written by:
February 13, 2012

In this series, Sebastian Mariscal designs a home in Venice, California, that brings the outside in. We track the project from start to finish with future resident Michael Sylvester. Part 12, January 2012: Completing the Framing.

A house springs up from the concrete foundations and slabs, seemingly overnight.

The Pine Needle Courtyard houses a mature Monterey pine tree. A carpet of needles was removed during grading but will return soon. The opening on the left is the entry vestibule and on the right is the living/dining/kitchen space.
The Pine Needle Courtyard houses a mature Monterey pine tree. A carpet of needles was removed during grading but will return soon. The opening on the left is the entry vestibule and on the right is the living/dining/kitchen space.
1 / 13
Looking west from the living room across the main courtyard to the master bedroom and garage beyond. The connecting bridge in the left of the photo will cover a dining pavilion underneath.
Looking west from the living room across the main courtyard to the master bedroom and garage beyond. The connecting bridge in the left of the photo will cover a dining pavilion underneath.
2 / 13
The main courtyard looking south. The bridge in the center of the photo connects the east and west parts of the house and was required by the City in order to meet building code. The need for this connecting bridge was discussed in our blog posts 2 and 3.
The main courtyard looking south. The bridge in the center of the photo connects the east and west parts of the house and was required by the City in order to meet building code. The need for this connecting bridge was discussed in our blog posts 2 and 3.
3 / 13
Here's a shot looking east from the garage towards the main living room with its large door opening. On the right is the master bedroom courtyard. The box shown under the H-shaped steel members will eventually be a fireplace from Spark Modern Fires
Here's a shot looking east from the garage towards the main living room with its large door opening. On the right is the master bedroom courtyard. The box shown under the H-shaped steel members will eventually be a fireplace from Spark Modern Fires
4 / 13
Here's a view of the living room showing a large opening onto the main courtyard. The opening is where our big lift and slide door system from Archispec will be installed.
Here's a view of the living room showing a large opening onto the main courtyard. The opening is where our big lift and slide door system from Archispec will be installed.
5 / 13
A view east from the garage showing the rooftop media studio. The roof of the garage drains towards the location where the photographer of this shot is standing. Soon a PVC roof sealing system will be installed—a step towards weatherproofing the building.
A view east from the garage showing the rooftop media studio. The roof of the garage drains towards the location where the photographer of this shot is standing. Soon a PVC roof sealing system will be installed—a step towards weatherproofing the building.
6 / 13
A view east from the rooftop garden above the master bedroom. On the right is the entry to the media studio and from there the bridge to one of the guest bedrooms. The foreground area is reinforced to withstand the strong loads from soil that will be inst
A view east from the rooftop garden above the master bedroom. On the right is the entry to the media studio and from there the bridge to one of the guest bedrooms. The foreground area is reinforced to withstand the strong loads from soil that will be installed in the garden.
7 / 13
The roof of the outdoor dining pavilion in the main courtyard is also a footbridge connecting two portions of the house above. The box opening on the left will house one of the two outdoor fireplaces by Spark Modern Fires.
The roof of the outdoor dining pavilion in the main courtyard is also a footbridge connecting two portions of the house above. The box opening on the left will house one of the two outdoor fireplaces by Spark Modern Fires.
8 / 13
This tall structure holds an external staircase leading up to a rooftop garden and media studio. The square opening underneath will house an outdoor fireplace by Spark Modern Fires. The tall opening left of that is a storage cabinet.
This tall structure holds an external staircase leading up to a rooftop garden and media studio. The square opening underneath will house an outdoor fireplace by Spark Modern Fires. The tall opening left of that is a storage cabinet.
9 / 13
A view from the Pine Needle courtyard through the living/dining room to the main courtyard beyond.
A view from the Pine Needle courtyard through the living/dining room to the main courtyard beyond.
10 / 13
Here's the site of the future kitchen. The area to the right of the stairs will house a stack of Miele appliances and the wall on the right is the location of a long Caesarstone counter with cabinets above and below.
Here's the site of the future kitchen. The area to the right of the stairs will house a stack of Miele appliances and the wall on the right is the location of a long Caesarstone counter with cabinets above and below.
11 / 13
An outdoor deck connects the two guest bedrooms while Monterey pine branches poke into the deck space.
An outdoor deck connects the two guest bedrooms while Monterey pine branches poke into the deck space.
12 / 13
A guest bedroom looks onto the bridge that connects the two parts of the house.
A guest bedroom looks onto the bridge that connects the two parts of the house.
13 / 13
The Pine Needle Courtyard houses a mature Monterey pine tree. A carpet of needles was removed during grading but will return soon. The opening on the left is the entry vestibule and on the right is the living/dining/kitchen space.
The Pine Needle Courtyard houses a mature Monterey pine tree. A carpet of needles was removed during grading but will return soon. The opening on the left is the entry vestibule and on the right is the living/dining/kitchen space.

