written by:
photos by:
January 15, 2009
Originally published in Homes With History
as
The Raiser's Edge
Mike McDonald, an Oakland, California–based builder, faced a common problem for Bay Area homeowners: an aesthetically pleasing, historically significant, but structurally shaky Victorian.
Oakland, California, doesn’t want for stately old Victorian houses, but heritage and zoning regulations often make them tough to renovate, particularly if you have an aesthetic depar-ture in mind. By raising the house, Mike McDonald was able to preserve the façade and create a modern new office space below.
Photo by 
1 / 6
Ian Read wanted the addition to reflect the time in which it was constructed, not the Victorian times in which the house was erected. The industrially styled doors situate the office space squarely in the 21st century.
Ian Read wanted the addition to reflect the time in which it was constructed, not the Victorian times in which the house was erected. The industrially styled doors situate the office space squarely in the 21st century.
Photo by 
2 / 6
red wall concrete floor ground level office restored Victorian
Read in his office.
Photo by 
3 / 6
The McDonalds enjoy the extra space afforded by their attic addition.
The McDonalds enjoy the extra space afforded by their attic addition.
Photo by 
4 / 6
The kitchen looks toward Read's house.
Photo by 
5 / 6
The custom banister is a constant and classy reminder of the crafty designer, who is also godfather to the McDonalds' daughter, Erin.
Photo by 
6 / 6
mcdonald house exterior night
Oakland, California, doesn’t want for stately old Victorian houses, but heritage and zoning regulations often make them tough to renovate, particularly if you have an aesthetic depar-ture in mind. By raising the house, Mike McDonald was able to preserve the façade and create a modern new office space below.
Project 
McDonald House

Mike McDonald, an Oakland, California–based builder, faced a common problem for Bay Area homeowners: an aesthetically pleasing, historically significant, but structurally shaky Victorian. A full renovation was in order, as was a solid fix to a fragile foundation. With a boom of new construction afoot in Oakland’s Uptown neighborhood—a good indicator is the Whole Foods under construction a few blocks away—McDonald wanted to both preserve the charm of his 1892 abode and make an architectural gesture that would firmly plant the 115-year-old building in the 21st century. He also needed new shared office space for his construction company, McDonald Construction and Building, and oft-collaborator, designer, and architect-to-be Ian Read’s Level Four Studio. Finding an answer to McDonald’s problems would require a little heavy lifting.

“My company has done about a dozen lifts in Oakland in the last five years or so,” McDonald says. He’s not talk-ing about free weights, or English elevators, but raising entire houses. “To lift a house, you slide two big steel I-beams under the length of the house, put hydraulic jacks under them, and press the ‘up’ button,” he quips. Naturally it’s not quite that simple—a matrix of braces and no small amount of digging go into the process—but with an experienced house mover, it’s not as difficult as one may think. Though a vertical move was clearly in order, the house got a lateral adjustment as well. “It was a major chiropractic job,” says McDonald, “the house was leaning about a foot toward the neighbor’s place.”

The foundation needed replacing, and with no fireplace or exterior set of stairs to be saved, lifting made good structural and financial sense—you can see your own house on pylons for as little as $5,000. Raising the house about four feet and digging out another four feet below created space for the shared office and garage to tuck snugly beneath his Victorian.  

The office space is rough and spare, a clear allusion to its jarring origins, with exposed concrete walls and steel  exterior doors with clear-coated steel cladding. Read, who designed the office and the renovations to the residential units above, parses the design aesthetic like this: “It was only by lifting and excavating that the studio space was created—with this in mind we decided to construct the lower level in contrast to the existing Victorian.” He wanted the new level to reflect the separation, both physically and aesthetically, from the original house, as well as the time period in which it was built.  “The best description I can give is a beautiful scar,” he adds.

Though the new 1,200 square feet of office and parking space do the trick for now, McDonald has grander plans for the spot. “For the foreseeable future, we see this as our office space,” he says. “But we did have it outfitted and permitted as a café. We saw it as potentially a cool little neighborhood wine bar or espresso bar if we ever move on.” Boasting the rough elements of a café or a live/work space (how many two-man offices have a shower and the bones of a small commercial kitchen?), McDonald saw flexibility as key to Read’s design.  

