written by:
photos by:
January 15, 2009
Originally published in Homes With History
as
The Raiser's Edge
Mike McDonald, an Oakland, California–based builder, faced a common problem for Bay Area homeowners: an aesthetically pleasing, historically significant, but structurally shaky Victorian.
Oakland, California, doesn’t want for stately old Victorian houses, but heritage and zoning regulations often make them tough to renovate, particularly if you have an aesthetic depar-ture in mind. By raising the house, Mike McDonald was able to preserve the façade and create a modern new office space below.
Photo by 
1 / 6
Ian Read wanted the addition to reflect the time in which it was constructed, not the Victorian times in which the house was erected. The industrially styled doors situate the office space squarely in the 21st century.
Ian Read wanted the addition to reflect the time in which it was constructed, not the Victorian times in which the house was erected. The industrially styled doors situate the office space squarely in the 21st century.
Photo by 
2 / 6
red wall concrete floor ground level office restored Victorian
Read in his office.
Photo by 
3 / 6
The McDonalds enjoy the extra space afforded by their attic addition.
The McDonalds enjoy the extra space afforded by their attic addition.
Photo by 
4 / 6
The kitchen looks toward Read's house.
Photo by 
5 / 6
The custom banister is a constant and classy reminder of the crafty designer, who is also godfather to the McDonalds' daughter, Erin.
Photo by 
6 / 6
mcdonald house exterior night
Oakland, California, doesn’t want for stately old Victorian houses, but heritage and zoning regulations often make them tough to renovate, particularly if you have an aesthetic depar-ture in mind. By raising the house, Mike McDonald was able to preserve the façade and create a modern new office space below.
Project 
McDonald House

Mike McDonald, an Oakland, California–based builder, faced a common problem for Bay Area homeowners: an aesthetically pleasing, historically significant, but structurally shaky Victorian. A full renovation was in order, as was a solid fix to a fragile foundation. With a boom of new construction afoot in Oakland’s Uptown neighborhood—a good indicator is the Whole Foods under construction a few blocks away—McDonald wanted to both preserve the charm of his 1892 abode and make an architectural gesture that would firmly plant the 115-year-old building in the 21st century. He also needed new shared office space for his construction company, McDonald Construction and Building, and oft-collaborator, designer, and architect-to-be Ian Read’s Level Four Studio. Finding an answer to McDonald’s problems would require a little heavy lifting.

“My company has done about a dozen lifts in Oakland in the last five years or so,” McDonald says. He’s not talk-ing about free weights, or English elevators, but raising entire houses. “To lift a house, you slide two big steel I-beams under the length of the house, put hydraulic jacks under them, and press the ‘up’ button,” he quips. Naturally it’s not quite that simple—a matrix of braces and no small amount of digging go into the process—but with an experienced house mover, it’s not as difficult as one may think. Though a vertical move was clearly in order, the house got a lateral adjustment as well. “It was a major chiropractic job,” says McDonald, “the house was leaning about a foot toward the neighbor’s place.”

The foundation needed replacing, and with no fireplace or exterior set of stairs to be saved, lifting made good structural and financial sense—you can see your own house on pylons for as little as $5,000. Raising the house about four feet and digging out another four feet below created space for the shared office and garage to tuck snugly beneath his Victorian.  

The office space is rough and spare, a clear allusion to its jarring origins, with exposed concrete walls and steel  exterior doors with clear-coated steel cladding. Read, who designed the office and the renovations to the residential units above, parses the design aesthetic like this: “It was only by lifting and excavating that the studio space was created—with this in mind we decided to construct the lower level in contrast to the existing Victorian.” He wanted the new level to reflect the separation, both physically and aesthetically, from the original house, as well as the time period in which it was built.  “The best description I can give is a beautiful scar,” he adds.

