written by:
December 21, 2010

This semester I had the opportunity to teach the first studio for the new three-year MArch grad program at Woodbury University with Rebecca Rudolph, in coordination with Kelly Bair (who taught the Visualization seminar). Together we compiled a series of projects investigating architecture at a range of scales from the city to the detail. The final project of the semester is a collaborative project with all the students pitching in together to create a single installation at Woodbury’s Hollywood space, recently renamed WUHo, in an exhibition coordinated by Christian Stayner. The show, Super! Show, is on view until mid-January, along with a series of other exhibitions by Woodbury students; an installation by Molly Hunker and Greg Corson; an experimental film series programmed by Vera Brunner-Sung; and a project curated by Stayner and Jayna Zweiman entitled "13.3% is an exasperated reply to those who say: 'there are no women making architecture.'"

1 / 19
2 / 19
3 / 19
4 / 19
5 / 19
6 / 19
7 / 19
8 / 19
9 / 19
10 / 19
11 / 19
12 / 19
Courtesy of 
(C)2010 Henry Cheung, all rights reserved
13 / 19
14 / 19
15 / 19
16 / 19
17 / 19
18 / 19
19 / 19
taalman hive intro2

taalman hive intro1

Our students, in teams of three and four, were given one week to develop proposals for an installation, the Threshold, that would be programmed as display space for their drawings and models and mediate movement of people and light. The proposals needed to take advantage of the schools new digital fab-lab (laser-cutting and CNC milling shop) and create a temporary space that integrated the program, circulation and lighting through articulation of the surface, specifically using the techniques of cutting and folding. And the installation was required to be made entirely out of corrugated cardboard so that it could be recycled at the end of the show.

taalman hive1
The winning design, led by students Henry Cheung, Ehson Hoarpisheh, and Austin Wilson, is based on the incredible hive structures created by bees, originating from Wilson’s experience of finding a bee colony under an old couch.
taalman hive2

"When thinking of inspiration for the threshold (now called the "hive"), I recalled an event from my early adulthood," says Austin Wilson. "A few years ago my roommate and I needed a place to live, and the only place we could afford was a small house in Canoga Park. The interior wasn't fancy, but it was clean and cozy. The backyard was a different story. Several years of neglect had turned the back into a jungle of weeds. Hidden among the weeds were relics of parties past: tiki torches, propane tanks, and other items left to fend for themselves. Among these relics was an old couch. The previous tenant informed us he did not dare venture into the backyard, because bees surrounded the couch."
taalman hive3
"My roommate and I, young and reckless as we were, decided to investigate said couch. We angered the bees several times, but were finally able to slowly prop up the couch without disturbing them. We were not prepared for what we saw next. Thousands upon thousands of bees had constructed an enormous bustling bee-city within the confines of the couch. The beehive conformed to its surroundings perfectly, almost as if its waxy structure had been cast in between the underside of the couch and the bare ground beneath. A series of arcing panels constructed of thousands of mini-hexagons provided the structure (and storage of their precious honey). The precision and organization necessary to make a structure like this was astounding. Thousands of little creatures each contributed a small part to create a structure many times their size. Without blueprints or plans, they were able to create a cohesive mega-structure with accuracy and craftsmanship that would be envied by humans."
taalman hive4
taalman hive5
taalman hive5b
"When given the task of designing an installation in which my entire class would build, I thought of these bees.  All of us, working together, each doing our own small part, could collectively build a structure far beyond the capabilities of individuals. As a group, we were able to construct a cohesive structure that conformed to its surroundings—but remained a flowing, organic structure.  I hope the bees would be proud.”
taalman hive6
taalman hive7
taalman hive8
The final installation utilized the talents of all the students, each tasked with a specialization and together in the final two weeks they constructed a beautiful space in the south gallery of WUHO that had previously just been a store room and hallway to the bathrooms and parking lot. The students built a digital 3-d model of the project, and then came up with a series of drawings to help translate their vision to the full-scale installation. Each hexagonal component was cut by hand and riveted to the adjacent pieces with metal spacers that can be re-used for future projects.
taalman hive9
taalman hive9b
The Threshold/Hive gallery draws one through the space, moving the visitor from a low compressed and dark space to a high open and brighter space. In the daytime natural light is filtered through the honeycomb structure. The hex panels, laser-cut with a changing pattern and coated with gold paint, mirrors the speed of movement through the space and highlights our visual scope.
taalman hive10
taalman hive11
The spiraling structure of the hive opens up to allow sunlight to beam down into the area where the models and drawings are on display.
taalman hive12
taalman hive13
At night the panels are backlit using a combination of incandescent string lights and fluorescent lights that highlight the movement path and illuminate the drawings in the exhibition. Small push lights from a 99-cent store illuminate the models from the competition proposals. The dark space doubles as a small projection space, where a film made by the students screens, showing the fabrication and installation process. 
taalman hive15
Each cell of the honey comb structure is programmed to respond to needs of the installation, offering structural support; drawing and model display; seating; facilitating the transition at the thresholds; and providing a new spatial experience.
taalman hive14
It was an incredible way to end the semester and see the entire studio come together on this massive collaborative project, successfully coordinating production, fabrication, infrastructure and installation. For their first foray into the realization of a full-scale project, we thought it was quite impressive.

Threshold / HIVE
WUHo Super! Show
WUHo Gallery / 6518 Hollywood Boulevard, Los Angeles, CA 90028
A collaborative studio project by Grad Studio 1  / Woodbury University School of Architecture
Grad Chair: Barbara Bestor
Instructors: Kelly Bair, Rebecca Rudolph and Linda Taalman
Design Team: Henry Cheung, Ehson Hoarpisheh, Austin Wilson
Fabrication and Design Specialists:
Documentation and Curating: Julia Amouyal and Gerardo Huerta
Drawing & Cutting Coordinators: Sunny Lam and Aroutioun Grigorian
Detail Development/Construction Coordinators: John Epperly and Israel Castillo
Panel Articulation: Ana Del Longo-Silberstein and Michael Kuroda
Materials Research: Junko Takeshita and Kemi Esho
Lighting Design: Aydin Naghibi
Fabrication and Assembly: Vaagn Grigorian and Martin Garcia
Quantity Surveyor/Material Procurement: Kevin Molin

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016