Though he plans to move into a new home in North Oakland—to be one of California’s first LEED-certified homes—McDonald, his wife, Jill, and their two daughters currently live in one of the two newly renovated upstairs units. “We weren’t even planning to live here, and at the beginning I was not looking forward to it,” says Jill, anxious about being downtown and without a backyard. She soon changed her mind. Read lives next door with his wife in an as-yet unlifted, soon-to-be-remodeled Victorian of his own and Jennifer Strate O’Neal—curatorial manager of Creative Growth, a studio for artists with disabilities just across the street—rents the first-floor unit where she lives with her two children. “We have our own little compound here,” says Jill.     

Perhaps the biggest boon, and in some ways disappointment, of the McDonald’s residence is the additional 500-square-foot space upstairs, created from a converted attic. “We had grand ideas about the attic as a master bedroom,” says Jill. “But with a three-year-old who still gets up at night, we didn’t want to be on a different floor. We have the space, but we don’t feel comfortable using it.” The four McDonalds share two bedrooms and one bathroom on the first floor. “That one bathroom has become the family bathroom,” says McDonald. “We got  a big bucket for the kids. That’s where we wash them.”  

As the builder and the client, McDonald relied on a few time-tested methods for easing the strain on the pocketbook: the help of inventive friends, clever custom design, and—it almost goes without saying at this point—IKEA. “Ian was the real key to keeping the finishing costs down—his design is elegant yet simple, and he can build as well as he designs,” he raves. Read managed to create what might just be the world’s most stylish baby gates, and pull off the unit’s coup de grâce, a bespoke banister and railing up to the attic/guest room that’s as attractive as it is childproof. Mounting a series of stained two-by-sixes on a custom steel pole, he created a railing system that gives the open living space considerable character and a kind of deconstructed Tudor appeal. Add a couple translucent panels to keep mobile moppets safely on the floor, and you’ve got childproof chic.

While McDonald only plans to stay in the house until the new space is done, his vision for it extends well into the future. “We knew the high-rises were coming, and we thought our place could be a collision of traditional and modern and a beacon in the neighborhood of what was.”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