Though the new 1,200 square feet of office and parking space do the trick for now, McDonald has grander plans for the spot. “For the foreseeable future, we see this as our office space,” he says. “But we did have it outfitted and permitted as a café. We saw it as potentially a cool little neighborhood wine bar or espresso bar if we ever move on.” Boasting the rough elements of a café or a live/work space (how many two-man offices have a shower and the bones of a small commercial kitchen?), McDonald saw flexibility as key to Read’s design.  

Though he plans to move into a new home in North Oakland—to be one of California’s first LEED-certified homes—McDonald, his wife, Jill, and their two daughters currently live in one of the two newly renovated upstairs units. “We weren’t even planning to live here, and at the beginning I was not looking forward to it,” says Jill, anxious about being downtown and without a backyard. She soon changed her mind. Read lives next door with his wife in an as-yet unlifted, soon-to-be-remodeled Victorian of his own and Jennifer Strate O’Neal—curatorial manager of Creative Growth, a studio for artists with disabilities just across the street—rents the first-floor unit where she lives with her two children. “We have our own little compound here,” says Jill.     

Perhaps the biggest boon, and in some ways disappointment, of the McDonald’s residence is the additional 500-square-foot space upstairs, created from a converted attic. “We had grand ideas about the attic as a master bedroom,” says Jill. “But with a three-year-old who still gets up at night, we didn’t want to be on a different floor. We have the space, but we don’t feel comfortable using it.” The four McDonalds share two bedrooms and one bathroom on the first floor. “That one bathroom has become the family bathroom,” says McDonald. “We got  a big bucket for the kids. That’s where we wash them.”  

As the builder and the client, McDonald relied on a few time-tested methods for easing the strain on the pocketbook: the help of inventive friends, clever custom design, and—it almost goes without saying at this point—IKEA. “Ian was the real key to keeping the finishing costs down—his design is elegant yet simple, and he can build as well as he designs,” he raves. Read managed to create what might just be the world’s most stylish baby gates, and pull off the unit’s coup de grâce, a bespoke banister and railing up to the attic/guest room that’s as attractive as it is childproof. Mounting a series of stained two-by-sixes on a custom steel pole, he created a railing system that gives the open living space considerable character and a kind of deconstructed Tudor appeal. Add a couple translucent panels to keep mobile moppets safely on the floor, and you’ve got childproof chic.

While McDonald only plans to stay in the house until the new space is done, his vision for it extends well into the future. “We knew the high-rises were coming, and we thought our place could be a collision of traditional and modern and a beacon in the neighborhood of what was.”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

