Complete Modern Renovation of Midcentury Home in Washington

written by:
photos by:
June 30, 2014
Originally published in Modern Across America
as
The Big Payback
Read Full Article
  • 
  Sally Julien and Peter Loforte sit on the porch of the Aqua Lair, their restored 1960s house on Lake Sammamish, near Seattle. The Bertoia chairs and clay lion are from Pacific Galleries.
    Sally Julien and Peter Loforte sit on the porch of the Aqua Lair, their restored 1960s house on Lake Sammamish, near Seattle. The Bertoia chairs and clay lion are from Pacific Galleries.
  • 
  A George Nelson Cigar lamp and Malm fireplace were salvaged from the original living room.

    A George Nelson Cigar lamp and Malm fireplace were salvaged from the original living room.

  • 
  In the living room of a remodel in Seattle, the fireplace was powder-coated orange to complement the vintage furnishings. The sofa is from Design Within Reach; the coffee table is by Alexander Girard for Knoll. A pair of undated paintings by Arthur L. Kaye hang on a wall painted in a Benjamin Moore hue custom matched to the outside of the window frames. The triangular nesting tables are a vintage find. “They’re always billed as ‘guitar pick tables,’” resident Sally Julien says.    This originally appeared in How to Design with Orange.

    In the living room of a remodel in Seattle, the fireplace was powder-coated orange to complement the vintage furnishings. The sofa is from Design Within Reach; the coffee table is by Alexander Girard for Knoll. A pair of undated paintings by Arthur L. Kaye hang on a wall painted in a Benjamin Moore hue custom matched to the outside of the window frames. The triangular nesting tables are a vintage find. “They’re always billed as ‘guitar pick tables,’” resident Sally Julien says.

    This originally appeared in How to Design with Orange.
  • 
  A wall used to separate the dining room from the kitchen.

    A wall used to separate the dining room from the kitchen.

  • 
  Central to the living room is a pair of George Mulhauser for Plycraft chairs. The adjacent dining room sports a Galaxy chandelier from Rejuvenation, a custom table, and Gideon Kramer Ion chairs.
    Central to the living room is a pair of George Mulhauser for Plycraft chairs. The adjacent dining room sports a Galaxy chandelier from Rejuvenation, a custom table, and Gideon Kramer Ion chairs.
  • 
  Working with architect Grace Kim of Schemata Workshop, the couple retained original features like the shoji screens separating the master bedroom from the living room below.

    Working with architect Grace Kim of Schemata Workshop, the couple retained original features like the shoji screens separating the master bedroom from the living room below.

  • 
  Julien, who runs a design and staging firm, added a chaise longue that she found on eBay.
    Julien, who runs a design and staging firm, added a chaise longue that she found on eBay.
  • 
  The original midcentury kitchen was dark and disconnected.

    The original midcentury kitchen was dark and disconnected.

  • 
  The new kitchen includes walnut cabinetry, a Bertazzoni range, a Futuro Futuro range hood, a Nespresso coffee system and convection oven from Miele, and a Jenn-Air refrigerator. The faucet is by Grohe; the sink is from Ticor. “The kitchen is in the same spot as it was,” Julien says. “We kept the plumbing fixture locations, but enlarged it.”
    The new kitchen includes walnut cabinetry, a Bertazzoni range, a Futuro Futuro range hood, a Nespresso coffee system and convection oven from Miele, and a Jenn-Air refrigerator. The faucet is by Grohe; the sink is from Ticor. “The kitchen is in the same spot as it was,” Julien says. “We kept the plumbing fixture locations, but enlarged it.”
  • 
  The entrance opens to the living area, in which an I-beam stands where the kitchen enclosure was. “It was really tight, so we wanted to push back the wall that was in front of the door,” Julien says. The couple traded the old carpet for terrazzo flooring. Julien found the test bomb at an antiques mall.
    The entrance opens to the living area, in which an I-beam stands where the kitchen enclosure was. “It was really tight, so we wanted to push back the wall that was in front of the door,” Julien says. The couple traded the old carpet for terrazzo flooring. Julien found the test bomb at an antiques mall.
  • 
  The original exterior had Astroturf-covered stairs.

    The original exterior had Astroturf-covered stairs.

  • 
  The owners added pavers and a rock garden to the exterior.
    The owners added pavers and a rock garden to the exterior.
  • 
  “The transparency of the house is really quite wonderful,” says Grace Kim of the residence, now open to the lake view.
    “The transparency of the house is really quite wonderful,” says Grace Kim of the residence, now open to the lake view.
  • 
  The Aqua Lair Floor Plan

    The Aqua Lair Floor Plan

Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total
Read Full Article

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...