Slanted and Enchanted

written by:
photos by:
illustrated by:
January 14, 2009
Originally published in Super Natural

Taking inspiration from barns, warehouses, Case Study Houses, and Japanese residential architecture, architect Marcus Lee and his wife, Rachel Hart—–an architectural model maker—–created a unique timber-framed home in Hackney, London. The three-story house packs within its double-height ceiling five bedrooms, a study, a music room, and a mezzanine gallery while still leaving enough space for an open-plan ground floor and garden. Lee tells us how he created such a hardworking, flexible, and desirable family home.

Read Full Article
  • 
  Londoner Marcus Lee turned a narrow lot next to a pickle works into a high-flying wood retreat with a garden out back and plenty of soaring space upstairs.
    Londoner Marcus Lee turned a narrow lot next to a pickle works into a high-flying wood retreat with a garden out back and plenty of soaring space upstairs.
  • 
  Marcus Lee and Rachel Hart’s wonderful wooden home sits at the end of a quiet London lane and politely turns its back on the workshops next door.
    Marcus Lee and Rachel Hart’s wonderful wooden home sits at the end of a quiet London lane and politely turns its back on the workshops next door.
  • 
  The second-floor family bathroom has an interior window overlooking the kitchen below.
    The second-floor family bathroom has an interior window overlooking the kitchen below.
  • 
  Here, architect Marcus Lee maximized every bit of space in his London house by creating a third floor up in the eaves so that his girls—Mae, 6, Jodie, 8, and Ruby, 10—could have a study and three separate bedrooms.

Read the whole story here.
    Here, architect Marcus Lee maximized every bit of space in his London house by creating a third floor up in the eaves so that his girls—Mae, 6, Jodie, 8, and Ruby, 10—could have a study and three separate bedrooms. Read the whole story here.
  • 
  The dining area benefits from the abundant natural light that pours in from the garden.
    The dining area benefits from the abundant natural light that pours in from the garden.
  • 
  On the top floor the children have a sequence of bedrooms built into the eaves with space enough for desks and a choice of standard bed or bunk bed.
    On the top floor the children have a sequence of bedrooms built into the eaves with space enough for desks and a choice of standard bed or bunk bed.
  • 
  Out in the garden, Lee designed a large cupboard with a sliding door and bank of shelves.
    Out in the garden, Lee designed a large cupboard with a sliding door and bank of shelves.
  • 
  The main living area on the ground floor has plenty of storage, bookcases, and a Danish wood-burning stove, which pivots to throw heat and light in different directions.
    The main living area on the ground floor has plenty of storage, bookcases, and a Danish wood-burning stove, which pivots to throw heat and light in different directions.
Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total
Read Full Article

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...