Advertising
Advertising

You are here

Modern Surf Shack in Venice

Published as: 
Surfer's Turf

It was the surf and the artsy vibe that attracted Eric Grunbaum to Venice Beach, California, 18 years ago. An avid surfer and creative director for an advertising agency, he thrives on lively environs. So it’s no surprise that he turned to the Los Angeles–based architect Barbara Bestor to design a house for him near the Pacific. Bestor, the chair of graduate studies at Woodbury University School of Architecture, has a formidable reputation in Southern California for her bohemian modernism, and for Grunbaum, she created a 2,000–square-foot, three-bedroom, three-bath home that harbors a traditional sensibility with a contemporary heart. Grunbaum gives us the tour of his modern surf shack.

From the deck off the master bedroom, Eric Grunbaum looks across his front yard. Barbara Bestor designed the second story to float over the ground “like a cloud.”

I grew up on a 40-acre farm about 15 miles outside of Portland, Oregon, so I’ve always felt at home around nature. That may be why I was attracted to the walk streets in Venice, where sidewalks and gardens—–not thoroughfares and traffic—–run between the neighborhood’s front yards. We’re all a bit close together, but you don’t see any cars and the whole scene is much more intimate and neighborly.

From an early age, architecture has been one of my loves. My parents built the home I grew up in with Oregon mid-century modernist Van Evera Bailey, and I hoped to someday build a house of my own, thinking I would maybe justify such an undertaking when I was “all grown up” with my own family. But when the project began, I was still a single guy—–and my “family” was actually an expansive group of friends—–fellow musicians, writers, designers, and other creative types. So I wanted something that would work in either case: a flexible but comfortable space that could be a home to raise children, and also a fun, casual place where people could hang out, relax, and not want to leave.

Grunbaum was unafraid of a little color, as his living room proves. It includes a coffee table by Mockett and a Tufty-Time sofa by Patricia Urquiola for B&B Italia.

That’s one reason I asked Barbara to build a DJ booth in the living area. We thought that this would become the communal center of the living area—–the hearth—–instead of a TV or a fireplace. When friends visited, I could just jump up and put on a record, or let others take turns. I could also throw a blow-out party, push the sofas out of the way, and transform my living room into a dance floor.

As I was thinking about all of this, I was traveling to Japan a lot for work. Generally speaking, the Japanese work within tighter constraints and smaller footprints. And yet they still manage to create beautiful spaces that are simultaneously bold and progressive, smart and restrained.

A music and cycling fan (the vintage bike is by Vivalo), Grunbaum mans the turntables while friends gather in the kitchen. Case Study barstools are from Modernica.

That became a central motif for us since we didn’t have a lot of space to work with. The property is 3,330 square feet, and most people tend to build to the edge to maximize indoor living space. I wanted to make sure that there was enough outdoor space to take advantage of L.A.’s climate and satisfy my outdoorsy Oregon roots. Both Barbara and I love the ori-ginal cottages that were built here in the early 1900s, so she took what looks like a typical pitched-roof bungalow, dipped it in white paint, and inserted a loftlike space underneath it. The second story became this white form hovering above the house like a cloud.

One great benefit of the pitched roof was that it allowed for more interesting interior spaces than a flat roof. To take advantage of this, rather than run the walls to the ceiling, Barbara designed standard eight-foot walls for two upstairs bedrooms and the master bath, then used glass in between the walls and the ceiling, which provided soundproofing, but allowed light to shine all the way through. Best of all,
it allows you to see the shapes created by the roof and the walls.

Barbara has a gift for building homes that feel good to be inside and knows what a huge role color plays. She encouraged me to think about different graphic color “moments” in the home. The stairwell became bright yellow. The living room is in shades of magenta. In the kitchen, she came up with the idea of “murdering” the center island, riffing on the L.A. phenomenon where people “murder” their cars, which is to say, they remove all the trim and ornament and black everything out: the windows, wheels, light covers, trim, everything. So we clad the entire island, top to bottom, in black laminate and installed black appliances.

Bestor restricted the height of the walls on the second floor to allow the clerestory windows to carry light from the front deck all the way to the guest bedroom in back.

People have told me that they really appreciate the restraint of the design on one level and the exuberance on the other, and I think that was our goal: an informal, open, flexible home that I could share with my friends. But the thing that made the biggest impression on me after moving in was the light. I love sitting at the kitchen island in the morning and looking out at the sun coming through the treetops. And that light comes from different directions throughout the day and remains constant. Even the moonlight at night comes through the bedroom’s large clerestory window. It really elevates your spirits. But for me that’s true of all great design.
 

To see more images of the project, please visit the slideshow.

dwell.com is your online home in the modern world. Join us as we follow our team around the globe on Twitter, Facebook, and Pinterest. Want more? Never miss another word of Dwell with our free iTunes app.

Advertising