written by:
photos by:
March 19, 2011
Originally published in Cheap and Chic

From the leafy sidewalk outside Paul Bernier and Joëlle Thibault’s home in the Plateau Mont-Royal neighborhood of Montreal, there’s no clue that their brick home is all that different from its neighbors. But step inside, and perceptions quickly shift.

Modern home renovation in Montreal
Greenery bursts out to the street from the side yard of Paul Bernier and Joëlle Thibault’s home.
Photo by 
1 / 13
Thin strips of birch board in the second-floor hallway
In the second-floor hallway, Bernier skipped typical hardwood flooring in favor of thin strips of birch boards spaced a distance apart to allow light to filter between the two levels.
Photo by 
2 / 13
Family sitting on an all wood dining table and chairs
Bernier helps seven-year-old Edouard with his homework while four-year-old Victor flaunts his rebellious side.
Photo by 
3 / 13
Plants nearby outdoor fence
Sheltered behind the fence that runs along the sidewalk, the plantings give the courtyard the feeling of an urban oasis.
Photo by 
4 / 13
Garden with a gravel pathway
Because they also dampen the sounds of the city, the garden is a peaceful retreat, even though it’s located next to the road.
Photo by 
5 / 13
Playroom view of row house
A small, single-story addition to the row house adds a playroom without eating up too much outdoor space. A green roof also helps makes up for lost garden beds, while creating attractive, leafy views from the second and third floors. In summer, when the sliding doors are left wide open, indoor and outdoor spaces blend together.
Photo by 
6 / 13
Playroom with red carpeting and wood block window shade
One wall section in the playroom juts in to sidestep a mature tree outside, while slender windows allow the kids to monitor its progress through the seasons.
Photo by 
7 / 13
Upstairs room with a V-shaped ceiling
On the top floor, a new addition provides office space for Bernier and Thibault, where a V-shaped ceiling maximizes headroom within local building-height restrictions.
Photo by 
8 / 13
Big sliding doors made out of birch boards
Open-Door Policy“These big sliding doors allow us to open the bedrooms right up or close them down,” says Bernier, noting that he built the doors on-site from birch boards to keep costs down and then used tracks and hardware from K. N. Crowder. “For now, the kids don’t like it when I close them too much,” but as they approach their teenage years, it will be easy to create more privacy.kncrowder.com
Photo by 
9 / 13
Modern home exterior covered in Virginia creeper
A Vine RomanceOne of Bernier’s earliest and ongoing projects is covering the exterior with vines, including Virginia creeper, which grows thickly and can survive cold winters. It not only helps keep the home cool in summer, he says, but also muffles the sounds of the city outside. For urban-friendly gardens, Bernier recommends the landscape company Jardinzurbains.jardinzurbains.com
Photo by 
10 / 13
Modern wood kitchen with stainless-steel pull bars by Richelieu
Hole in SomeBernier forewent hardware pulls on most of the cabinetry. Instead, he cut holes in the plain fronts to serve as handles—circles in some, rectangles in others. The only exceptions are the messiest areas, like below the kitchen sink, where he installed stainless-steel pull bars by Richelieu that can stand up to wet and soiled hands.richelieu.com
Photo by 
11 / 13
Adjustable bedside reading light in bedroom
Reel SimpleFor a simple, low-cost bedside reading light with a dash of industrial style, Bernier ran a standard-issue cord set through a vintage clothesline pulley, which he picked up at a flea market, on Thibault’s side of the bed. “If she ever wants it to be higher, she can easily adjust it,” he says.
Photo by 
12 / 13
Cantilevered wood staircase
Keep RightTo eliminate flex in the cantilevered stairs, Bernier placed the structural stringer off-center. “When you climb the stairs and hold the rail, you actually step closer to the inside edge,” he says. He also located the handrail against the wall to keep it from visually interrupting the living room. The custom metalwork is by Félix Lepage.felixlepagedesign.com

Don't miss a word of Dwell! Download our FREE app from iTunes, friend us on Facebook, or follow us on Twitter!

Photo by 
13 / 13
Modern home renovation in Montreal
Greenery bursts out to the street from the side yard of Paul Bernier and Joëlle Thibault’s home.
Project 
Bernier / Thibault Residence

Rather than the tight, dark entry hall typical of century-old row houses, Bernier and Thibault’s three-story-high stairwell is flooded with sunlight that illuminates surprising architectural details and an open-plan interior. Bernier, an architect, and Thibault, a lawyer specializing in alternative dispute resolution, managed to renovate and expand their home for about $100 per square foot by using affordable materials, forgoing extravagant hardware and finishes, and taking on much of the work themselves. Bernier tells us how it came together.

I bought this house in 1993. It’s a hundred years old but had been cheaply renovated with vinyl windows, mirrored closet doors, and carpet. Still, I saw lots of potential. I was alone and I had a small budget, so I slowly did a little work by myself. Then, in 1998, Joëlle moved in.

