Santa Monica Public Parking Structure by Brooks + Scarpa

written by:
July 1, 2013
Los Angeles-based architecture firm Brooks + Scarpa's redesign of the Santa Monica Public Parking Structure is a modern reinterpretation of Frank Gehry's iconic steel mesh design.
  • 
  The façade of the Santa Monica Public Parking Structure by Brooks + Scarpa was designed from a single mass-produced and repeatable panel composed of a series of cement board slats formed into screen resembling lumber pallets. Arranged in a slightly different position relative to each adjacent panel, each is approximately 10 x 16 feet. The result? A visually striking and complex patterned design.

    The façade of the Santa Monica Public Parking Structure by Brooks + Scarpa was designed from a single mass-produced and repeatable panel composed of a series of cement board slats formed into screen resembling lumber pallets. Arranged in a slightly different position relative to each adjacent panel, each is approximately 10 x 16 feet. The result? A visually striking and complex patterned design.

  • 
  Commisioned by the city, Cradle by Ball-Nogues Studio hangs on a parking structure's exterior wall. Made up of polished and mirrored stainless steel spheres, the suspended sculpture is a marvel to see.

    Commisioned by the city, Cradle by Ball-Nogues Studio hangs on a parking structure's exterior wall. Made up of polished and mirrored stainless steel spheres, the suspended sculpture is a marvel to see.

  • 
  A close-up of one of the parking structure wall's siding, which was inspired by the quilt makers of Gee's Bend in southwest Alabama to industiral shipping pallet manufacturers.

    A close-up of one of the parking structure wall's siding, which was inspired by the quilt makers of Gee's Bend in southwest Alabama to industiral shipping pallet manufacturers.

  • 
  Frank Gehry's iconic steel mesh signage gets preserved fro Brooks + Scarpa's imaginative redesign.

    Frank Gehry's iconic steel mesh signage gets preserved fro Brooks + Scarpa's imaginative redesign.

  • 
  The vertical orange-red boxed parking structure's view from across the street.

    The vertical orange-red boxed parking structure's view from across the street.

Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...