written by:
photos by:
illustrated by:
January 20, 2009
Originally published in Mid-Century Remixed

A few years after moving into their stocky, cavelike 1970s bi-level 20 miles southeast of Milwaukee, JJ and Eric Edstrom decided it was time to renovate. New to the world of architecture and construction, the Edstroms turned to Johnsen Schmaling Architects. The creative young couple—Eric is a songwriter and JJ is a life coach—provided the architects with a list of must-haves to accommodate their flexible-but-busy lifestyle. The result is a warm, modernist update that embodies their core Midwestern values: simplicity, connection to nature, and strong family ties.

Maintaining a connection to their wooded backyard was an important consideration for the Edstorms. The back wall is designed to let in as much light and air as possible.
Maintaining a connection to their wooded backyard was an important consideration for the Edstorms. The back wall is designed to let in as much light and air as possible.
Photo by 
1 / 7
Designed to be a welcoming space for visitors, the glassy foyer addition is clearly defined against the more private interior of the house.
Designed to be a welcoming space for visitors, the glassy foyer addition is clearly defined against the more private interior of the house.
Photo by 
2 / 7
The main area opens onto the back deck for a seamless transition between house and surroundings.
The main area opens onto the back deck for a seamless transition between house and surroundings.
Photo by 
3 / 7
In the main living area, Eric sits on a Theatre sofa from Design Within Reach, while JJ and Ella lay at the Girard table from Knoll. Also seen here are a Brno Bar chair, also from Knoll, and the Tolomeo Mega floor lamp by Artemide.
In the main living area, Eric sits on a Theatre sofa from Design Within Reach, while JJ and Ella lay at the Girard table from Knoll. Also seen here are a Brno Bar chair, also from Knoll, and the Tolomeo Mega floor lamp by Artemide.
Photo by 
4 / 7
The couple opted for a smaller kitchen without fussy appliances and a larger dining area. They concentrated on achieving a high-quality space through carefully chosen furnishings, including the Cross Extension table in wenge a Cherner side chair, and the
The couple opted for a smaller kitchen without fussy appliances and a larger dining area. They concentrated on achieving a high-quality space through carefully chosen furnishings, including the Cross Extension table in wenge a Cherner side chair, and the LEM piston stools, all from Design Within Reach.
Photo by 
5 / 7
The stairway to the office loft is lit by translucent windows insulated Nanogel.
The stairway to the office loft is lit by translucent windows insulated Nanogel.
Photo by 
6 / 7
Ella's bedroom sports walls covered in polka dots that JJ hand-cut from fabric.
Ella's bedroom sports walls covered in polka dots that JJ hand-cut from fabric.
Photo by 
7 / 7
Maintaining a connection to their wooded backyard was an important consideration for the Edstorms. The back wall is designed to let in as much light and air as possible.
Maintaining a connection to their wooded backyard was an important consideration for the Edstorms. The back wall is designed to let in as much light and air as possible.
Project 
Edstrom Residence

The first thing Eric and I decided was that we didn’t want to increase the floor space. It was the site—not the house—that attracted us when we first saw it, but we decided to keep the original base and replace the top level. Our daughter, Ella, is four, and with a child in the house, it was important to promote connection and communication in our family. We didn’t want her off on another floor or in another wing somewhere watching TV by herself, but we knew that each of us would need our own space. That meant focusing on creating a high-quality interior.

When trying to figure out what that would look like, we went through a lot of books and magazines to get ideas and were very attracted to the clean approach of modernism. There is one thing that’s really important for me, personally, in deciding to go with a modern look. It may seem a bit corny, but I remember watching The Last Samurai and seeing the simplicity of the living spaces in the movie; it practically brought tears to my eyes. It wasn’t really a distinctly Asian aesthetic that interested me; it was more the clean, simple space. I wanted a home that was peaceful.

The problem was that there wasn’t really an exact name for the look that we were after; it wasn’t quite Frank Lloyd Wright, and it wasn’t quite Scandinavian—but those were in the right direction. We relied on the architects to know, of all the hundreds of kinds of windows and doorknobs, what would create that aesthetic. We presented them with a laundry list of what we wanted and let them handle the overall envisioning of it.

Johnsen Schmaling drew the color and texture palette from the site, incorporating a lot of oak and mahogany into the house. The only addition to the original footprint of the house was the small, glassed-in entryway, which sticks out into the wooded front yard. It was a basic bi-level, with no real entryway or foyer. There was no place to take coats in the winter, making it awkward to greet visitors. Everyone was always stumbling over shoes on their way in or out. Eric and I wanted a warm, inviting place to welcome people into our home; it was important enough that it was the only space we actually added.

The main area combines the living room, the dining room, and the kitchen. We liked the idea of doing a pitched roof, which opened up the ceiling. The translucent windows at the top of the wall are filled with Nanogel, an insulating material; they let in plenty of light, which expands the room without adding square footage.

Eric and I work from home, so it was essential that we have a living space for our preschooler and a workspace for both of us. It had to be large enough to incorporate both uses.

The kitchen originally had four walls, so opening it up added a lot to the room. Eric and I aren’t gourmet chefs, so we decided that we wanted to minimize the kitchen and create a much larger dining room. I previously worked in a dance studio and would be gone in the evenings, which made it really important to get back for family dinners. We can also host my extended family for holidays now. The room is more usable; less kitchen, more dining room, and a really nice living area.