Modern living room with furniture designed by Ludovica + Roberto Palomba
These oases by the sea, many done up in white, make stunning escapes.
February 08, 2016
A Philippe Starck standing lamp and an Eames chaise longue bracket the living room; two Lawrence Weiner prints hang behind a pair of Warren Platner chairs and a table purchased from a River Oaks estate sale; at far left of the room, a partial wall of new
Texas might have a big reputation, but these homes show the variety of shapes and sizes in the Lone Star State.
February 08, 2016
Montigo gas-burning fireplace in spacious living room.
Built atop the foundation of a flood-damaged home, this 3,000-square-foot Maryland home features vibrant furniture placed in front of stunning views of a nearby estuary.
February 08, 2016
Studio addition in Seattle
An architect couple sets out to transform a run-down property.
February 08, 2016
West Elm coffee table, custom Joybird sofa, and matching Jens Risom chairs in living room of Westchester renovation by Khanna Shultz.
Every Monday, @dwell and @designmilk invite fans and experts on Twitter to weigh in on trending topics in design.
February 08, 2016
modern lycabettus penthouse apartment living room vertical oak slats
For the modernists among us, these spare spaces are a dream come true.
February 08, 2016
The square fountain at the courtyard's center is a modern rendition of a very traditional feature in many Middle Eastern homes.
From a large gathering space for family or a tranquil sanctuary, these seven designs feature some very different takes on the ancient idea of a courtyard.
February 08, 2016
stdaluminum 021
Since windows and doors are such important aspects of your home, it’s always a good idea to take the time to evaluate how they fit within the lifestyle you want. Whether you’re in the middle of constructing a new home, or you’re considering replacing your current setup, there are multiple elements to consider when it comes time to make the final decisions. Milgard® Windows & Doors understands how vital these choices are to the well-being of your home and has developed ways to turn the process into a journey that can be just as enjoyable as it is fulfilling. Not sure where to start? We gathered some helpful insights from their team of experts to help us better understand what goes into the process of bringing your vision to life.
February 08, 2016
modern fire resistant green boulder loewen windows south facade triple planed low-e glass
These houses in Broncos Country prove modern design is alive in the Rocky Mountains.
February 08, 2016
french evolution paris daniel rozensztroch living area eames la chaise butterfly chair moroccan berber rug
A tastemaker brings his distinct vision to an industrial loft with a centuries-old pedigree.
February 07, 2016
senses touch products
The haptic impact can’t be underplayed. The tactility of a material—its temperature, its texture­—can make the difference between pleasure and discontent.
February 07, 2016
senses taste products
Ambience is a key ingredient to any meal—materials, textures, and mood all impart a certain flavor.
February 07, 2016
senses smell products
The nose knows: Though fleeting and immaterial, scent is the lifeblood of Proustian memories, both evoking and imprinting visceral associations.
February 06, 2016
design icon josef frank villa beer vienna
Josef Frank: Against Design, which runs through April 2016 at Vienna’s Austrian Museum of Applied Arts/Contemporary Art, is a comprehensive study of the prolific architect, designer, and author.
February 06, 2016
senses sound products
From an alarm to a symphony, audio frequencies hold the power to elicit an emotional call-and-response.
February 06, 2016
Italian Apline home with double-height walls on one facade.
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
February 05, 2016
A built-in sofa with Design Tex upholstery marks the boundary between the two-level addition and the bungalow. Leading up to the master bedroom, a perforated metal staircase, lit from above, casts a Sigmar Polke–like shadow grid on the concrete floor.
From a minimalist Walter Gropius design to a curving sculptural stair, these six stairways run the gamut.
February 05, 2016
distant structure lakeside prefab norway facade stones green roof
Dwell has traveled all over the world, from Tasmania to Indonesia, to report on modern houses.
February 05, 2016
modern lycabettus penthouse apartment master bedroom atrium
Get ready for a weekend of rest with these sleepy, little cocoons.
February 05, 2016
lamp show 99 cent plus gallery 0
At Brooklyn's 99¢ Plus gallery, 30 artists and designers re-imagine the lamp in an illuminating light show.
February 04, 2016
Hidden storage stairwell with raw brass hardware
Having ample space to stow items is a daily struggle—peep these modern homes for some ideas on maximizing your square footage.
February 04, 2016
modern fairhaven beach house blackbutt eucalyptus living room Patricia Urquiola sofa
Whether it's along a coast in Australia or the French Alps, wood provides a natural touch in these interiors.
February 04, 2016
Glass and steel sculpture in Printemps store of Paris.
In the Paris' venerable Printemps department store, two Toronto-based firms were tasked with enlivening a new atrium and creating a unique experience for visitors. YabuPushelberg, partnering with UUfie, designed this stunning steel "sail" embedded with vibrant dichroic glass.
February 04, 2016
Monochromatic Master Bedroom in Copenhagen Townhouse
Whether it's to maximize limited light or create a soothing interior, these five projects go white in a big way.
February 04, 2016
EQ3 Assembly quilt by Kenneth LaVallee
The new Assembly collection from EQ3 celebrates up-and-coming figures in Canadian design. Discover this newly appointed class, which debuted at Toronto's Interior Design Show, here.
February 03, 2016
The Greenhouses of Half Moon Bay
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most viral design and architecture shots of the week.
February 03, 2016
Deck of Australian addition to Edwardian home.
A 1,500-square-foot home in Melbourne welcomes a modern black and white kitchen, dining, and living area.
February 03, 2016
open plan concrete home in japan
Embracing the organic, imperfect material, these raw concrete surfaces are a step up from exposed brick.
February 03, 2016
Renovated DC Row House loft space with Arne Jacobsen Egg Chair.
The classic designer's signature and comfortable forms continue to be popular in homes today.
February 03, 2016
Zinc-roofed cabin France.
An architect builds an energy-efficient home near one of France’s most popular pilgrimage sites.
February 03, 2016