written by:
December 4, 2009

The wooden structure next to Laurie and Peter Stubbs' house outside Baltimore is made out of trees and is nestled in the woods but it isn't technically a tree house. "The trees here are basically poles with very high branches--90 feet high!--so there was no way we were going to be building in the trees," Laurie says. "We've been trying to think of a non-tree house name--the Fort, Tree Fort, Bamboo Fort--but nothing's really stuck." Plus, it's not just for Stubb's children, daughters Abigail, 9, and Emily, 13. "Kids are small for a very short time and then they grow up and go to college and you're left with this structure," she says. "We wanted it to have a use after they're gone--a place we can sit in and read or have a drink and entertain company."

Stubb and her family moved to their home, located on 2.25 acres just north of Baltimore, in 2001. "The outdoors here are a big playground," she says. "We had always wanted to build something for the girls that looked natural." In the summer of 2008, they
Stubb and her family moved to their home, located on 2.25 acres just north of Baltimore, in 2001. "The outdoors here are a big playground," she says. "We had always wanted to build something for the girls that looked natural." In the summer of 2008, they finally materialized their wish with the 128-square-foot "tree house" that they designed themselves. Drafting the plans came naturally: Laurie is the principal of Place Architecture, Inc. and her husband, Peter, is an architect at a firm that focuses on institutional projects.

Photograph courtesy of Laurie Stubb.
1 / 10
Over the course of the month of June 2008, Laurie and Peter cut down bamboo, a rapidly renewable resource, from their property and created the screen around the play structure. The bamboo was originally a green color but has turned brown as it's dried.<p>
Over the course of the month of June 2008, Laurie and Peter cut down bamboo, a rapidly renewable resource, from their property and created the screen around the play structure. The bamboo was originally a green color but has turned brown as it's dried.

Photograph courtesy of Laurie Stubb.
2 / 10
Scale was an important design factor. "We wanted it to be flexible," Laurie says. "It's scaled down for a child but is also tall enough so an adult can walk in it." The height between the floor of the lower platform and its ceiling is six feet—so taller a
Scale was an important design factor. "We wanted it to be flexible," Laurie says. "It's scaled down for a child but is also tall enough so an adult can walk in it." The height between the floor of the lower platform and its ceiling is six feet—so taller adults do still need to duck slightly, but most can make it through. "Kids are small for a very short time and then they grow up and go to college and you're left with this structure," she says. "We wanted it to have a use after they're gone." Pictured here is Laurie and Peter's daughter Emily.

Photograph courtesy of Laurie Stubb.
3 / 10
Although the tree house blends into the wooded area on the Stubbs' property, it's less than 100 feet from the house and Laurie can watch the girls (in this image, Emily is on the top platform and Abigail is in the lower-level entry) at play from her home
Although the tree house blends into the wooded area on the Stubbs' property, it's less than 100 feet from the house and Laurie can watch the girls (in this image, Emily is on the top platform and Abigail is in the lower-level entry) at play from her home office.

Photograph courtesy of Laurie Stubb.
4 / 10
"The girls use it all the time," Stubb says. "There are ropes tied to it and they climb the rope ladder or use a swing to climb down into the adjacent ravine. Abigail plays house and makes food with mud and leaves." Abigail isn't the only one serving up a
"The girls use it all the time," Stubb says. "There are ropes tied to it and they climb the rope ladder or use a swing to climb down into the adjacent ravine. Abigail plays house and makes food with mud and leaves." Abigail isn't the only one serving up a meal in the house: Laurie and Peter have been able to enjoy drinks and entertain guests out there, too.

Photograph courtesy of Laurie Stubb.
5 / 10
Maintaining the tree house has been a rather simple job. "It gets somewhat slick when it rains but it's holding up well," Laurie says. Besides brushing off leaves in the fall, there's little other work to do.<p></p>Photograph courtesy of Laurie Stubb.
Maintaining the tree house has been a rather simple job. "It gets somewhat slick when it rains but it's holding up well," Laurie says. Besides brushing off leaves in the fall, there's little other work to do.

Photograph courtesy of Laurie Stubb.
6 / 10
The structure has held up well through its first winter—and so far into its second. "The kids love it in the winter," Laurie says.<p></p>Photograph courtesy of Laurie Stubb.
The structure has held up well through its first winter—and so far into its second. "The kids love it in the winter," Laurie says.

Photograph courtesy of Laurie Stubb.
7 / 10
Although the family is pretty pleased with the structure, there is one thing they'd change if they built it again. "Our youngest daughter, Abigail, wanted a drawbridge," Laurie says. "The thought was to install a pulley system so you could lift up the wal
Although the family is pretty pleased with the structure, there is one thing they'd change if they built it again. "Our youngest daughter, Abigail, wanted a drawbridge," Laurie says. "The thought was to install a pulley system so you could lift up the walk-up entrance plank and close off the structure, but when we were finished, it was so heavy—since we had to make it structurally sound—that there was no way we could do it. We'd rethink a way to do that."

Photograph courtesy of Laurie Stubb.
8 / 10
One thing they did change was the ladder, which was originally positioned perpendicular to the floor. "It was hard to go up and down, especially when carrying things," Stubb says. Not long after construction was complete, Peter took it out and installed a
One thing they did change was the ladder, which was originally positioned perpendicular to the floor. "It was hard to go up and down, especially when carrying things," Stubb says. Not long after construction was complete, Peter took it out and installed a new ladder at an angle.

Photograph courtesy of Laurie Stubb.
9 / 10
"I think I almost built it for myself," Stubb jokes. "It's just fun to be outside and be creative, make up games and enjoy the natural setting. That's hard to find in today's world of computers and gadgets."<p></p>Photograph courtesy of Laurie Stubb.
"I think I almost built it for myself," Stubb jokes. "It's just fun to be outside and be creative, make up games and enjoy the natural setting. That's hard to find in today's world of computers and gadgets."

Photograph courtesy of Laurie Stubb.
10 / 10
Stubb and her family moved to their home, located on 2.25 acres just north of Baltimore, in 2001. "The outdoors here are a big playground," she says. "We had always wanted to build something for the girls that looked natural." In the summer of 2008, they
Stubb and her family moved to their home, located on 2.25 acres just north of Baltimore, in 2001. "The outdoors here are a big playground," she says. "We had always wanted to build something for the girls that looked natural." In the summer of 2008, they finally materialized their wish with the 128-square-foot "tree house" that they designed themselves. Drafting the plans came naturally: Laurie is the principal of Place Architecture, Inc. and her husband, Peter, is an architect at a firm that focuses on institutional projects.

Photograph courtesy of Laurie Stubb.

The tree house, for lack of a better name, comprises two eight-foot-by-eight-foot platforms that create two floors. The lower one is accessed by a ramp and the upper one by a wooden ladder. The structure is screened with bamboo shoots, placed in close proximity to one another on the front and spaced wider and wider apart as they wrap around the sides to the back. "The idea was to screen the view of the driveway in the front," Stubb says, "but when you're inside, you don't want to feel like you're in a box. You want to feel like you're in the woods and see out."

To see more images of the tree house and read more about its design and use, please visit our slideshow.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016