written by:
photos by:
August 13, 2009
Originally published in The City Life
as
Everything Must Go

When Cecilia Tham and Yoel Karaso of Habitan Architects bought their first-floor apartment in an 1894 block of the Fort Pienc neighborhood of Barcelona in 2005, they knew they were taking a risk. Casa Alí Bei was a bargain because it is afectado (“affected”)—–that is, the land is zoned for redevelopment. A baby (Hanna) on the way, the possibility of being evicted, and a tight budget necessitated a canny renovation strategy, yet one that still honored the dazzling turn-of-the-century tile work and ornate moldings. A stone’s throw from Jean Nouvel’s Torre Agbar, the apartment, like the neighborhood, has been reborn as a patchwork of old and new. Tham tells us the story.

"We really love to cook and much of our home life revolves around our kitchen. When we have friends over it’s great to buzz around here; it’s almost like a cooking show. We’re a very equal couple. We wanted the kitchen island to be a single form that we c
"We really love to cook and much of our home life revolves around our kitchen. When we have friends over it’s great to buzz around here; it’s almost like a cooking show. We’re a very equal couple. We wanted the kitchen island to be a single form that we could both use. We can both cook and we can both wash the dishes. The whole thing is really easy to clean as it’s just one main surface that you can wipe down. So the preparation surfaces, the hob [cooktop], and the sink are accessible from both sides. It’s a simple, fun, form-follows-function principle: Store, wash, prepare, cook, eat."
Photo by 
1 / 6
"We really fell for the building and these fabulous original features—–the elaborate decorative plasterwork ceiling and the tiled floors. Plus we have a big expansive view at the back, which is quite precious in the city—–we overlook a soccer pitch built
"We really fell for the building and these fabulous original features—–the elaborate decorative plasterwork ceiling and the tiled floors. Plus we have a big expansive view at the back, which is quite precious in the city—–we overlook a soccer pitch built on former railway tracks."
Photo by 
2 / 6
The couple took down a wall to create the open kitchen and lounge space where Tham and Hanna play. Wooden panels that aped a Swiss chalet also came down out of the “interior patio,” making the dining room more palatable.
The couple took down a wall to create the open kitchen and lounge space where Tham and Hanna play. Wooden panels that aped a Swiss chalet also came down out of the “interior patio,” making the dining room more palatable.
Photo by 
3 / 6
"It’s typical for Barcelona buildings from this period that the bedrooms are divided with decorative plaster columns and a cornice to create a curtained-off alcove for the bed, separating it from the more public part of the rest of the room. We opened up
"It’s typical for Barcelona buildings from this period that the bedrooms are divided with decorative plaster columns and a cornice to create a curtained-off alcove for the bed, separating it from the more public part of the rest of the room. We opened up our bedroom, but we conserved that feature in Hanna’s room, and now every morning she wants to play dress-up."
Photo by 
4 / 6

The front door hallway flooring features original turn-of-the-century floor tiles in this renovated first-floor apartment in Barcelona, Spain.

Photo by 
5 / 6
Freestanding bathtub and sink unit
"When this building was constructed the toilets would have been outside. In our previous place we had a tiny shower in a tiny bathroom that you could barely stretch your arms out in, so we moved here knowing we wanted to make the bathroom something special. We planned this grand freestanding bathtub-and-sink unit with the same materials as the kitchen - plywood and slate."
Photo by 
6 / 6
"We really love to cook and much of our home life revolves around our kitchen. When we have friends over it’s great to buzz around here; it’s almost like a cooking show. We’re a very equal couple. We wanted the kitchen island to be a single form that we c
"We really love to cook and much of our home life revolves around our kitchen. When we have friends over it’s great to buzz around here; it’s almost like a cooking show. We’re a very equal couple. We wanted the kitchen island to be a single form that we could both use. We can both cook and we can both wash the dishes. The whole thing is really easy to clean as it’s just one main surface that you can wipe down. So the preparation surfaces, the hob [cooktop], and the sink are accessible from both sides. It’s a simple, fun, form-follows-function principle: Store, wash, prepare, cook, eat."
Project 
Casa Ali Bei
Architect 

