written by:
photos by:
January 16, 2009
Originally published in Fluid Design
When separating the haves from the have-nots, owners of summer homes tend to reside enviably in the former category. Indeed, a select few seem to have no problem whatsoever turning the word “summer” into a verb—“We summer in the Hamptons.” While it’s easy to dismiss that set, who wouldn’t relish the opportunity to flee urban gridlock for the proverbial house by the lake during the sticky months?
The main living space is constructed of immense I-profiles, allowing for a full wall of glass with four large sliding doors that open to the backyard.
Photo by 
1 / 6
Chalkboard-fronted cabinets provide an ideal surface for scrawling shopping lists.
Photo by 
2 / 6
In keeping with the house's spirit, its master bath calls for a sense of adventure.
Photo by 
3 / 6
In the bedroom wing, sunlight shines down from the Plexiglass bubbles. Steel in the cutaways reflects the light.
Photo by 
4 / 6
A Jutland, Denmark, house designed by Mette Nygaard and Morten Schmidt of the architecture firm Schmidt, Hammer & Lassen features a minimalist bathroom that's naturally lit with Plexiglass skylights. <a href="http://www.dwell.com/articles/cinematic-retrea
A Jutland, Denmark, house designed by Mette Nygaard and Morten Schmidt of the architecture firm Schmidt, Hammer & Lassen features a minimalist bathroom that's naturally lit with Plexiglass skylights. Read the whole story here.
Photo by 
5 / 6
With a brood of energetic kids, the advantage of so much outdoor space is clear.
Photo by 
6 / 6
zappon house exterior
The main living space is constructed of immense I-profiles, allowing for a full wall of glass with four large sliding doors that open to the backyard.
Project 
Zappon/Soe House

When separating the haves from the have-nots, owners of summer homes tend to reside enviably in the former category. Indeed, a select few seem to have no problem whatsoever turning the word “summer” into a verb—“We summer in the Hamptons.” While it’s easy to dismiss that set, who wouldn’t relish the opportunity to flee urban gridlock for the proverbial house by the lake during the sticky months?

For Erik Zappon and his family, a strong yearning for a peaceful getaway from the structured urbanity of their penthouse in downtown Århus, Denmark’s second largest city, inspired them to take action. As Zappon puts it, “We needed space that wouldn’t constantly bomb us with impressions.”

A man of few words, Zappon is a prolific cinematographer of critically lauded Danish films such as Okay and Aftermath, known for their graceful asceticism and the showcasing of actress Paprika Steen, the Cate Blanchett of Copenhagen. Zappon’s wife, Ingrid Söe, is a costume designer on his films and others.

Working with a spouse is often thought of as a risky proposition, but apparently not in Denmark. The architects on the project were another married professional team—Mette Nygaard and Morten Schmidt of the architecture firm Schmidt, Hammer & Lassen (though this project was completed through their own firm, Concept). Schmidt is an old childhood friend of Zappon’s, so the collaboration was an obvious choice.

The collective aim was to create a coolly modern sanctuary that echoes the elegant austerity of Zappon’s films. And, indeed, the house’s minimal materials let nature do the talking, providing a respite for the couple and their three children, Clara, Lauritz, and Sarah.

The location—a pristine waterfront district on the east coast of Jutland, just ten miles south of the family’s central Århus home—also had strong ties to Zappon’s personal history, as he spent childhood summers in the same area. “I feel very connected to the spirit there,” he says. Construction began on a plot of land with an overgrown garden and rolling hill that provided the perfect mix of pastoral and rugged landscapes the family was searching for.

In 2004, a year after the house’s completion, an Århus architectural committee declared it the best new building of the year. And there’s good reason for that, as Zappon is eager to relate: “The house is prize-winning for the rather ascetic design combined with a simple and very clear choice of materials.”

Like the forest and beach that surround it, the house has diverse textures. “There are contrasts all over the house in light and dark, warm and cold, hard and soft—and it changes all the time,” Zappon explains. The raw concrete of the floor and walls is softened by gigantic white curtains that billow playfully in the living room. The curtains function as room dividers, or, one could imagine, as catalysts for a riveting game of hide-and-seek. The back wall of the living room is covered with perforated metal to better integrate with Zappon’s slick stereo system and other technical enhancements necessary for the home life of any filmmaker.

The expansive, industrial nature of the living room contrasts with the refined design of the bedroom wing, which is covered entirely with ash wood on the floor, walls, and ceiling. The hall between the living room and bedroom contains the master bathroom, constructed in concrete with a circular bathtub and accompanied by a parallel circular cutaway in the roof that allows contemplative bathers to view the stars from the tub.

In the open kitchen, tall cupboards are coated with black matte paint that can be used as a chalkboard, a clever and practical use of the surface space. The color matches the exterior of the house, although no one has yet to use the front door as a chalkboard, even with the constant presence of the children and their friends.

The house is surprisingly devoid of furniture, aside from the elegant Alinea table and Eames chairs. In lieu of a sofa, the family has placed some white beanbags (or “sack chairs,” as Zappon refers to them) in the TV area.

In this way, leisure time is more of an improvisation than a La-Z-Boy mandate. As Zappon puts it, “Everybody can relax as they choose to.”

The exterior of the house is clad in horizontal wood panels, giving the building an elongated effect. Unlike a horizontally striped sweater, however, this element manages to flatter the structure. In the rear of the house, a wooden terrace mirrors the living room. “[The children] love the outdoor space,” Zappon says. “They are all dancers so it has turned out to be an ideal rehearsal stage.”

In the front yard, landscape architect Torben Schönherr created a huge circular stone fireplace, excavating it right out of the site. Essentially a large fire pit that would make any budding pyromaniac giddy, the inclusive design allows for the family to gather after a swim or shower and perhaps sing a campfire song. Or not.

Thanks to the shifting Danish climate, the whole house is warmed (and cooled) by geothermal heat, which lies discreetly beneath the flooring. In fact, the only problem with the home seems to be the difficulty inherent in abandoning it and heading back to the city.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016
amaroso40040
When a garage damaged by termites had to go, a studio emerges.
June 19, 2016