written by:
photos by:
October 10, 2011
Originally published in Smaller & Smarter
as
Clad Romance

Persistence paid off for this Cali­fornia couple who worked overtime for two years to tackle their all-in-one loft renovation.

modern wooden storage box unit
The wooden box is as functional as it is finely crafted, with room for clothes up top. Each niche holds treasures from travels, family keepsakes, books, and more.
Photo by 
1 / 19
Modern bookshelf in a renovated home
The bedroom—accessible via the living room—is where the couple will place a bassinet for their newborn.
Photo by 
2 / 19
hidden closet in wooden box
The wooden box features hidden storage.
Photo by 
3 / 19
family pet hanging out by wooden stairs
Ando, a Shiba Inu, was in the first Puppy Cam litter.
Photo by 
4 / 19
plywood opening separating living room from kitchen
Peter lined the pass-through’s opening with plywood.
Photo by 
5 / 19
living room with glass windows
The picture wall is adorned with images collected from family, colleagues, and estate sales. ”I kill plants, so cacti are our friends,” Peter says of the suc­culents along the low table behind the Design Within Reach sofa, just over which an Established & Sons Font clock keeps time.
Photo by 
6 / 19
Exterior view of modern loft in Emeryville, California
The loft had no overhead illumination when the Benoits moved in, so they added a George Nelson Bubble lamp, mezzanine uplighting, and an Ikea pendant.
Photo by 
7 / 19
Modern decorated office desk with leather chair
The Steelcase desk in the living room was a lucky streetside freebie discovered outside their old Oakland apartment.
Photo by 
8 / 19
Living room with steel case desk and succulents
The typewriter shown here was a flea-market find.
Photo by 
9 / 19
Modern encased bookshelf bedroom
The bedroom is tucked away within the wood box, with room enough for a bed and dresser (and bassinet once the baby arrives). The Styrofoam bust of Mr. T (in the upper right corner of the image) was made by a friend who works at a 3-D modeling company.
Photo by 
10 / 19
Young couple setting the dinner table
The dining room table is often used for rousing games of cribbage, but cleans up nicely when it's time to eat. The small balcony outside is home to a collection of plants (which get watered more often than the succulents inside).
Photo by 
11 / 19
Modern home office with wide desk
A familiar scene in the Benoit home: Peter paints at the Steelcase desk—"I do all my work here," he says—while Ando sits nearby, waiting for attention.
Photo by 
12 / 19
Preparing food in the kitchen
The kitchen, accented with the blue flooring and tiled backsplash, looks much sleeker than it did when the Benoits moved in.
Photo by 
13 / 19
Storage area with multiple bins
Lynda's knick knacks and crafty supplies are kept in the kitchen's metal shelving system, which came with the couple from their previous apartment.
Photo by 
14 / 19
Modern kitchen with wooden shelves
Freshly baked cookies can go directly from oven to eager eaters in the living room via the pass-through.
Photo by 
15 / 19
Dining room interior with modern scandinavian wood table
The Blues Are Still Blue Grinding down the concrete floor was too costly, so the Benoits had it painted blue with inexpensive Benjamin Moore latex floor-and-patio paint and then sealed with Zinsser shellac—a natural, nontoxic product that brushes on and can be easily touched up. It darkened the blue paint a bit and gives the floor a hand-worked luster.

benjaminmoore.com

rustoleum.com/zinsserhp.asp

Scandinavian Grace The Benoits bought their Scandinavian modern table from Klassik Living in Berkeley. “Their prices are very reason­able for the uniqueness and quality offered,” says Peter. They chose teak since it darkens nicely and naturally when exposed to sunlight—–helpful since their table gets blasted by morning rays. klassikliving.com
Photo by 
16 / 19
Clutched window roller shades in living room
Shelter from the Sun Peter and Lynda opted for Hunter Douglas clutched roller shades with a medium-opacity black cloth because the material filters the sun but still reveals the view when drawn. At night, it blends with the black steel frame. They worked with the Alcatraz Shade Shop in Oakland.

hunterdouglas.com

alcatrazshade.com

Photo by 
17 / 19
Top view of wooden box with uplight
Light Box Peter created a simple uplight at the top of the wood box by wiring together energy-efficient fluorescent fixtures typically used under cabinets and coun­tertops. “The cheaper magnetic models hum unacceptably loudly, so make sure you get the electronic ballast types,” he warns. He then painted the cavity white to reflect light and covered them with quarter-inch-thick acrylic from TAP Plastics.

homedepot.com

tapplastics.com

Photo by 
18 / 19
Textured tiled wall with fixtures in kitchen
Second ComingIt took multiple weekend trips, but the couple finally landed upon enough green tiles to cover their kitchen wall. Overstock tiles and seconds can be purchased from Heath Ceramics in its Sausalito showroom. Though the surfaces aren't as uniformly colored nor as flat as first-run tiles, they offer a unique tone ans texture when the tiles are laid out.

heathceramics.com

Don't miss a word of Dwell! Download our FREE app from iTunes, friend us on Facebook, or follow us on Twitter!

