The Living Wall

written by:
photos by:
June 5, 2010
  • 
  I traveled to Buffalo (my hometown) after attending the Montreal International Interior Design Show and drove down to Griffis Sculpture Park with my dad on Memorial Day. The Living Wall, dubbed "a linear community of pods," was installed at the park in April on the lawn near the entrance.
    I traveled to Buffalo (my hometown) after attending the Montreal International Interior Design Show and drove down to Griffis Sculpture Park with my dad on Memorial Day. The Living Wall, dubbed "a linear community of pods," was installed at the park in April on the lawn near the entrance.
  • 
  The project, lead by University at Buffalo clinical associate professor Shadi Nazarian and adjunct assistant professors Christopher Romano and Nicholas Bruscia, required the students to work in groups to create an inhabitable unit with an entrance, internal circulation, a place in which an individual can stand up straight, and sleeping areas for at least three people.
    The project, lead by University at Buffalo clinical associate professor Shadi Nazarian and adjunct assistant professors Christopher Romano and Nicholas Bruscia, required the students to work in groups to create an inhabitable unit with an entrance, internal circulation, a place in which an individual can stand up straight, and sleeping areas for at least three people.
  • 
  Like all sculptures in the park, The Living Wall is free for climbing and experiencing by interacting with to the fullest. Here's me in the entrance to one of the pods.
    Like all sculptures in the park, The Living Wall is free for climbing and experiencing by interacting with to the fullest. Here's me in the entrance to one of the pods.
  • 
  Another requirement of the project was to create a structure that was easily mobile. Each pod was constructed at the University of Buffalo campus and transported by truck to the site, where they were positioned side-by-side.
    Another requirement of the project was to create a structure that was easily mobile. Each pod was constructed at the University of Buffalo campus and transported by truck to the site, where they were positioned side-by-side.
  • 
  The simple palette of two-by-four lumber and CDX plywood creates a unity between each module.
    The simple palette of two-by-four lumber and CDX plywood creates a unity between each module.
  • 
  The structures, designed as six-by-six-by-eight-foot boxes, resemble cubes that have be cut, slid, and twisted into new shapes that incorporate the required elements.
    The structures, designed as six-by-six-by-eight-foot boxes, resemble cubes that have be cut, slid, and twisted into new shapes that incorporate the required elements.
  • 
  Here, the box has been sliced in thirds and rotated around a central pivot.
    Here, the box has been sliced in thirds and rotated around a central pivot.
  • 
  Here, the box appears to be opening like a clam shell.
    Here, the box appears to be opening like a clam shell.
  • 
  Inside one unit, cables helped support a heavily cantilevered top half.
    Inside one unit, cables helped support a heavily cantilevered top half.
  • 
  Visiting the park on a hot day (blue sky, high humidity, and temperatures in the high 80s) put the structures to the test. Overhangs and openings offered nice respites to the weather.
    Visiting the park on a hot day (blue sky, high humidity, and temperatures in the high 80s) put the structures to the test. Overhangs and openings offered nice respites to the weather.
  • 
  We took a rest in the shade of one overhang to look out at the balcony of the adjacent unit. The student designers will be visiting Griffis Sculpture Park throughout the summer to see how the designs fare over time.
    We took a rest in the shade of one overhang to look out at the balcony of the adjacent unit. The student designers will be visiting Griffis Sculpture Park throughout the summer to see how the designs fare over time.
  • 
  One unit included a simple yet smart rain water catchment, fully equipped with a spout (and which, if full, would have been fully enjoyed by visitors when we were there).
    One unit included a simple yet smart rain water catchment, fully equipped with a spout (and which, if full, would have been fully enjoyed by visitors when we were there).
  • 
  The Living Wall will be on the Griffis Sculpture Park grounds through the end of October. For more information, visit griffispark.org and buffalo.edu.
    The Living Wall will be on the Griffis Sculpture Park grounds through the end of October. For more information, visit griffispark.org and buffalo.edu.
Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...