The expansive grassy lawns features several ponds, fountains, native greenery, and even a tea house.
The expansive grassy lawns features several ponds, fountains, native greenery, and even a tea house.
The design team painted the exterior a dark, charcoal gray and sliced a two-story volume through the facade, removing part of the second floor to create the double-height space.
The design team painted the exterior a dark, charcoal gray and sliced a two-story volume through the facade, removing part of the second floor to create the double-height space.
“We sculpted the lawn, so it became layered, almost like an amphitheater,” says Wyllie, who salvaged stones from the site to create steps down to the yard.
“We sculpted the lawn, so it became layered, almost like an amphitheater,” says Wyllie, who salvaged stones from the site to create steps down to the yard.
The view from the rear lawn towards the house. The outdoor living room is accessible from the family room (on the right) and the living room (on the left).
The view from the rear lawn towards the house. The outdoor living room is accessible from the family room (on the right) and the living room (on the left).
The bespoke vanity in the guest bathroom echoes the kitchen island in its materiality. The Braziliano granite from Trendstone matches the green tiles used on the walls.
The bespoke vanity in the guest bathroom echoes the kitchen island in its materiality. The Braziliano granite from Trendstone matches the green tiles used on the walls.
The clients' teenage son was given a more colorful bedroom with an elevated bed and a small climbing wall.
The clients' teenage son was given a more colorful bedroom with an elevated bed and a small climbing wall.
The large pocket doors of Mandeville Canyon House open up the corner of the living room to the concrete terrace and lawn beyond. This house, designed by Dutton Architects, is perfect for informal living and taking advantage of the southern California climate.
The large pocket doors of Mandeville Canyon House open up the corner of the living room to the concrete terrace and lawn beyond. This house, designed by Dutton Architects, is perfect for informal living and taking advantage of the southern California climate.
Sphinx, the family Carolina dog, scouts the perimeter of the Concrete Collaborative pavers in the backyard. The pavers were installed on a slight angle to channel water to the surrounding gravel, lawn, and planting beds. This substantially lowers the landscape's water demand. Perforated PVC pipes and a pump move excess rainfall (which would otherwise go to storm drains) into an underground basin where it can later drain off. Redwood fencing reflects the material palette of the interior and creates visual continuity around the backyard.
Sphinx, the family Carolina dog, scouts the perimeter of the Concrete Collaborative pavers in the backyard. The pavers were installed on a slight angle to channel water to the surrounding gravel, lawn, and planting beds. This substantially lowers the landscape's water demand. Perforated PVC pipes and a pump move excess rainfall (which would otherwise go to storm drains) into an underground basin where it can later drain off. Redwood fencing reflects the material palette of the interior and creates visual continuity around the backyard.
The meeting table is a Nelson X-Leg with birch wrap and a white-matte laminated top paired with Eames Molded Fiberglass in Peacock Blue. The kitchenette has been finished with Matte White Thermofoil cabinetry and a Caesarstone quartz countertop.
The meeting table is a Nelson X-Leg with birch wrap and a white-matte laminated top paired with Eames Molded Fiberglass in Peacock Blue. The kitchenette has been finished with Matte White Thermofoil cabinetry and a Caesarstone quartz countertop.
Jujol Basalto porcelain tiles, sourced from Mettro Source, line the floor just inside the front entry.
Jujol Basalto porcelain tiles, sourced from Mettro Source, line the floor just inside the front entry.