Photo by 
19 / 19
modern wooden storage box unit
The wooden box is as functional as it is finely crafted, with room for clothes up top. Each niche holds treasures from travels, family keepsakes, books, and more.
Project 
Benoit Residence
Architect 

In 2007, Lynda and Peter Benoit bought a 1,100-square-foot unit in the historic Besler Building, a former steam-engine factory in Emeryville, California. The San Francisco Bay Area loft was suffering from a case of poor planning; a previous owner had broken up the open area with an ill-conceived elevated storage space directly over the entryway.

Over the span of two years, the couple—she’s a communications special­ist at Lucasfilm and he’s an architect at Melander Architects—lived and breathed a clever overhaul, transforming their once-dim home into a sunlit space housing Peter’s masterwork: a completely customized 16-by-17-by-10-foot wooden box that accommodates a bookcase on the outside, a bedroom on the inside, and a dressing-room mezzanine above.

Lynda:
The day after escrow closed, we came over and pulled up this cheap vinyl that was on the floor. It took us 45 minutes to get it all off.

Peter: We knew there would be concrete under there, somewhere.

Modern bookshelf in a renovated home
The bedroom—accessible via the living room—is where the couple will place a bassinet for their newborn.
Lynda: We wanted to sand down the floor but that was too expensive. Instead, we had it painted blue before we moved in. Then we waited about five months before we did any real work, which gave us time to appreciate how we used the space and to figure out what changes would suit us best. And I was terrified about putting holes in walls.

So we started small. The first real mark we made was to cut a square pass-through from the kitchen to the living room, which just happens to fit beer and wine bottles perfectly. I was resistant, so Pete did it while I was away for a weekend. I came home  and said, “Okay. This is really amazing.” After that, the demolition began.

Peter: Our main goal was to open the space up to the light. We have a 13-foot-high ceiling and an entire wall of windows, but the previous owner had built a lofted storage structure that stretched across the entryway, essen­tially dividing the living room and block­ing most of the view.

Half of the elevated unit had to be dismantled. A friend came over and we tore away the drywall with sledgehammers over a couple of days. Once the drywall was gone, I began to cut apart the frame, piece by piece. I thought this was going to be done so fast…

Lynda: But it took eight months just to knock it down. It got very, very dusty. Pete set up sawhorses, the washer-dryer doubled as a workbench, and everything was out in the open. We did a lot of tarping.

living room with glass windows
The picture wall is adorned with images collected from family, colleagues, and estate sales. ”I kill plants, so cacti are our friends,” Peter says of the suc­culents along the low table behind the Design Within Reach sofa, just over which an Established & Sons Font clock keeps time.
Peter: Once we got into the groove, it became second nature: Put the tarps up on Friday night, turn on the saws Saturday morning, and work through Sunday. Then we’d clean up, mop the floor, vacuum, and get it livable for the week again. We’d stack all the materials and equipment by the front door, out of the way, but we were living in a construction site.

Finally I was able to start on the wooden box itself. I got the plywood framing up—which I learned how to do when I worked for a carpenter in college—and took down the stairs. Lynda told me I had 48 hours to build them again, because she didn’t want to climb a ladder to get to all our clothes.

Lynda:
About that time we also decided to tile the kitchen. We went to Heath Ceramics and bought boxes of overstock based on the square footage and the green color we liked. Laying out all the tiles was the most fun for me. I organized them into batch one, for the high-visibility areas; batch two, which I knew I’d have to cut a por­tion off of; and batch three, for ones up high and not as visible. I used a cheap plastic brush from a drugstore in Mexico as trowel teeth, which gave the thinset mortar just the right kind
of lines.

Exterior view of modern loft in Emeryville, California
The loft had no overhead illumination when the Benoits moved in, so they added a George Nelson Bubble lamp, mezzanine uplighting, and an Ikea pendant.
Peter: I clad the box with Douglas fir because it has a nice, clear vertical grain and it was inexpensive. I cut all the boards in our place—even the framing, which was a royal pain in the ass to maneuver because of its size.

I started paneling at the floor, went all the way across, and just kept layering up. Things slowly started to take shape. I had originally planned to cover the entire box, but my friend Joe came over and suggested cutting a few windows in the frame to get light into the bedroom. I was a third of the way done and thought, “A week later that wouldn’t have been possible.” In the end it was the best idea. If you stand on the bed you can see straight through to the hills.

When the entire structure was done, we had a carpenter install the bookshelves.

Lynda: We taped up where they’d go multiple times to figure out the right spacing.

Peter: I think in lines, and I like things to be rectangular and architectural. Lynda is….

Lynda: Chaos.

Peter: And I love that. Her taste grows; it has life; it takes over places. So Lynda has always been in charge of the shelves, organizing the books and mixing up what we display: a lips phone, rock collections from our travels, molds of her siblings’ teeth, a giant Styrofoam bust of Mr. T.