On one side of us is housing for young people and the other is a nursing home—–we’re like the middle-aged in between! Being afectado means the city could technically take over our building to construct similar civil projects, but they would have to buy back all 16 apartments. We really fell for the building and these fabulous original features—–the elaborate decorative plasterwork ceiling and the tiled floors. Plus we have a big expansive view at the back, which is quite precious in the city—–we overlook a soccer pitch built on former railway tracks. (Not that we ever really watch a game!) We were naturally worried because of the zoning—–yes, buying was a gamble—–but nothing has happened for almost 40 years, and maybe it never will.

I was also pregnant with Hanna at the time, and so we needed a place that we could make fun and family friendly without investing a lot of money. The big, big bonus was the price—–which was only U.S. $317,000, half the price of a similar place in this area. We just could have never otherwise afforded such a large home.  
 

We spent about four months on the renovation, and our plan really stemmed from this possibility that the building might be expropriated—–we want to be able to take the most valuable elements with us if we ever have to leave. Yoel and I didn’t design our kitchen and bathroom to be fitted into any walls; they are more like furniture. So if one day we are kicked out we could redo it somewhere else.

We really love to cook and much of our home life revolves around our kitchen. When we have friends over it’s great to buzz around here; it’s almost like a cooking show. We’re a very equal couple. We wanted the kitchen island to be a single form that we could both use. We can both cook and we can both wash the dishes. The whole thing is really easy to clean as it’s just one main surface that you can wipe down. So the preparation surfaces, the hob [cooktop], and the sink are accessible from both sides. It’s
a simple, fun, form-follows-function principle: Store, wash, prepare, cook, eat. The other end functions as a breakfast table where we eat most of the time. Behind the fridge “tower” is a microwave oven, conventional oven, and dishwasher below. We used materials that create warmth—–the rectangular sink is made of chocolate-colored slate, which looks like it wants to be eaten, and the main structure is birch marine plywood.

We reused the offcuts to make a pattern for the floor of our little guest room, as the original floor tiles were not in such a good state there. Although it’s delicate as flooring, the plywood has a real glow, and it was a thrifty solution. It’s typical for Barcelona buildings from this period that the bedrooms are divided with decorative plaster columns and a cornice to create a curtained-off alcove for the bed, separating it from the more public part of the rest of the room. We opened up our bedroom, but we conserved that feature in Hanna’s room, and now every morning she wants to play dress-up. She also loves the bathroom.

When this building was constructed the toilets would have been outside. In our previous place we had a tiny shower in a tiny bathroom that you could barely stretch your arms out in, so we moved here knowing we wanted to make the bathroom something special. We planned this grand freestanding bathtub-and-sink unit with the same materials as the kitchen. When we first showed the design to the carpenter he of course said, “This is impossible!” In the end we did it, and it’s big enough that we can bathe together with Hanna. You don’t really feel like you’re in a typical bathroom. It’s more like a regular room. We even have a TV over in the corner, and I love to watch Friends in the bath! It’s wonderful for Hanna, too; there is never a problem getting her washed as it’s such a fun environment to splash about in.

What we’ve made for the three of us is a home where you can clearly see the contrast between the old and the new “takeout” elements that harmoniously overlap.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

