Advertising
Advertising

You are here

Gaffney House Dining Room

For their weekend home in Sharon, Connecticut, architect Lynn Gaffney and her husband, Bill Backus, filled their natural wood "shack" with eBay finds and classic modern design pieces.

bog house dining room  make it yours

It’s not unusual for New Yorkers to have problems with their neighbors; after all, many a co-op brawl has started over a little late-night noise. But it is rare for the downtown crowd to have a beef with a pack of rowdy beavers—which is exactly the situation in which architect Lynn Gaffney and her husband, financial portfolio manager Bill Backus, found themselves recently at their weekend home in the tiny town of Sharon, Connecticut (population: 2,968). The beavers, who reside in the swamp behind Backus and Gaffney’s house, generally keep a low profile, but every so often let loose with a torrent of logs and sticks that block all the nearby drainage pipes, making a watery mess of local roads and forcing residents to haul away the detritus.

It’s rather comical to imagine a pair of self-described intrepid Manhattanites battling beavers, but such was the couple’s intent when they decided to build in Sharon. Disgusted with the high price of property and the politics of the co-op market, Gaffney and Backus opted to remain urban renters and spend their money building a 2,000-square-foot house outside the city, in an area so rural “it didn’t even have the remotest feel of suburbia,” Gaffney says. They settled on an eight-and-a-half-acre plot that backs up against wetlands, a two-hour drive from their apartment.

Gaffney, principal of New York–based firm Lynn Gaffney Architect (lga), prefers to design in an agricultural vernacular merged with sustainable elements, when given a chance. “I like the simplicity of shed-like buildings, the way they’re stripped down to bare necessities,” explains Gaffney. “I’m also intrigued by barns and their sense of functionality combined with the layers of vertical storage spaces.” The combination of a rural location with compliant clients (Backus’s only design request of his wife was that the house have a washer and dryer) seemed like the perfect such opportunity.

In order to stay within her desired aesthetic and also be green, Gaffney chose to build with structural insulated panels, or SIPs, as they’re commonly known. The panels are essentially pieces of dense foam insulation sandwiched between two thin layers of engineered wood, and they’re used in place of traditional stud and frame construction. The handy thing about SIPs, and the reason they’re so popular with sustainable proponents, is that they’re prefabricated off-site, manufactured with a minimum of waste since they’re cut to order, and then quickly assembled on-site.

 

Read the whole story, published in July/August 2007. To see more images of the project, visit our slideshow.

  • Disgruntled by co-op politics, these Manhattanites decided to put up their own natural wood "shack" in Sharon, Connecticut.

    Leave it to Beavers

    It’s not unusual for New Yorkers to have problems with their neighbors; after all, many a co-op brawl has started over a little late-night noise. But it is rare for the downtown crowd to have a beef with a pack of rowdy beavers—which is exactly the situation in which architect Lynn Gaffney and her husband, financial portfolio manager Bill Backus, found themselves recently at their weekend home in the tiny town of Sharon, Connecticut (population: 2,968). The beavers, who reside in the swamp behind Backus and Gaffney’s house, generally keep a low profile, but every so often let loose with a torrent of logs and sticks that block all the nearby drainage pipes, making a watery mess of local roads and forcing residents to haul away the detritus.

dwell.com is your online home in the modern world. Join us as we follow our team around the globe on Twitter, Facebook, and Pinterest. Want more? Never miss another word of Dwell with our free iTunes app.

Comments

Does anyone have any info on the dining table shown in the main photo for this story?

thanks-

The angle is too acute to be able to ID the table. The chairs are by Danish designer Kia Kristiansen, so perhaps the table is too.

Advertising