written by:
photos by:
March 4, 2009
Originally published in Before & After

Designing a house for this setting was a thrilling puzzle of aesthetics and terrain for a young architect. The house they built that year suited the couple for 30 years of long summer vacations, but recently, as Kiehl tells us, it was time for an upgrade.

“People scold us if we don’t raise the kite,” says Holm (sitting with Kiehl,). From the bench outside, the couple can wave to friends passing in boats and make use of the long summer evenings.
Photo by 
1 / 9
Neighbors can tell the Holm-Kiehls are at home when their boat is tied at the dock and their Japanese koi kite flies over the front door.
Photo by 
2 / 9
Kiehl’s mentor, Horst Beier, built a ladder from the living room to the guest-bedroom loft.
Photo by 
3 / 9
Built-in benches function both as seating and as spare beds in the living room. Holm says the striped, hand-woven fabric she found in Greece is indestructible, and the cork flooring throughout the house has gone 40 years without needing replacing.
Photo by 
4 / 9
The master-bedroom addition juts forth like a prow of a ship.
Photo by 
5 / 9
Kiehl's original sketch of Hanko hangs on the wall.
Photo by 
6 / 9
Magnets and hooks keep kitchen necessities within reach.
Photo by 
7 / 9
Blocked from the wind, a deck at the rear of the house is a favorite place for sunbathing and also shelters planters of herbs.
Photo by 
8 / 9
The sauna door handle is a simple piece of driftwood. “One principle rule I followed,” says Kiehl, “was: Don’t build on outdoor space if it can work as outdoor living space. Norwegian summers are short. We want to be outdoors as much as possible.”
Photo by 
9 / 9
holm residence exterior portrait
“People scold us if we don’t raise the kite,” says Holm (sitting with Kiehl,). From the bench outside, the couple can wave to friends passing in boats and make use of the long summer evenings.
Project 
Holm-Kiehls Residence

In 1970, Kari K. Holm had first pick among her siblings of the family land on Hanko, an island 60 miles south of her Oslo, Norway, home. After much consideration, she and her husband, German-born architect Jürgen Kiehl, selected an area at the farthest, most remote, exposed tip, where the tree line abruptly ends and nothing obstructs the open view.

Kari inherited this land in 1970, the
year we married. At the time, I was 
a student; to be given a piece of 
this landscape, and the opportunity 
to design a house for it, was nothing short of a dream.

We had visited Sea Ranch on California’s Sonoma-Mendocino coast 
in 1967, and it made a huge impression on me. The other great influences were Louis Kahn and his idea that 
every element of a building has its 
own unique function, but all cobbled into a whole––the concept of house 
as village. I brought these inspirations 
to my drawing table.

Originally, the house had three units: two identical sloping volumes facing in opposite directions around 
a central rectangular prism. Once 
it was built, locals described it as “two outhouses and a box.” The side units were the shape of the traditional outhouses in a Norwegian barn. As soon as I heard that description, I knew I’d succeeded. I think Kari’s father, a contractor, was offended I didn’t ask his advice. When he walked into the kitchen, the first thing he said was, “That post isn’t necessary.” And he was right, but 
I love wood and this was my first wooden house. I used twice as much wood as I needed to. It’s all pine. I like it. Pine is cheap and not too busy.

Norwegian summers are short, and it’s customary to spend as much time outdoors as possible. Because of the exposure here we wanted to make sure that no matter how the wind blew, there would be shelter. We also wanted sunlight through the course of the day. So for every indoor space there is a corresponding outdoor space–—a deck, a sheltered area, a balcony.

The landscape here is fascinating. Where we built the house marks the transition between two topographies: one rocky and one forested. The rocks are 800 million years old and were molded by ice a mile thick. There are distinct shapes to the rocks, and cows and sheep that once grazed here have worn down the paths between them. Those are the paths we take to and from our boat dock, and we know them by heart, even in the dark. It was important not to disturb the natural sculpture of this setting, and also not to build where there were trees. The kitchen, which is at the center of the house, is higher than the rest, because the rock below it is higher. It’s also where the house comes together, the place where 
everyone participates.

In 1976, instead of buying a new 
car, we built the second part of our “village”: three identical units grouped in a triangle. They contain a sauna, 
an office, and a sleeping room. In the 
center is a shower Kari’s uncle built: a bucket with a pulley system. He wasn’t the only one who helped us either: 
My mentor from Germany, Horst Beier, with whom I apprenticed as a student, helped me build the front deck and the built-in benches in the living room.

Norwegians have always returned to the land, and lived primitively part of the year at their cottages. But that tradition is in danger. Today, people want comforts. They want the Internet and heated floor tiles.

The first 30 years here we had no electricity. We cooked by gas. We had a gas fridge. Our bedroom was up a steep staircase in a loft. But in 2000, we decided to make this house livable to us in our galloping old age. Kari’s back has gotten worse, and she was eventually going to have trouble climbing stairs. This is when it came time to design the new addition.

