost of execution in the finishing and future maintenance," says Besonías. The reinforced concrete, made with wooden slab formwork, creates a "forceful and discreet presence, allowing the work to express itself in harmony with the forest." 

Interior courtyards are interspersed throughout Casa Bosque, providing spacial richness and added natural light.

Photo: Federico Kulekdjian Fotografía

But the project serves more than achieving balance with its surroundings; it had a clearly defined program to produce, including generous meeting space, a visually integrated kitchen, two bedrooms, a living area that could be converted to a guest room, and an expansive terrace. Besonías incorporated it all into an open floor plan of 1,600 square feet, the north end a significant, covered patio serving as an extended living room to distant vistas. Yet it’s not the only part of the home with views. 

"The most interesting aspect of this project is the spatial richness achieved with the incorporation of the interior courtyards," says Besonías. "These small, open spaces are added to the adjoining rooms, giving a feeling of greater spaciousness and a changing atmosphere due to the effects produced by the light entering through them—the multiple reflections on the panes of glass and the vegetation that develops there. They also offer a view of the sky and the surrounding grove from the most varied angles of the plan."  

Casa Bosque sits on a sloping dune along the shore of the Argentine coast.

Photo: Federico Kulekdjian Fotografía

While concrete of this scale might feel cold, Besonías created warmth by looking to the land. From the courtyards to the views and the sloped dune it embraces, Casa Bosque is more than a home in a forest. It is part of a privileged landscape—which Besonías gave the respect it deserves.  

Shop the Look

DoubleButter Roadrunner Bench

The backless Roadrunner bench has an ergonomic seat that’s higher in the front, following the angle of the thigh. Available in oak, walnut, and maple, the bench is assembled using traditional mortise-and-tenon joints.

Shop

Casa Bosque, which sits in a forest along the Argentine Coast, naturally forms to a 6-foot sloping dune.

Photo: Federico Kulekdjian Fotografía

Project Credits:

Architect: Besonías Almeida Arquitectos, Principals María Victoria Besonías and Guillermo de Almeida / @besoniasalmeida

Collaborators: Arch. Micaela Salibe, Hernán de Almeida

LikeComment
Next
Tucked into the urban grid, a 340-square-foot grain silo becomes an unexpected desert oasis that overcomes several design challenges.
Suggested

Nimtim Architects reimagines a ’70s residence for a growing family, creating simple, flexible rooms that connect with…

Inside an old restaurant erected using pieces of the Trophy of Augustus, architect Jeremy Biermann layers in more…

Ceballos X Architects designs a nature-infused dwelling that pays tribute to the history of its locale.

Architect Amos Goldreich had three clients to consider in this renovation: Graham, Steve, and the greenery they’d…

Nwankpa Design opens up a small, segmented residence for a family of four that had lived there for over a decade.