Actor Bryan Cranston's Green Beach House Renovation

By Amanda Dameron / Published by Dwell

The star of Breaking Bad opens the doors to his family’s recently completed beach house located just outside of Los Angeles.

Dwell: Tell us about the original structure.

Bryan Cranston: It was literally a shack, a kind of Quonset hut that became a lean-to. It kept changing—people adjusting the roofline and adding more space onto it. Then it got to be the 1960s, the hippie days, and the building was encroaching on neighbors’ property, [there were] no permits drawn. Two-by-fours beneath the building like carpeting, then a layer of plywood, then on top of that rested two-by-sixes that were embedded in the sand. So the whole house just listed. When you’d walk through it, you could feel the mushy moisture, the salt air–softened wood.


Newsletter
Join the Renovations Mailing List
Brighten up your inbox

Cranston collaborated with project designer John A. Turturro and builder Bryan Henson of Allen Associates on the 2,400-square-foot house. The architect of record is Larry Graves of Alliance Design Group. Eco-conscious materials were key: In the kitchen, Poggenpohl cabinets were chosen for their recycled wood content and for the company’s low-waste factory efficiency. The Sub-Zero Wolf refrigerator uses less energy than a 100-watt light bulb.

Roche Bobois Ublo barstools pull up to the kitchen island; a Reduced fixture from Louis Poulsen hangs above. The dining area features a Lunch Time dining table and Chabada chairs, also from Roche Bobois.

To learn more about the Cranston Residence project and its players, please visit www.3palmsproject.com

Photo: Art Streiber


Robin: There was carpeting in the kitchen that looked like it came from the Golden Nugget in Vegas in the 1960s. The back bathoom was so small that you could sit on the toilet and wash your hands at the same time. It got to the point that I didn’t want to come anymore except to sit on the deck. You just knew there was mold. It was not a healthy house. We came up only on the weekends, and it became quite the party house.

Outside the living room is outdoor furniture by Richard Frinier for Brown Jordan, selected for its powder-coated cast aluminum and its easily reupholstered slings. The deck, warmed by radiant heat, is poured-in-place structural concrete slab consisting of 25 percent fly ash, a coal-burning by-product that increases the durability of the concrete. The railing is a custom creation of project designer John A. Turturro’s and was fabricated by Trico Welding.

To learn more about the Cranston Residence project and its players, please visit www.3palmsproject.com

Photo: Art Streiber


A detail shot shows a small aperture between the kitchen wall and the deck outside, where the family likes to grill.

To learn more about the Cranston Residence project and its players, please visit www.3palmsproject.com

Photo: Art Streiber


Bryan: It was really fun—we called it the "love shack." But it truly outlived its purpose, and it was incredibly wasteful, energy-wise.

Bryan and Robin relax in a corner of the living room; the custom rug is from the Rug Affair.

Photo: Art Streiber


How long did you occupy it before deciding to renovate?

In a bedroom that’s used for guests, Robin demonstrates a foldable Murphy bed system, the Nuovoliola ’10 from Clei/Resource Furniture. The artwork, Orange Fish, is by Pablo Campos.

Photo: Art Streiber

"Efficiency is really important, even more so when you’re dealing with minimal square footage," Cranston explains.

Photo: Art Streiber

"I’m a stickler—I want every square inch to make sense," Cranston explains.

Photo: Art Streiber

For the facade, exposed to the constant salt air, the team considered everything from copper or zinc to Kynar-coated aluminum. Eventually, a sample of titanium was tacked up for six months and showed no wear. "Part of the green philosophy is not just what is cheaper; it’s what’s sustainable," Cranston explains. "The titanium cladding was more expensive, but this is a house we plan to be in for the rest of our lives, so we wanted something that needed virtually no maintenance."

Crowning the interior hallway is a Louis Poulsen PH Artichoke pendant, designed in 1958. The narrow apertures were designed to funnel the ocean breeze, contributing to the home’s passive cooling program. The walls are covered in American Clay, which helps to control humidity.

Photo: Art Streiber

In a corner of the living room, recessed automated shades provide glare control. All of the house’s shades are programmed by season and time of day through both the Lutron HomeWorks and ELAN home systems, which can be controlled through Bryan’s iPad, even when he’s on location filming.

Photo: Art Streiber


In the master bedroom, Azul Giorgione by Alberto Gálvez hangs above a locally manufactured bed from Soluzioni. The sheets, pillow cases and blanket are from Restoration Hardware; the decorative pillows and quilted coverlet are from Bed, Bath, and Beyond.

Photo: Art Streiber


You had a group of people working on this project. Can you share some details of that process?

An early sketch for the centrally located living room. Project designer John A. Turturro worked closely with Bryan Cranston and Robin Dearden to select all the furnishings and interior materials. "John really knows his stuff," says Dearden.


"We should be creating more energy than we need in this house," Cranston explains. The roof’s solar array, from Schuco, contributes greatly.

Bryan: If you like putting puzzles together, building a house is just that. I like the act of translating the two-dimensional into three-dimensional, looking at floor plans and imagining walking into a room and what I’m going to see, what I’m going to feel. I love architecture, it’s a rich artistic history and it strikes me, it moves me, there’s a message to it. In my business, it’s about storytelling, and I think there’s storytelling in architecture. It’s all about having function and style working together.

In the garage, a collection of smart-home technology is on display alongside a Bendpak Auto Lift, which builder Bryan Henson calls "an integral part of the house’s design: With the lift in place we met the county’s requirements for two covered parking spaces in a narrower garage bay. This freed up nearly 400 square feet of precious floor area on the other side of the house to accommodate both a mechanical room and a media room on the first floor."

Other mechanisms include a Broan whole house vacuum system that keeps the indoor air free of dust and allergens; a Lutron HomeWorks system that controls lighting and shades; an ELAN g! home system that controls irrigation, lighting, and security; and an AM House home-entertainment rack.

Photo: Art Streiber


Robin: My part of the conversation was more about aesthetics. I worked with John Turturro on the inside of the house, the furniture, the colors. I had a blast decorating, and it was a real learning experience because John knows his stuff. Our other house is very East Coast, very traditional. It’s a whole different look for me, and I like it.


The renovated beach house's floor plans.

Photo: Art Streiber

A "before" shot of the couple's original home before it was demolished to make way for the current residence. Says Cranston, "It was really fun—we called it the "love shack." But it truly outlived its purpose, and it was incredibly wasteful, energy-wise."

Photo: Art Streiber

Bryan: The sense of repurposing has been in my blood for a long time. If you have parents who grew up in the Depression, it’s hammered into them—nothing goes to waste, not food, clothing, not a tin can. That was just part of our upbringing, we were raised with that frugality, and it’s who I am. I’ve been recycling ever since I was a child. It’s automatic to separate what is reusable. I believe we should live responsibly all the way around.


An original sketch of the couple's residence by project designer John A. Turturro of Turturro Design Studios and architect of record Larry Graves of Alliance Design Group.

Photo: Art Streiber

LikeComment
Next
The artist, designer, and architect takes us through her formative years as a maker, her dedication to environmental art, and the joys of furniture design.
Suggested

Designer Lauren Geremia curates a Washington State abode and guest cabin to reflect the homeowner’s love of the…

Matt and Jen Monroe turn a tired 1951 midcentury house in Eagle Rock into a warm, contemporary home where they now live…

A careful renovation saves this Victorian home in Melbourne from losing its historical charm.

A full-floor loft apartment in a landmarked New York City building is an ideal blend of old and new, masculine and…

The Roscommon House draws on local history to combine undulating concrete walls with a timber-clad interior and…