That process was very hard. I made numerous drawings, including one inspired by a lighthouse, because we can see five from here. I finally decided on a boatlike shape that wouldn’t compete with the original structure. Now we have a master bedroom on the first floor and an indoor bathroom of sorts, but still no plumbing. Between the two is a sunroom with a skylight and a daybed for cloud-gazing. Extending from this sunroom is a deck behind glass doors, creating more sheltered outdoor space. Giacometti lives there–—a gift 
for my 60th birthday from a sculptor friend. I see the addition as defining the next stage of life for us, but it’s hard 
to think in terms of time here. Here 
we tell time by the ferries to Denmark and the call of a cuckoo bird.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

A renovated brick house with metal standing-seam roof in Arlington, Virginia
With a new skeleton, a brick house on the outskirts of Washington, D.C., gets an eco-friendly upgrade—without losing its local charm.
May 05, 2016
simpler times australian vacation home vertical wood cladding
Robust materials and a flexible floor plan help the owners of an Australian vacation home reap maximum rewards.
May 05, 2016
sweet virginia vacation smart home facade granite stucco mahogany siding
This vacation home fosters connectivity in every sense of the word.
May 05, 2016
monkey see monkey do japan living dining room custom kitchen island stove vent eames chairs
And views of the wildlife aren't bad either.
May 05, 2016
Martis Camp 141 in Truckee California
Martis Camp 141 celebrates it mountainous surroundings with local materials.
May 05, 2016
havart 170
Updating standard pieces, designer Gaëtan Havart turns a misused space into a vibrant kitchen.
May 04, 2016
tech support stillwater dwellings prefab exterior napa
In Napa, a custom menu of apps helps a frequent traveler keep track of security—and his garden—from afar.
May 04, 2016
home for good renovation montreal family rear facade steel cladding footbridge garden
This family opens up an old structure and imagines a long-term house.
May 04, 2016
BKLYN DESIGNS 2016 location
From panel discussions to virtual reality demonstrations and more, this weekend will bring out the designer in everyone during BKLYN DESIGNS at the Brooklyn Expo Center in Greenpoint from May 6-8, 2016. Here are just a few activities and installations to check out.
May 04, 2016
cbill timmerman photography jarson residence l7c4109 0
After a successful kick-off program in San Diego, we’re now making our way to Scottsdale, Arizona for the second stop on our Dwell Home Tours series. As the only desert locale on our agenda, we’re giving visitors the chance to explore exquisite modern residences that are fully immersed in the city’s arid landscape.
May 04, 2016
Modern winery in Central California
An updated California winery captures a prestigious architecture award.
May 03, 2016
back to the garden rhode island cottage small space facade landscaping
Outside Providence, Rhode Island, a little retreat takes up no more space than a standard two-car garage.
May 03, 2016
White staircase with skylight and under-stair storage
With clever storage and a retractable skylight, a London apartment feels larger than its 576 square feet.
May 03, 2016
Off-the-grid prefab in pristine Tasmanian landscape by Misho+Associates.
In Tasmania, an eco-conscious architect builds a vacation home that can stand up to an untamed island.
May 03, 2016
30degree pendants by wrong.london
The Danish design brand never disappoints.
May 02, 2016
practical magic brooklyn renocation kitchen caesarstone countertop stainless steel ikea cabinetes green vola faucet
A creative couple flips the script on their family home, a former workman’s cottage on the northern edge of Brooklyn.
May 02, 2016
history lesson kansas city outdoor backyard facade porch saarinen round table emeco navy chairs
An architect pushes the vernacular architecture of Missouri into the modern realm.
May 02, 2016
mission possible san francisco renovation facade exterior french doors cedar
A dilapidated lot in San Francisco gets a second chance.
May 02, 2016
Eames Demetrios of Kcymaerxthaere
The Eames scion and "geographer-at-large" traverses the globe on behalf of Kcymaerxthaere, a network of markers and monuments that tells fictional tales about real-life communities.
May 02, 2016
marcel breuer architect letter office kansas city snower house
See a glimpse into the office of a master architect.
May 01, 2016
Santa Monica living room with an Yves Klein coffee table
Dwell editor-in-chief Amanda Dameron talks us through Dwell's May 2016 issue.
May 01, 2016
house that sottsass built maui hawaii memphis group home renovation ettore facade colored volumes
In Maui, of all places.
May 01, 2016
two of a kind padua italy matching family homes facade green roof doors color
For Dwell's annual issue dedicated to dream homes , we visited homes from Haiti to Italy. Here, we introduce you to the photographers and writers who made it happen.
April 30, 2016
houseofweek
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
April 30, 2016
W House living room
Our best reader reactions this week.
April 29, 2016
Vineyard house illuminated at night
Rammed-earth construction fuses this Portuguese house to the environment.
April 29, 2016
vintage Scandinavian furniture Kathryn Tyler
In southwest England, interior designer Kathryn Tyler built her home around her ever-expanding furniture collection.
April 29, 2016
steel facade home Seattle
On the sandy shores of Fauntleroy Cove in Seattle, renowned firm Olson Kundig Architects crafts a subtle home with striking steel accents.
April 29, 2016
seperate piece renovated guesthouse eames storage unit cork floor tiles living room
An architect and an interior designer put the tools to the test for this impressive renovation.
April 29, 2016
Ceramics by WrenLab
Manhattan doesn’t get to have all the fun during NYCxDesign. Brooklyn is set for the return of BKLYN DESIGNS at the Brooklyn Expo Center in Greenpoint from May 6-8, 2016. Here are just a few exhibitors we are excited to see this year.
April 29, 2016