In Montreal, the yards are usually behind the houses, and everybody can see into each other’s property. In our case, our yard is on the side, wrapped by other buildings, and it’s very private—–that was the main thing that drew me to the house. There was a building there, but it collapsed in the ’70s, when the Plateau was a really poor neighborhood and the buildings weren’t well looked after. Our garden is very lush, and the walls of our house and the neighboring place are covered with greenery, which really absorbs the sounds of the city. You notice the difference in the fall when the leaves drop, and all the hard surfaces become exposed—–suddenly, you hear the noise.

When our older son Edouard was two and Victor was on the way, we decided to expand. We were tripping over the kids’ toys. So we designed two additions: a playroom and an office. They are two boxes, each about 264 square feet, one in the garden and one on the roof. Our objective was not only to gain some more space but also to make the house lighter and brighter. We moved to an apartment across the street for about six months during construction, and I served as the general contractor.

We decided to site the playroom at the end of the garden, and keep it at one story, to allow sunlight to come into the yard—–around three p.m., when there’s sun, there’s a big ray of light that streams in. We put a green roof on top to absorb heat and sound and to extend the lush feeling of the yard. We had to work around the silver maple tree—–the wall comes in to make way for it, and I installed windows so you can see the trunk.

I really like that the house now runs around the garden and embraces it. In the summer, it’s cooler there than on the street, and we move from the living room to the outdoors to the playroom, as if it’s all just part of the house. We love having family dinners out there.We also put an outdoor shower in the corner of the garden, hanging from a tree with no enclosure. On hot days, the kids like to run under it in their bathing suits, and sometimes we use it for a quick shower before bed because it’s more fun.

For the office, which is on the roof, our addition had to be invisible from the sidewalk, because the city has designated our block as a two-story street. I set it back and lowered it partially into the existing building, so you can’t see it. That’s why the city accepted my proposition. It has large windows and suddenly gave us something that we didn’t have before: an expansive view over all of the housetops in the neighborhood! It’s a bright and peaceful space. Joëlle and I really enjoy it; it’s the place we go to when the kids aren’t at home or after they’ve gone to bed. They have their playroom; the office is our room.

This house is not big but ends up feeling bigger than it is. One reason is that we kept the stairs and circulation areas as transparent as possible, fostering more interaction and bringing in more light without sacrificing space. Instead of using the standard hardwood in the second-floor hallway, we laid square one-and-three-quarter-inch birch boards with gaps between them to allow sunlight from the windows to pass right through. Eventually, I’m going to remove a few more boards to let the light come through better, once the kids are older and I don’t have to worry about their feet getting caught. But it’s already a house where you can’t hide too much, which is perfect for our family. Joëlle and I always know what the kids are up to, even when we’re in different rooms, and they always know that we’re close by. We can talk through the floors, and I can look down at the kids having breakfast in the morning, which helps keep us all together, even when we’re busy.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016
amaroso40040
When a garage damaged by termites had to go, a studio emerges.
June 19, 2016
the blue lagoon iceland geothermal spa hotel water visitors
The famed geothermal spa outside Reykjavík, Iceland, is entering a major new phase—paving the way for the area’s first five-star hotel.
June 19, 2016
heaven on earth maya lin topography what is missing california academy sciences wood video
A new monograph by Rizzoli explores the memorial project by the renowned artist.
June 19, 2016
gable game austin texas cantilevered home facade windows upper level car port
For Dwell's annual issue dedicated to indoor/outdoor living. Here, we introduce you to the photographers and writers who made it happen.
June 18, 2016
Modern prefab lakeside home in Bloomingdale, New Jersey
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
June 18, 2016
Rectangular bento glass table with compartments.
These top-notch projects by design students earned a spot on our honor roll.
June 18, 2016
bozley all
Jory Brigham picks up his family’s trade and takes it in unexpected directions.
June 17, 2016
ph133407
The outlandish Belgian fashion designer, a member of the iconic Antwerp Six, creates a quirky pattern-filled capsule collection for the Swedish mega-retailer—with a high-tech twist.
June 17, 2016
2016 Triumph Pavilion
A creative take on the classic children's toy.
June 17, 2016
planar and simple chicago farmhouse addition kitchen mutina cabinets tiles pella window kohler faucet
A relaxed interior and radical roof make a home more sociable and energy-efficient.
June 17, 2016
up and away renovation san francisco family room richard wright painting sofa
A couple bring cohesion to an architectural mishmash in San Francisco.
June 17, 2016
new head of its class connecticut renovation summer home facade bleached cedar siding volumes glass bridge
A Connecticut home with a notable architectural legacy gets an expansive update for a family of six.
June 17, 2016
Rockefeller Center filled with cactus during the month of June.
To welcome summer, the plaza at Rockefeller Center transforms into a desert landscape.
June 16, 2016