Carreau du Temple: Parisian Poetry in Glass and Steel

written by:
April 10, 2014
Studio Milou’s restoration of a public pavilion showcases the beauty of the Marais. Read Full Article
  • 
  Carreau du Temple Facade 
“It captures that feeling of being in Paris, the subtle light of Paris,” says architect Jean-François Milou.
Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.
    Carreau du Temple Facade

    “It captures that feeling of being in Paris, the subtle light of Paris,” says architect Jean-François Milou.

    Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.

  • 
  Carreau du Temple Exterior
When the newly restored Marais marketplace opens to the public on April 25, the new design may create a formidable nexus for arts and culture in Paris. 
Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.
    Carreau du Temple Exterior

    When the newly restored Marais marketplace opens to the public on April 25, the new design may create a formidable nexus for arts and culture in Paris.

    Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.

  • 
  Carreau du Temple Main Hall
With the addition of a bi-level basement containing all the working elements of the structure, the ground-level mezzanine remains unencumbered and adaptable to any number of events. (It’s set to be a leading site for runway shows in the city’s new fashion district.)
Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.
    Carreau du Temple Main Hall

    With the addition of a bi-level basement containing all the working elements of the structure, the ground-level mezzanine remains unencumbered and adaptable to any number of events. (It’s set to be a leading site for runway shows in the city’s new fashion district.)

    Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.

  • 
  View of Carreau du Temple from the Square
The palette—blue-lacquered steel, chestnut wood and a gray-and-gold interior—was chosen to reflect the shades and gradients of Paris’ sky.
Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.
    View of Carreau du Temple from the Square

    The palette—blue-lacquered steel, chestnut wood and a gray-and-gold interior—was chosen to reflect the shades and gradients of Paris’ sky.

    Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.

  • 
  The New Glass Facade in the Circulation Space
In a back-to-basics move, Milou and his team exposed the roots, removing the exterior brick walls, decades worth of ducts and additional material to reveal the structure’s simple steel skeleton. The building’s glass curtain creates an interplay between the interior and exterior. 
Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.
    The New Glass Facade in the Circulation Space

    In a back-to-basics move, Milou and his team exposed the roots, removing the exterior brick walls, decades worth of ducts and additional material to reveal the structure’s simple steel skeleton. The building’s glass curtain creates an interplay between the interior and exterior.

    Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.

  • 
  Archeologists Working During Excavation  
Implementing Studio Milou’s award-winning design was occasionally held up by archeological discoveries on site—worth the wait  in an area that was the site of a Knights Templar fortress and a prison that held the royal family during the French Revolution. 
Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.
    Archeologists Working During Excavation

    Implementing Studio Milou’s award-winning design was occasionally held up by archeological discoveries on site—worth the wait in an area that was the site of a Knights Templar fortress and a prison that held the royal family during the French Revolution.

    Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.

  • 
  Carreau du Temple's Main Level and Basement
With the addition of a bi-level basement containing all the working elements of the structure, the ground-level mezzanine remains unencumbered and adaptable.
Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.
    Carreau du Temple's Main Level and Basement

    With the addition of a bi-level basement containing all the working elements of the structure, the ground-level mezzanine remains unencumbered and adaptable.

    Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.

  • 
  View from the Nave of Carreau du Temple
“Because it’s one of the only remaining examples of this type of architecture, we have a responsibility to make the restoration ideal,” Milou says. “We wanted to make it even lighter than it was, even more free, to truly open up the roof and the envelope.”
Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.
    View from the Nave of Carreau du Temple

    “Because it’s one of the only remaining examples of this type of architecture, we have a responsibility to make the restoration ideal,” Milou says. “We wanted to make it even lighter than it was, even more free, to truly open up the roof and the envelope.”

    Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.

  • 
  The Front Desk of the Carreau du Temple in the Afternoon Sun 
Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.
    The Front Desk of the Carreau du Temple in the Afternoon Sun

    Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.

@current / @total

Read Full Article

Join the Discussion

Loading comments...