written by:
photos by:
April 9, 2013
After living in what was once a poky little Venice, California, bungalow for nearly 20 years, married architects Frank Clementi and Julie Smith-Clementi of the Los Angeles-firm Rios Clementi Hale Studios have just finished an arresting addition. A top-floor master bedroom is encased in nearly three dozen beams, the yard has gotten an overhaul, and the pair could not be happier. Frank gives us the tour.

The new master bedroom is directly above the new garage. The beams that support the upper level cant out from the masonry walls of the garage.

Photo by 
1 / 9

The garage is actually at the back of the house. When the walk streets in Venice were built in the 1920s they were oriented such that vehicle access addressed the back of the house and pedestrian access addressed the front.

Photo by 
2 / 9

By combining and unifying the landscape design of his house and that of his mother-in-law next door, Clementi was able to maximize his yard and execute a design that includes graded concrete steps, vegetable gardens, and a massive magnolia tree.

Photo by 
3 / 9

In the master bedroom the Fireplace is by Fireorb, the rocking chairs are by Ray and Charles Eames for Herman Miller, and the bed and bedside table are custom designs by the owners.

Photo by 
4 / 9

A new bathroom is just off the master bedroom. The plywood effect of much of the new interior is picked up in the gray floor and walls.

Photo by 
5 / 9

In the kitchen and dining room the booth and and table were both designed by the owners and fabricated by Custom Interior Design by Hugh Fitzpatrick. The throw pillows are from the product design arm of Rios Clementi Hale Studios, notNeutral.

Photo by 
6 / 9

The kitchen island was also a custom design by Clementi and Smith-Clementi. The pendant light overhead is a BÖJA from Ikea reconfigured by the architects. The floor tiles are made of concrete and are from Granada Tile.

Photo by 
7 / 9

The idea behind the shelving unit off the kitchen is that it would both hide and reveal the stuff of daily life. Clementi and Smith-Clementi are both big Elivs Costello fans, hence the LP of King of America, but they wanted a chance not just to display but also to shut away.

Photo by 
8 / 9

A small fence in the yard echoes the posts that support the new master suite.

Photo by 
9 / 9
rch smith clementi nowita addition

The new master bedroom is directly above the new garage. The beams that support the upper level cant out from the masonry walls of the garage.

How did the Nowita house get started?

Julie and I bought the house in 1994 and she has a real penchant for demolition. Her favorite part of construction is demolition. So it was about a 600 square foot bungalow that was just falling apart. You know the three rules of real estate: Location, location location. So we bought the worst house on a great street. So over the course of two years Julie demoed some of the house and we lived in it with big holes in the floor and the walls. But we were in our twenties so it didn't matter.

In 1996 we did the first remodel, essentially preserving the footprint and adding an identical program above. Two daughters later we decided, at the urging of our older daughter, to add another two bedrooms and a garage and to work out a real and direct connection to the landscape.  

Tell me about those posts that prop up the new master bedroom and bathroom. At first glance they look almost haphazard in their arrangement.

It was about being as honest as you can be. This is how the this thing is held up. Not be juvenile, but we wanted to build with the honesty of a five-year-old. In the 96 renovation we hid a lot of the structure, all the roofs and planes were floating and you couldn't necessarily tell how everything was organized structurally.

So each piece is structural. Thirty-four 4"x12"s cantilever out of the masonry wall in the garage and they bear the vertical gravity load and the lateral earthquake load. They must be 18 or 20 feet long and though we've arranged them a bit to offer shading inside, they're not decorative.

We must have gone through 50 different designs in Google SketchUp and in the end we did the simplest thing: A box encircled with a palisade of beams.

Same idea inside with the plywood shelving at the staircase?

Yeah, again that was about being as honest as possible. That big storage wall at the staircase downstairs has some concealed cubbies and some open cubbies. It's essentially saying "There's crap in here." Some of it you can see and some of it is hidden away. We've always had lots of stuff picked up from our travels, lots of tchotchkes, so this is like a curio cabinet.

Upstairs in the master bedroom we used plywood again for the wainscoting. It's actually really high, like at about 6' 8" in a room with 13-foot ceilings. So all the windows are above head height which gives you lots of privacy without making you feel closed off.

Who makes the fireplace in the master bedroom?

That's by Fireorb and it's made of turned steel. You can actually pivot it to face either the bedroom or the deck. It's kind of a reference to what you'd find in an A. Quincy Jones house. He was a really smart guy and he's very underrated. So the fireplace is halfway between a Franklin stove and an Eichler fireplace.

Tell me about the great magnolia tree on the lot and how that effected the design.

We didn't know that there was a magnolia tree really when we bought the place. It's silly that you don't think much about what's beyond the property line sometimes, but suddenly we realized that we've got this great tree. The glass openings in the original house were shaded by the tree and its drip line—that's a term from landscape architecture meaning if the tree were wet how far out would water drip from the leaves—is about 50 feet. So the house now basically opens up onto a view of the tree and we get lots of shade from it. The magnolia is almost jurassic, it's really a primordial kind of tree.

And how have you reorganized the landscape?

Julie's mom bought the lot next door in 2002. She's a florist and was really the motivating force behind the garden. A yard is a big deal on the Venice walk streets and they're usually a 5'x10' piece of grass. But because we combined the two yards, and her house is situated so far back on the lot and because ours is forward, we got a lot of space.

Again with the property lines, if you just agree with your neighbor to do something coordinated that is both what you want and what she wants, you can gain a lot of space. You can't build a building across a property line—which is just a delineation of ownership, not a physical thing—but you can certainly do yardwork across one.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016
amaroso40040
When a garage damaged by termites had to go, a studio emerges.
June 19, 2016
the blue lagoon iceland geothermal spa hotel water visitors
The famed geothermal spa outside Reykjavík, Iceland, is entering a major new phase—paving the way for the area’s first five-star hotel.
June 19, 2016
heaven on earth maya lin topography what is missing california academy sciences wood video
A new monograph by Rizzoli explores the memorial project by the renowned artist.
June 19, 2016
gable game austin texas cantilevered home facade windows upper level car port
For Dwell's annual issue dedicated to indoor/outdoor living. Here, we introduce you to the photographers and writers who made it happen.
June 18, 2016