A Swedish Family's Dreamy Villa Fans Out For Lakeside Views

By Jennifer Baum Lagdameo / Published by Dwell

About three hours northwest of Stockholm, Villa Sunnanö is a Scandinavian escape that frames a waterfront tableau.

Sunnanö sits where Lake Runn meets one of Sweden's largest rivers—a secluded, yet accessible location perfect for an active, nature-loving family that requested a discreet villa with a strong Scandinavian vibe. Murman Arkitekter’s directive was to design a family home on a north-facing, triangular promontory: surrounded by water and connected to the mainland by a footbridge, it had been overgrown with pine and blueberry bushes and obstructed by large boulders. Initial sketches were made in 2010, then put on hold until 2013. The project was finally completed in 2015. 

Murman Arkitekter

Newsletter
Join the Daily Dose Mailing List
Sign Up

Lead architect Hans Murman wanted to take advantage of the site's lakeside location and envisioned a dwelling that makes maximum contact with the surrounding environment—but still preserves the family’s privacy. 

Murman Arkitekter

Wood was a natural choice for the building material; the wood facade and "faltak" roof is treated with iron sulfate and resonates with the materiality of the surrounding pine trees and boulders.  

Murman Arkitekter


Murman Arkitekter

A spine-like upper floor forms a central axis that runs through the house and continues to the footbridge. Each room is set in its own wing-like structure ending with individual patio spaces. 

Murman Arkitekter


Murman Arkitekter


Murman Arkitekter

The entrance to the south welcomes the visitor as the building's wings stretch out. The kitchen, which sits to the left of the entrance, is bathed in the morning sunlight.  

Murman Arkitekter


Murman Arkitekter


Murman Arkitekter

The dining room is set at an angle to the main axis of the building and enjoys a picturesque view of the lake framed by pine trees. 

Murman Arkitekter

The oak and Carrara marble dining room table is Murman’s own design, and has been paired with lighting from Moooi. 

Shop the Look

Moooi Heracleum II Small Pendant Light

The Moooi Heracleum II Small Chandelier is a decorative LED fixture inspired by the Heracleum plant. Here, the "leaves" are 45 polycarbonate lenses and can be freely repositioned by rotating around their stem. The branch-like wire frame is a delicate structure that powers the lights with coats of conductive layers (the Electrosandwich technique, devised by fellow Dutchman Marcel Wanders).

Shop

Lassen Kubus 4 Candle Holder in Black

With a sharp sense of contemporary Functionalist style, Mogens Lassen designed the iconic Kubus candleholder in 1962, a piece once reserved solely for family and close architect colleagues. The Kubus is still crafted in Denmark, and among architects and design connoisseurs it has acheived the status of a modern international design icon. Photo courtesy of Lassen

Shop

Retreat: The Modern House in Nature

The most forward-looking spaces designed for rustic living in the twenty-first century. Across the globe, architects are creating innovative houses for country living, reimagining the way we escape into the natural world. Some combine industrial materials like metal and concrete with traditional wood. Others create sophisticated essays in off-grid living, employing the most technologically ambitious green-living strategies. Still others place discreet structures on remote, almost-unbuildable locations. This unique volume profiles new and recent projects that illustrate the inexhaustible potential of the modern house to enter into a dialogue with nature in sustainable yet stylish ways. The collection spans the globe, from the Pacific Northwest to the forests of Japan. Today’s architectural vanguard is represented, as well as established architects working at the forefront of twenty-first-century design, including Bohlin Cywinski Jackson, Rick Joy, Olson Kundig, and Marcio Kogan. These rustic retreats—with comfortable and appealing modern interiors—will resonate with readers of shelter magazines, while the cutting-edge reputations of their architects will interest professionals and students. Photo courtesy of Cultura Publisher: Rizzoli

Shop

Murman Arkitekter

Inside the entrance, there is generous room with views in several directions.

Photo: DOMUS / Arkitekter

The living room with a fireplace faces the evening sun. 

Murman Arkitekter


Murman Arkitekter

The media room, sauna, guest room, and gym are located toward the east.

Murman Arkitekter


Murman Arkitekter

A solid oak floor, contrasted by white walls and ceilings, creates a warm and inviting Nordic atmosphere. 

Murman Arkitekter

All bedrooms are discreetly located upstairs. There are ample views from inside the house, while recessed windows again respect the family's privacy.

Murman Arkitekter

Because there is a risk of the Dalälven river flooding during the spring, regulations dictated that the house must be one meter above the normal water level. This meant that the house had to be raised above ground, which was challenging to achieve without spoiling the surrounding nature. The architects made special effort to not disturb existing boulders and trees throughout the construction.

Murman Arkitekter


Project Credits:

Architect of Record: Hans Murman, Murman Arkitekter AB 

Builder/General Contractor: Peter Erelof, FKTS

Structural Engineer: Olle Norrman, Konkrete AB

Civil Engineer: Olle Norrman, Konkrete AB

Landscape Design: Hans Murman, Murman Arkitekter AB

Lighting Design: Hans Murman, Murman Arkitekter AB

Interior Design: Hans Murman, Murman Arkitekter AB

Cabinetry Design,  Lappvattnetts snickeri AB

Flooring: Dinesen

LikeComment
Next
About an hour north of Manhattan in Garrison, New York, this cantilevered residence opens up to idyllic surroundings.
Suggested

Meticulously restored and relocated by the husband-and-wife team behind Polymath Park in Pennsylvania, Mäntylä opens to…

Admit it—you’d love a ball pit in your house.

Vertical wood battens and sleek, metal roofs clad Hatley House, which references the barns and farmhouses of the…

By extending the home’s lower level, Pleysier Perkins created a light-filled living area that’s perfect for dinner…

Architect Shawn Gottschalk’s midcentury-inspired Pavilion Haus is an ode to childhood summer adventures.