written by:
photos by:
June 13, 2016
Originally published in Bright Interiors
as
The Long Way
When it came to designing a new home for herself and her family, one of the most important ambitions held by architect Lucy Marston was to create a sense of belonging.
Lucy Marston home in Suffolk England interior living room
In the farmhouse architect Lucy Marston built for her family in Suffolk, England, she balanced off-the-shelf pieces, such as a velvet-covered sofa from sofa.com, with customized key elements, like the kitchen. The refrigerator is from Fisher & Paykel, and the tiles are from Topps Tiles.
Photo by 
Originally appeared in How to Design with Blue
1 / 7
Lucy Marston home exterior portrait with sons
Marston (on the porch with sons Eddie, left, and George) designed the new brick house to reference outbuildings on the property.
Photo by 
2 / 7
Lucy Marston home in Suffolk England exterior
“I wanted to do a house that belonged on the site,” she says.
Photo by 
3 / 7
Lucy Marston home interior dining room
Above the dining room’s Hodgson & Barker Antiques table—found on eBay—are ceramic pendant lights from Hand & Eye Studio. The architect acquired the wood chairs secondhand.
Photo by 
4 / 7
Lucy Marston house interior bedroom
The bed and side table in the master bedroom are from Loaf. In the adjacent bathroom, an antique mirror hangs above a Duravit sink. “There’s a slight Arts and Crafts feel to it,” says Marston of the house.
Photo by 
5 / 7
Lucy Marston home interior hallway
Bold color continues in the entrance hall. The bench is from an antiques fair.
Photo by 
6 / 7
Lucy Marston home interior bathroom
A Lisbon freestanding tub and “a church chair from a junk shop” complete the children’s bathroom.
Photo by 
7 / 7
Lucy Marston home in Suffolk England interior living room
In the farmhouse architect Lucy Marston built for her family in Suffolk, England, she balanced off-the-shelf pieces, such as a velvet-covered sofa from sofa.com, with customized key elements, like the kitchen. The refrigerator is from Fisher & Paykel, and the tiles are from Topps Tiles. Image courtesy of Damian Russell.
Architect 
Designer 

Marston wanted a home that felt a part of a beautiful area in rural Suffolk, a couple of miles from the coastal town of Southwold, and that fit in with the old farm buildings close-by. Marston also aimed for a house that felt as though it truly belonged to the family—carefully tailored to the way that she; her husband, Robert; and their two children, George, eight, and Eddie, six, wanted to live.

“I wanted it to feel timeless,” says Marston. “When you drive around Suffolk, you see these old longhouses that have been there for centuries, and in a way I wanted something similar, something that would not be about showing off—just a simple farmhouse. It’s a contextual approach, and I hope that it feels established yet obviously new.”

Lucy Marston home in Suffolk England exterior
“I wanted to do a house that belonged on the site,” she says. Image courtesy of Damian Russell.
Marston sought a suitable site for many years. Initially, she and her husband thought they might come across a derelict period building or something in need of a conversion. Robert favored the countryside, while Lucy was leaning toward something by the sea. Eventually, they came across a row of three crumbling farm laborers’ cottages, plus two single-story Victorian barns—all part of a former working farm. Surrounded by farmland and offering easy access to the coast, the location ticked all the boxes. Ultimately, Marston decided not to convert the cottages, but to replace them with a new house they would dub Long Farm.

“I took some time out to bring up the children but I wanted to keep building,” says Marston, who worked alongside two partners before setting up her own solo practice in Suffolk. “Long Farm worked really well for me because I could do everything at my own pace, without working to anyone else’s deadlines, and fit everything in around the children. I really enjoyed it—I was still part of the adult world, but on my own terms.”

Lucy Marston home interior dining room
Above the dining room’s Hodgson & Barker Antiques table—found on eBay—are ceramic pendant lights from Hand & Eye Studio. The architect acquired the wood chairs secondhand. Image courtesy of Damian Russell.
Marston began by converting the two low-slung brick barns, which the family initially used while the main house was being built and that now provide extra space for visitors. This also gave her time to think about the orientation of the new building, the pattern of spaces within it, and the views that she wanted to frame and enhance.

The building has a brick-coated timber frame and high levels of insulation, with radiant-heat flooring, an air-source heat pump, and wood-burning stoves lending extra warmth. The house—like traditional Suffolk long- houses—is just one room deep, with an open kitchen-dining-family room at one end and a more intimate sitting room at the other, complete with an inglenook fireplace. Between the two are a reading room and playroom. These four spaces can be accessed by a hallway at one side of the building or a sequence of sliding doors toward the other that can be open or closed, providing a great deal of flexibility as to how the house can be used.

“Robert didn’t want to live in one massive open-plan space, and having lived in the barns for a while, I agreed with him,” says Marston. “When you have a family, open-plan living is not always so great, and there was balance to be struck between social areas and space for Robert and me to work. That’s why we developed this plan to have rooms that would connect, but would each have their own clear identity.”

Lucy Marston home interior hallway
Bold color continues in the entrance hall. The bench is from an antiques fair. Image courtesy of Damian Russell.
Marston placed her study on the ground floor at the front of the house, close to the front entrance. Robert, a writer, has a workspace at the top of the house—an aerie in the attic. In between, at mid-level, sit four bed- rooms, with the boys’ bedrooms at the center, connected by pocket doors.

There are many bespoke elements throughout, including the staircase, and a level of craft and detailing that echoes Shaker design put through a contemporary filter. Color brings added character and warmth—earthy, natural hues on the ground floor and lighter, skyline tones for the upper levels. The house achieves the aim of being a contemporary home full of depth, thought, and character, as well as being molded to the needs of the family.

“What I enjoy most is the relationship with the landscape,” says Marston. “Because of the size of the windows and the careful way they are placed, you really do feel connected to the outdoors on all levels. But at the same time you also feel protected and enclosed, so you have the best of both.”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016
amaroso40040
When a garage damaged by termites had to go, a studio emerges.
June 19, 2016