The glass panel in the back of the room—a NanaWall—opens up onto the screen porch. That was a big investment; the contractor even suggested that we just go with windows and a glass door, but we wanted the folding glass panels. We vacationed at a villa in St. Croix on a family trip where they had a similar setup, so when the architect presented the idea of the living area opening up like that into the backyard, we were intrigued. Since the goal was to avoid increasing the square footage of the house, we tried to come up with different ways to add a little extra space. With the NanaWall, the backyard became just that. In the summer, Ella can play outside, and no matter what common area I’m in I know that I’m only a shout away.

When we moved back in, I thought, Everything is just this beautiful piece of art. The sense of peacefulness is wonderful. We wound up getting exactly what we were looking for.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

20160229 dgd highhouse 1777 1024x683
Two toddlers, a pup, and their parents fit onto a 16.5-foot-wide plot in an inner suburb of Melbourne.
May 27, 2016
rec
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
May 27, 2016
capitol gains seattle multifamily living dining room wassily chair chaise le corbusier cb2
Two Seattle architects design and build a dynamic multifamily structure on a formerly vacant lot.
May 27, 2016
modern beach house thatch roof living dining bar cart
By eliminating walls and incorporating a series of interior gardens, architect José Roberto Paredes creates an eclectic and inspired El Salvador beach house.
May 27, 2016
7
A two-story Eichler in San Francisco gets a freshening up.
May 27, 2016
Bathyard renovation in Madrid, Spain
In Madrid, Spain, Husos Architects renovate a turn-of-the-20th-century apartment for a client with dual passions: her houseplants and a nice, long bath.
May 26, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
May 26, 2016
starting over sturgeon bay facade tongue and groove new growth cypress  0
After a devastating fire, architect David Salmela designs a house to replace a beloved lakeside retreat in Wisconsin.
May 26, 2016
Modern home with brick base and cedar rain screen on top level
An architect reimagines an outdated brick garage by designing a graceful new family home atop its foundation.
May 26, 2016
sardenya lr 7
A renovation brings light and order to a Spanish flat, maintaining its standout ceilings.
May 25, 2016
pow 5 25 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
May 25, 2016
young guns 2016 emerging talent thom fougere winnipeg canada cthom fougere studio thom fougere saddle chair 2
Designer Thom Fougere plays with scale and typology to create playful furniture.
May 25, 2016
prs my16 0067 v001 1
In the worlds of architecture and design, we’re always looking for the best ways of supporting sustainable building practices. This awareness doesn’t have to stop at our driveways but rather, it can extend to the cars we choose to take us to the places we go each day. With Toyota’s 2016 Prius, the daily task of getting from point A to point B can now be experienced with a new level of efficiency, safety, and style.
May 25, 2016
mountfordarchitects western australia
On a narrow site in Western Australia, Mountford Architects makes the most of a tight spot—with an eye to the future.
May 25, 2016
San Francisco living room with Wassily chairs
Materials and furniture transformed the layout of this San Francisco house, without the need for dramatic structural intervention.
May 24, 2016
shiver me timbers tallow wood kitchen
A pair of married architects put their exacting taste to work on their own family escape in the Australian bush.
May 24, 2016
in the balance small space massachusetts cantilevered cabin glass facade
When nature laid down a boulder of a design challenge in the Massachusetts mountains, an architect’s solution elevated the project to new heights.
May 24, 2016
Wooden Walkways
A home in Ontario, Canada, demonstrates how factory-built housing can be as site sensitive as traditional construction.
May 24, 2016
15 icff 5
From Corian furniture to immersive installations, here are some of our favorite designs we saw at the 2016 shows.
May 24, 2016
gpphoto44
A home and community celebrate natural remove in unison.
May 24, 2016
With our annual issue devoted to the outdoors on newsstands, we did a lap of Instagram for some extra inspiration.
May 23, 2016
forest for the trees english prefab mobile home facade chesnut cladding
On the edge of a historic park in an English shire, a prefabricated home sets a new design standard.
May 23, 2016
tread lightly australia
A family home on Australia’s Mornington Peninsula is built to blend in with its lakeside setting.
May 23, 2016
jardins party dining room hay chairs local wood floor
A pair of architects help a client carve out an oasis of calm amid São Paulo’s bustle.
May 23, 2016
hwm6zf 1
No matter where you're located or what time of the year it is, having a fireplace in your home is a treasure that’s continuously sought after. Besides the obvious benefits of keeping a fire going through the cold winter months, it can also be a cherished asset that provides an extra level of year-round comfort—not to mention how it can help define the layout of a space by acting as a sculptural element.
May 23, 2016
An office Crosby Studios designed for NGRS in Moscow
Crosby Studios just cares about the essentials.
May 22, 2016
cold sweat seattle floating sauna gocstudio
A cadre of designers let off steam after hours by building and sailing a seaworthy sauna.
May 22, 2016
in the swim off the grid campsite healdsburg california swimming pool solar heat lap pool ipe deck loll designs lounge chairs
An off-the-grid house that is little more than a decked campsite—albeit with a roof—includes a swimming pool for a family that loves to enjoy the elements.
May 21, 2016
A print by Kristina Krogh
From flat to physical, Kristina Krogh masters every dimension.
May 21, 2016
scifi
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
May 21, 2016