in the mix antwerp belgium warehouse renovation live work space lounge area cushions dining table kitchenette borge mogensen cabinets
An artist and an architect build their home, studios, and an exhibition space inside an Antwerp warehouse.
February 13, 2016
senses sight products kinetic wire sculpture alexander calder mobile
A phenomenon of light and visual perception, colors signal a language of their own.
February 13, 2016
beach weathered seaside retreat sagaponack new york pine walls aluminum furniture
Balancing texture, proportion, and found objects lends unexpected sophistication to a seaside retreat.
February 13, 2016
Concrete floor, white walls, Bend sectional sofa, Metropolitan chair by B&B Italia, and Arper pouf in living room of Rhode Island family vacation home by Bernheimer Architecture.
Create comfortable areas to lounge, sit, eat, and entertain with these designs.
February 12, 2016
São Paulo apartment dining room with local wood floors and HAY chairs
From concrete to wood, these South American homes enjoy nature inside and out.
February 12, 2016
Custom cabinetry and trim in Chicago apartment renovation.
The Second City is second to none when it comes to inventive modern architecture, from Louis Sullivan to the present day.
February 12, 2016
Kitchen of 1956 midcentury modern Palm Springs home.
Celebrate Palm Springs Modernism Week, which runs from February 11–21, with a look at some of our favorite modern desert oases.
February 12, 2016
Gustav bicycle by Coh&Co
Designmuseum Danmark unveils a permanent collection highlighting new developments in Danish design.
February 12, 2016
A Seattle studio's courtyard
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
February 12, 2016
Chalet in the French alps
An innovative glass addition adds contrast to a timber mountain lodge in France.
February 11, 2016
Aumas' assorted collectables.
Bright colors and vintage furniture are abound in these French homes.
February 11, 2016
Kogan designed a number of the built-in furnishings, including the headboard and cupboard in the master bedroom.The cupboard is deliberately reminiscent of a mid-century stereo speaker. The vintage lounge chairs are by Percival Lafer.
Need to relax? Make your bedroom an oasis from the rest of the house.
February 11, 2016
Modern Florida seaside home with corian island, dornbracht faucet, cees braakman combex chairs and marble knoll table in the kitchen
Read more about Knoll's impressive career here, but in the meantime, explore just a few of her works in these contemporary homes.
February 11, 2016
Modern small box home in Mexico
Letting the warm climate indoors is a common thread through these diverse dwellings.
February 11, 2016
Modern white cabinets under the stairs with skylight above
What could be better than a modest-sized house in a quaintly historic city?
February 11, 2016
dining room lighting
These renovations connect rustic, classic, and modern design in Italy.
February 10, 2016
12362509 211441865858796 1743381178 n1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most viral design and architecture shots of the week.
February 10, 2016
modern outdoor garden room plastic polycarbonate
From colorful living rooms to a backyard retreat, Belgian designers reimagine vernacular forms and materials for the modern world.
February 10, 2016
Tel Aviv kitchen with custom dining table and Smeg fridge
Would you go for an out-of-the-box palette for your major appliances? See how these kitchens tackle the trend.
February 10, 2016
Exhibition view, of Klaus Wittkugel works at P! gallery, New York
On view through February 21 at New York's P! gallery, a new show explores the politics of Cold War-era graphic design with a presentation of works by Klaus Wittkugel—East Germany's most prolific graphic designer. Curator Prem Krishnamurthy walks us through the highlights.
February 10, 2016
Reclaimed cedar and gray-stucco home outside San Francisco.
The new kid on the block in a predominantly Eichler neighborhood, this Menlo Park home breaks the mold and divides into three pavilions connected by breezeways.
February 10, 2016
A third floor addition and whole-house renovation modernized a funky cottage on an unusual, triple-wide lot in San Francisco.
From modern interiors hidden within historic structures to unabashedly modern dwellings, these seven renovations take totally different approaches to San Francisco's historic building stock.
February 10, 2016
Delphi sofa from Erik Jørgensen and gyrofocus fireplace in living room of Villa Le Trident in the French Riviera, renovated by 4a Architekten.
The Aegean's all-white architecture famously helped inspire Le Corbusier; these five dwellings continue in that proud modern tradition (though not all are as minimalist).
February 10, 2016
San Francisco dining room with chandelier and Eames shell chairs
Brooklyn-based RBW's work—from diminutive sconces to large floor lamps—shape these five interiors.
February 09, 2016
Glass-fronted converted garage in Washington
These garages go behind parking cars and storing your drum sets.
February 09, 2016
Modern Texas home office with sliding walls, behr black chalkboard paint, concrete walls, and white oak flooring
From appropriated nooks to glass-encased rooms, each of these modern offices works a unique angle.
February 09, 2016
picnic-style table in renovated San Francisco house
From chandeliers to pendants, these designs make the dining room the most entertaining space in the house.
February 09, 2016
Midcentury house in Portland with iron colored facade and gold front door
From preserved masterworks to carefully updated time capsules, these homes have one thing in common (other than a healthy appreciation for everything Eames): the conviction that the '40s, '50s, and '60s were the most outstanding moments in American architecture.
February 09, 2016
Modern living room with furniture designed by Ludovica + Roberto Palomba
These oases by the sea, many done up in white, make stunning escapes.
February 08, 2016
A Philippe Starck standing lamp and an Eames chaise longue bracket the living room; two Lawrence Weiner prints hang behind a pair of Warren Platner chairs and a table purchased from a River Oaks estate sale; at far left of the room, a partial wall of new
Texas might have a big reputation, but these homes show the variety of shapes and sizes in the Lone Star State.
February 08, 2016