Several friends and colleagues told me that framing would feel like the quickest part of the project and this indeed turned out to be true. Almost eighteen months has passed since the project first started and yet, until recently, it felt like the only progress I could see was a couple of slabs on the ground. And then suddenly, in only a few weeks, a house-like wooden object appeared on the jobsite.

Looking west from the living room across the main courtyard to the master bedroom and garage beyond. The connecting bridge in the left of the photo will cover a dining pavilion underneath.
Looking west from the living room across the main courtyard to the master bedroom and garage beyond. The connecting bridge in the left of the photo will cover a dining pavilion underneath.
The main courtyard looking south. The bridge in the center of the photo connects the east and west parts of the house and was required by the City in order to meet building code. The need for this connecting bridge was discussed in our blog posts 2 and 3.
The main courtyard looking south. The bridge in the center of the photo connects the east and west parts of the house and was required by the City in order to meet building code. The need for this connecting bridge was discussed in our blog posts 2 and 3.
The Pine Needle Courtyard houses a mature Monterey pine tree. A carpet of needles was removed during grading but will return soon. The opening on the left is the entry vestibule and on the right is the living/dining/kitchen space.
The Pine Needle Courtyard houses a mature Monterey pine tree. A carpet of needles was removed during grading but will return soon. The opening on the left is the entry vestibule and on the right is the living/dining/kitchen space.
Here's a shot looking east from the garage towards the main living room with its large door opening. On the right is the master bedroom courtyard. The box shown under the H-shaped steel members will eventually be a fireplace from Spark Modern Fires
Here's a shot looking east from the garage towards the main living room with its large door opening. On the right is the master bedroom courtyard. The box shown under the H-shaped steel members will eventually be a fireplace from Spark Modern Fires
Here's a view of the living room showing a large opening onto the main courtyard. The opening is where our big lift and slide door system from Archispec will be installed.
Here's a view of the living room showing a large opening onto the main courtyard. The opening is where our big lift and slide door system from Archispec will be installed.

The stud frame is covered in Structural 1 plywood which is used as structural sheathing. This is called a shear wall and it increases the stability of the building. The inspector from the City had to approve of the nailing patterns on the plywood. 

 

A view east from the garage showing the rooftop media studio. The roof of the garage drains towards the location where the photographer of this shot is standing. Soon a PVC roof sealing system will be installed—a step towards weatherproofing the building.
A view east from the garage showing the rooftop media studio. The roof of the garage drains towards the location where the photographer of this shot is standing. Soon a PVC roof sealing system will be installed—a step towards weatherproofing the building.
A view east from the rooftop garden above the master bedroom. On the right is the entry to the media studio and from there the bridge to one of the guest bedrooms. The foreground area is reinforced to withstand the strong loads from soil that will be inst
A view east from the rooftop garden above the master bedroom. On the right is the entry to the media studio and from there the bridge to one of the guest bedrooms. The foreground area is reinforced to withstand the strong loads from soil that will be installed in the garden.
The roof of the outdoor dining pavilion in the main courtyard is also a footbridge connecting two portions of the house above. The box opening on the left will house one of the two outdoor fireplaces by Spark Modern Fires.
The roof of the outdoor dining pavilion in the main courtyard is also a footbridge connecting two portions of the house above. The box opening on the left will house one of the two outdoor fireplaces by Spark Modern Fires.
A view from the Pine Needle courtyard through the living/dining room to the main courtyard beyond.
A view from the Pine Needle courtyard through the living/dining room to the main courtyard beyond.
Here's the site of the future kitchen. The area to the right of the stairs will house a stack of Miele appliances and the wall on the right is the location of a long Caesarstone counter with cabinets above and below.
Here's the site of the future kitchen. The area to the right of the stairs will house a stack of Miele appliances and the wall on the right is the location of a long Caesarstone counter with cabinets above and below.
An outdoor deck connects the two guest bedrooms while Monterey pine branches poke into the deck space.
An outdoor deck connects the two guest bedrooms while Monterey pine branches poke into the deck space.
A guest bedroom looks onto the bridge that connects the two parts of the house.
A guest bedroom looks onto the bridge that connects the two parts of the house.

For previous installments of Dwell Home Venice, click here.

Don't miss a word of Dwell! Download our FREE app from iTunes, friend us on Facebook, or follow us on Twitter!

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016