Slanted and Enchanted

written by:
photos by:
illustrated by:
January 14, 2009

Taking inspiration from barns, warehouses, Case Study Houses, and Japanese residential architecture, architect Marcus Lee and his wife, Rachel Hart—–an architectural model maker—–created a unique timber-framed home in Hackney, London. The three-story house packs within its double-height ceiling five bedrooms, a study, a music room, and a mezzanine gallery while still leaving enough space for an open-plan ground floor and garden. Lee tells us how he created such a hardworking, flexible, and desirable family home.

Read Full Article
  • 
  Londoner Marcus Lee turned a narrow lot next to a pickle works into a high-flying wood retreat with a garden out back and plenty of soaring space upstairs.  Photo by: Jeremy Murch
    Londoner Marcus Lee turned a narrow lot next to a pickle works into a high-flying wood retreat with a garden out back and plenty of soaring space upstairs.

    Photo by: Jeremy Murch

  • 
  Marcus Lee and Rachel Hart’s wonderful wooden home sits at the end of a quiet London lane and politely turns its back on the workshops next door.  Photo by: Jeremy Murch
    Marcus Lee and Rachel Hart’s wonderful wooden home sits at the end of a quiet London lane and politely turns its back on the workshops next door.

    Photo by: Jeremy Murch

  • 
  The second-floor family bathroom has an interior window overlooking the kitchen below.  Photo by: Jeremy Murch
    The second-floor family bathroom has an interior window overlooking the kitchen below.

    Photo by: Jeremy Murch

  • 
  Here, architect Marcus Lee maximized every bit of space in his London house by creating a third floor up in the eaves so that his girls—Mae, 6, Jodie, 8, and Ruby, 10—could have a study and three separate bedrooms.

Read the whole story here.  Photo by: Jeremy Murch
    Here, architect Marcus Lee maximized every bit of space in his London house by creating a third floor up in the eaves so that his girls—Mae, 6, Jodie, 8, and Ruby, 10—could have a study and three separate bedrooms. Read the whole story here.

    Photo by: Jeremy Murch

  • 
  The dining area benefits from the abundant natural light that pours in from the garden.  Photo by: Jeremy Murch
    The dining area benefits from the abundant natural light that pours in from the garden.

    Photo by: Jeremy Murch

  • 
  On the top floor the children have a sequence of bedrooms built into the eaves with space enough for desks and a choice of standard bed or bunk bed.  Photo by: Jeremy Murch
    On the top floor the children have a sequence of bedrooms built into the eaves with space enough for desks and a choice of standard bed or bunk bed.

    Photo by: Jeremy Murch

  • 
  Out in the garden, Lee designed a large cupboard with a sliding door and bank of shelves.  Photo by: Jeremy Murch
    Out in the garden, Lee designed a large cupboard with a sliding door and bank of shelves.

    Photo by: Jeremy Murch

  • 
  The main living area on the ground floor has plenty of storage, bookcases, and a Danish wood-burning stove, which pivots to throw heat and light in different directions.  Photo by: Jeremy Murch
    The main living area on the ground floor has plenty of storage, bookcases, and a Danish wood-burning stove, which pivots to throw heat and light in different directions.

    Photo by: Jeremy Murch

@current / @total

Read Full Article

Join the Discussion

Loading comments...