In the end, even though building the box drove us crazy and took forever, it’s added so much texture to the place. There was no texture when we moved in here.

Lynda: It was so unfinished for such a long time, but now I love it. I love looking at it every day.

For more images of the project, please view our slideshow and follow the renovation from day one in our extended backstory.

Don't miss a word of Dwell! Download our FREE app from iTunes, friend us on Facebook, or follow us on Twitter!

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

Zafra residence living room.
A man and his wife make an emotional return to an apartment building he loved as a kid.
April 28, 2016
the garden inside concrete dining pavilion indoor outdoor custom cabinets thermador dishwasher refrigerator
A skylit conservatory doubles as a verdant dining parlor in Sonoma County, California.
April 28, 2016
Details of the Calico collection.
Calico Wallpaper founders Nick and Rachel Cope showed us through their home in our March Issue, now step inside their studio.
April 28, 2016
william krisel pow 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
April 27, 2016
Dwell on Design and designjunction at ArtBeam
It's all part of Dwell on Design + designjunction's three-day event, featuring a program of talks chock-full of leading figures in design, architecture, urbanism, and beyond—coming up May 13-15 at ArtBeam in New York.
April 27, 2016
seattles mariners floating house prefab facade exterior fiber cement panels
A prefabricated floating home drops anchor in the Pacific Northwest.
April 27, 2016
royan treatment living room stone fireplace vintage new furnishings
French designer Florence Deau effortlessly mixes the old with the new.
April 27, 2016
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse parquet herringbone floors stove
Take a lesson from this school-turned-home.
April 27, 2016
The sidewalks of Copacabana in Rio De Janero, Brazil, designed by Roberto Burle Marx
The Jewish Museum in New York City takes it outside with a celebration of the Brazilian landscape architect Roberto Burle Marx.
April 26, 2016
Waterfront home in Belvedere, California
A 1960s home infested with powderpost beetles had to be sacrificed before this this Zen-inspired house could happen.
April 26, 2016
dialogue house
At the base of Echo Mountain in Phoenix, a geometric home by Wendell Burnette opens up to the surrounding desert landscape.
April 26, 2016
street smarts kitchen full view
A creative couple transforms an old Toronto storefront in Dundas West into a home and studio.
April 26, 2016
hald strand
This architect thinks of everything for his summer escape, pizza oven included.
April 26, 2016
gans turin residence living room
Thanks to a contemporary interior that she’s been updating for a decade, modern architect Abigail Turin has learned to love her traditional 1925 San Francisco home.
April 25, 2016
131
Johannesburg-based design studio Counterspace was founded in 2014 by young architecture graduates Sumayya Vally, Sarah de Villiers, and Amina Kaskar. Their projects are collaborative, research-led investigations into possible futures and ideas of otherness in Johannesburg.
April 25, 2016
through living room
A second-story addition and a new indoor-outdoor focus revive a nondescript house in L.A.
April 25, 2016
Modern living room with Flexform sofa and Jens Fager candelabra
An Antwerp home blurs the boundaries between art and design.
April 25, 2016
hillside haven  1
This backyard is its own modern retreat in the Berkeley Hills.
April 25, 2016
Two studios flanks a central volume at this home in Mexico
Art and life meet in the middle at a family retreat in Central Mexico.
April 24, 2016
natural instinct swedish family home kitchen table unfold pendants muuto lilla aland chairs stolab
With Alvar Aalto in mind, a renowned Swedish architect crafts a serene home on a long-held family plot.
April 24, 2016
clearing the table coffee tables boxinbox philippe starck glas italia storage
A half-century later, furniture designers are catching up to painter Yves Klein’s visionary Table Bleue.
April 23, 2016
A deck looks out onto the beach in Australia
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
April 23, 2016
against the grain sustainable hudson new york home black walnut flooring furniture
An architect-turned-falconer considers animals and nature when designing his own home.
April 23, 2016
Aerial view of Copenhagen
@littlemycph finds symmetry in buildings and streets.
April 22, 2016
Josué Azor retuned to his family’s plot to build a new home, designed to resist future quakes and decorated with custom artwork and furniture.
In the wake of a catastrophic earthquake, a young Haitian photographer builds anew.
April 22, 2016
backyard with outdoor shower concrete pavers and wood fence
A hillside Virginia home located on a notch between two ridges is fun for the whole family.
April 22, 2016
Twin houses in Canada
Twin cabins rise together on charming Chaleur Bay in New Brunswick.
April 22, 2016
toy story industrial kitchen los angeles renovation toy lofts brass shelves steel wall hayneedle pot rack verona range
Our best reader reactions this week.
April 22, 2016
pour it on facade concrete beam roof lanai porch
The unforgiving landscape of the island couldn't stop this architect.
April 21, 2016
big reveal living room 3
Architect Isay Weinfeld creates an epic home in São Paulo.
April 21, 2016