20160229 dgd highhouse 1777 1024x683
Two toddlers, a pup, and their parents fit onto a 16.5-foot-wide plot in an inner suburb of Melbourne.
May 27, 2016
rec
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
May 27, 2016
capitol gains seattle multifamily living dining room wassily chair chaise le corbusier cb2
Two Seattle architects design and build a dynamic multifamily structure on a formerly vacant lot.
May 27, 2016
modern beach house thatch roof living dining bar cart
By eliminating walls and incorporating a series of interior gardens, architect José Roberto Paredes creates an eclectic and inspired El Salvador beach house.
May 27, 2016
7
A two-story Eichler in San Francisco gets a freshening up.
May 27, 2016
Bathyard renovation in Madrid, Spain
In Madrid, Spain, Husos Architects renovate a turn-of-the-20th-century apartment for a client with dual passions: her houseplants and a nice, long bath.
May 26, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
May 26, 2016
starting over sturgeon bay facade tongue and groove new growth cypress  0
After a devastating fire, architect David Salmela designs a house to replace a beloved lakeside retreat in Wisconsin.
May 26, 2016
Modern home with brick base and cedar rain screen on top level
An architect reimagines an outdated brick garage by designing a graceful new family home atop its foundation.
May 26, 2016
sardenya lr 7
A renovation brings light and order to a Spanish flat, maintaining its standout ceilings.
May 25, 2016
pow 5 25 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
May 25, 2016
young guns 2016 emerging talent thom fougere winnipeg canada cthom fougere studio thom fougere saddle chair 2
Designer Thom Fougere plays with scale and typology to create playful furniture.
May 25, 2016
prs my16 0067 v001 1
In the worlds of architecture and design, we’re always looking for the best ways of supporting sustainable building practices. This awareness doesn’t have to stop at our driveways but rather, it can extend to the cars we choose to take us to the places we go each day. With Toyota’s 2016 Prius, the daily task of getting from point A to point B can now be experienced with a new level of efficiency, safety, and style.
May 25, 2016
mountfordarchitects western australia
On a narrow site in Western Australia, Mountford Architects makes the most of a tight spot—with an eye to the future.
May 25, 2016
San Francisco living room with Wassily chairs
Materials and furniture transformed the layout of this San Francisco house, without the need for dramatic structural intervention.
May 24, 2016
shiver me timbers tallow wood kitchen
A pair of married architects put their exacting taste to work on their own family escape in the Australian bush.
May 24, 2016
in the balance small space massachusetts cantilevered cabin glass facade
When nature laid down a boulder of a design challenge in the Massachusetts mountains, an architect’s solution elevated the project to new heights.
May 24, 2016
Wooden Walkways
A home in Ontario, Canada, demonstrates how factory-built housing can be as site sensitive as traditional construction.
May 24, 2016
15 icff 5
From Corian furniture to immersive installations, here are some of our favorite designs we saw at the 2016 shows.
May 24, 2016
gpphoto44
A home and community celebrate natural remove in unison.
May 24, 2016
With our annual issue devoted to the outdoors on newsstands, we did a lap of Instagram for some extra inspiration.
May 23, 2016
forest for the trees english prefab mobile home facade chesnut cladding
On the edge of a historic park in an English shire, a prefabricated home sets a new design standard.
May 23, 2016
tread lightly australia
A family home on Australia’s Mornington Peninsula is built to blend in with its lakeside setting.
May 23, 2016
jardins party dining room hay chairs local wood floor
A pair of architects help a client carve out an oasis of calm amid São Paulo’s bustle.
May 23, 2016
hwm6zf 1
No matter where you're located or what time of the year it is, having a fireplace in your home is a treasure that’s continuously sought after. Besides the obvious benefits of keeping a fire going through the cold winter months, it can also be a cherished asset that provides an extra level of year-round comfort—not to mention how it can help define the layout of a space by acting as a sculptural element.
May 23, 2016
An office Crosby Studios designed for NGRS in Moscow
Crosby Studios just cares about the essentials.
May 22, 2016
cold sweat seattle floating sauna gocstudio
A cadre of designers let off steam after hours by building and sailing a seaworthy sauna.
May 22, 2016
in the swim off the grid campsite healdsburg california swimming pool solar heat lap pool ipe deck loll designs lounge chairs
An off-the-grid house that is little more than a decked campsite—albeit with a roof—includes a swimming pool for a family that loves to enjoy the elements.
May 21, 2016
A print by Kristina Krogh
From flat to physical, Kristina Krogh masters every dimension.
May 21, 2016
scifi
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
May 21, 2016