written by:
photos by:
April 9, 2013
After living in what was once a poky little Venice, California, bungalow for nearly 20 years, married architects Frank Clementi and Julie Smith-Clementi of the Los Angeles-firm Rios Clementi Hale Studios have just finished an arresting addition. A top-floor master bedroom is encased in nearly three dozen beams, the yard has gotten an overhaul, and the pair could not be happier. Frank gives us the tour.

The new master bedroom is directly above the new garage. The beams that support the upper level cant out from the masonry walls of the garage.

Photo by 
1 / 9

The garage is actually at the back of the house. When the walk streets in Venice were built in the 1920s they were oriented such that vehicle access addressed the back of the house and pedestrian access addressed the front.

Photo by 
2 / 9

By combining and unifying the landscape design of his house and that of his mother-in-law next door, Clementi was able to maximize his yard and execute a design that includes graded concrete steps, vegetable gardens, and a massive magnolia tree.

Photo by 
3 / 9

In the master bedroom the Fireplace is by Fireorb, the rocking chairs are by Ray and Charles Eames for Herman Miller, and the bed and bedside table are custom designs by the owners.

Photo by 
4 / 9

A new bathroom is just off the master bedroom. The plywood effect of much of the new interior is picked up in the gray floor and walls.

Photo by 
5 / 9

In the kitchen and dining room the booth and and table were both designed by the owners and fabricated by Custom Interior Design by Hugh Fitzpatrick. The throw pillows are from the product design arm of Rios Clementi Hale Studios, notNeutral.

Photo by 
6 / 9

The kitchen island was also a custom design by Clementi and Smith-Clementi. The pendant light overhead is a BÖJA from Ikea reconfigured by the architects. The floor tiles are made of concrete and are from Granada Tile.

Photo by 
7 / 9

The idea behind the shelving unit off the kitchen is that it would both hide and reveal the stuff of daily life. Clementi and Smith-Clementi are both big Elivs Costello fans, hence the LP of King of America, but they wanted a chance not just to display but also to shut away.

Photo by 
8 / 9

A small fence in the yard echoes the posts that support the new master suite.

Photo by 
9 / 9
rch smith clementi nowita addition

The new master bedroom is directly above the new garage. The beams that support the upper level cant out from the masonry walls of the garage.

How did the Nowita house get started?

Julie and I bought the house in 1994 and she has a real penchant for demolition. Her favorite part of construction is demolition. So it was about a 600 square foot bungalow that was just falling apart. You know the three rules of real estate: Location, location location. So we bought the worst house on a great street. So over the course of two years Julie demoed some of the house and we lived in it with big holes in the floor and the walls. But we were in our twenties so it didn't matter.

In 1996 we did the first remodel, essentially preserving the footprint and adding an identical program above. Two daughters later we decided, at the urging of our older daughter, to add another two bedrooms and a garage and to work out a real and direct connection to the landscape.  

Tell me about those posts that prop up the new master bedroom and bathroom. At first glance they look almost haphazard in their arrangement.

It was about being as honest as you can be. This is how the this thing is held up. Not be juvenile, but we wanted to build with the honesty of a five-year-old. In the 96 renovation we hid a lot of the structure, all the roofs and planes were floating and you couldn't necessarily tell how everything was organized structurally.

So each piece is structural. Thirty-four 4"x12"s cantilever out of the masonry wall in the garage and they bear the vertical gravity load and the lateral earthquake load. They must be 18 or 20 feet long and though we've arranged them a bit to offer shading inside, they're not decorative.

We must have gone through 50 different designs in Google SketchUp and in the end we did the simplest thing: A box encircled with a palisade of beams.

Same idea inside with the plywood shelving at the staircase?

Yeah, again that was about being as honest as possible. That big storage wall at the staircase downstairs has some concealed cubbies and some open cubbies. It's essentially saying "There's crap in here." Some of it you can see and some of it is hidden away. We've always had lots of stuff picked up from our travels, lots of tchotchkes, so this is like a curio cabinet.

Upstairs in the master bedroom we used plywood again for the wainscoting. It's actually really high, like at about 6' 8" in a room with 13-foot ceilings. So all the windows are above head height which gives you lots of privacy without making you feel closed off.

Who makes the fireplace in the master bedroom?

That's by Fireorb and it's made of turned steel. You can actually pivot it to face either the bedroom or the deck. It's kind of a reference to what you'd find in an A. Quincy Jones house. He was a really smart guy and he's very underrated. So the fireplace is halfway between a Franklin stove and an Eichler fireplace.

Tell me about the great magnolia tree on the lot and how that effected the design.

We didn't know that there was a magnolia tree really when we bought the place. It's silly that you don't think much about what's beyond the property line sometimes, but suddenly we realized that we've got this great tree. The glass openings in the original house were shaded by the tree and its drip line—that's a term from landscape architecture meaning if the tree were wet how far out would water drip from the leaves—is about 50 feet. So the house now basically opens up onto a view of the tree and we get lots of shade from it. The magnolia is almost jurassic, it's really a primordial kind of tree.

And how have you reorganized the landscape?

Julie's mom bought the lot next door in 2002. She's a florist and was really the motivating force behind the garden. A yard is a big deal on the Venice walk streets and they're usually a 5'x10' piece of grass. But because we combined the two yards, and her house is situated so far back on the lot and because ours is forward, we got a lot of space.

Again with the property lines, if you just agree with your neighbor to do something coordinated that is both what you want and what she wants, you can gain a lot of space. You can't build a building across a property line—which is just a delineation of ownership, not a physical thing—but you can certainly do yardwork across one.

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...