Dwell Home Venice: Part 2

In this series, Sebastian Mariscal designs a home in Venice, California, that brings the outside in. We track the project from start to finish with future resident Michael Sylvester. Part 2, November 2010: Designing a Home.


For Dwell Home Venice I provided the designer of the home, Sebastian Mariscal, with a list of the spaces we desired, what tasks each room would be used for, and the general feeling we wanted each space to evoke.

I will be living in the home with my girlfriend and we will also have extended-stay guests at the house when our family members visit from overseas. We wanted a living room that opens to a garden, deck or pool area for sunlight and views. The living room would be primarily used for conversation and reading. We wanted a separate media room for watching movies or making music and we wanted this space to be away from the living room. We requested three bedrooms with the master bedroom being in a separate area to the two guest bedrooms. We also asked for an outdoor dining area. These are just some of the example spaces on our list.

IMG 3194 EDIT CROP 1200W

Sebastian presented us with several general goals based on his inspection of the site. Firstly, he wanted to retain the two existing mature trees. This has profound design implications because the major pine tree is in a valuable, buildable area of the lot, therefore we will need to design the house around that tree. Secondly, Sebastian wants to place the garage at the back of the property off of the rear alley. This means the street front will not have the common suburban face of a driveway and garage doors. This makes the front streetscape more pleasant but it also means we will be arriving at the “back” of the house when we arrive by car and so our path of travel needs to be examined, so we don’t feel like we are using a service entrance every time we come home.

We discussed with Sebastian our desire to enjoy the Californian sunshine, particularly in winter and so we agreed to undertake sun and shadow studies to see if we could optimize massing both for passive solar benefit and maximization of sunny outdoor rooms.

After six weeks of telephone conversations and email correspondence discussing our design requirements, Sebastian returned to present his design in the form of a wooden model and also plans, elevations, sections and renderings.

A wooden model of the house looking from the street front towards the rear alley. The house steps around major trees and offers numerous courtyards and rooftop gardens.
A wooden model of the house looking from the street front towards the rear alley. The house steps around major trees and offers numerous courtyards and rooftop gardens.
Sebastian presented a design of fragmented massing, with multiple outdoor spaces and separate front and back parts of the house facing onto a central courtyard. Every room enjoys a courtyard or outdoor aspect. We liked the rooftop gardens as additional outdoor space. There were several elements of the design that we discussed modifying, such as enclosing a rooftop space to create a media room, and re-organizing the front arrival area to maximize the size of the den/office. In general we loved the broken up nature of the design and the privacy that a central courtyard offers.
A computer rendering showing the dining room and living room looking onto a central courtyard. A raised swimming pool deck acts as a connecting form between two separate parts of the house. The master bedroom is shown on the left. The house features a ste
A computer rendering showing the dining room and living room looking onto a central courtyard. A raised swimming pool deck acts as a connecting form between two separate parts of the house. The master bedroom is shown on the left. The house features a steel exterior skin.

After reviewing the design and discussing potential modifications we scheduled a visit with the City of Los Angeles Department of Building and Safety to discuss the design in general terms and ensure that we were complying with code.

Building code is a set of rules that specify minimum acceptable safety standards for construction. That sounds simple enough but code manifests itself in thousands of pages of rules that have been updated and amended over time as technology has changed and also in an attempt to plug loopholes or resolve ambiguities. It is a complex task to ensure a design meets all code requirements as there are so many qualifiers, special conditions, exceptions etc depending on the zoning of your land and sometimes also additional rules specific to your local area.

We arranged to see a special Case Manager at the Department of Building and Safety. A Case Manager is an expert in understanding and interpreting code and can often give accurate information and suggestions for design adjustment in a quicker and more reliable fashion than some of the “front desk” personnel. If someone on the front desk is finding a particular design challenging to reconcile with code then the discussion will often be escalated upstairs to a Case Manager who can make a definitive ruling on what the City will or will not accept. We decided to spend the money to see a Case Manger directly to discuss our design.

What we learned was that the City would not accept a house design that had two completely separate front and back structures. Despite the architectural merits of a courtyard, the City would not allow the structures facing the courtyard to be disconnected from each other. The reason is that our land is zoned R1 which means that only one residential dwelling can be constructed. Two separate structures would be considered by the City to be two separate dwellings. The problem, we were told, is that in the expensive Southern California real estate market it is common for owners to illegally convert garages and other structures into separate dwellings. Our house design looked like it could be converted into two homes with each one looking onto the courtyard.

We argued that the front structure contained the kitchen and the back structure the master bedroom. We were not creating two homes but rather a single home that was divided into two structures. Moreover, our raised swimming pool deck was physically connecting the two sections of the house.

The City would not accept a design where the front part of the house, shown in green, is physically disconnected from a back part of the house, shown in blue. It was acceptable for the garage and recreation room, shown in yellow, to be detached from the b
The City would not accept a design where the front part of the house, shown in green, is physically disconnected from a back part of the house, shown in blue. It was acceptable for the garage and recreation room, shown in yellow, to be detached from the blue structure. We argued that the raised swimming pool deck, marked in red, which is physically attached to the green and blue structures, should constitute a sufficient “connection” between the front and back parts of the house. This City did not agree. So as much as we like our internal courtyard, we need to make a stronger physical connection between the green and blue structures if we are to receive our building permit.
We offered to sign an affidavit that we would only ever have one family in the house and that we would not convert the design into two dwellings. This was not acceptable to the City. If we wanted a permit that would enable us to build the home then we needed to make all parts of the home “connected” into one structure. The Code provides definitions of what a “connection” is. Our swimming pool deck was an insufficient connection. After discussion about code language interpretation we understood that, in the simplest of terms, we had a choice of connecting the front and back parts of the house either with a 4ft wide hallway, completely enclosed from the weather, or a covered walkway with a solid roof that was 10ft wide and is open on the sides to the weather. Armed with these definitions of an acceptable connection, we decided to revisit the design of the house. The goal was to incorporate some specific feedback I had for Sebastian based on his original design and also to include the City’s requirement that all parts of the house be connected.

So Sebastian returned to the drawing board to adapt the existing design into version two of our house.

The internal courtyard showing the raised swimming pool deck which the Department of Building and Safety deemed to be an inadequate connection between the front and back parts of the house.
The internal courtyard showing the raised swimming pool deck which the Department of Building and Safety deemed to be an inadequate connection between the front and back parts of the house.

For previous installments of "Dwell Home Venice," click here

 

Don't miss a word of Dwell! Download our FREE app from iTunes, friend us on Facebook, or follow us on Twitter!

Join the Discussion

Loading comments...