written by:
August 21, 2014
A new guest house and shading structure add a dynamic touch—and extra space for entertaining—to a Virginia property.
Large angled roof on a guest house in Virginia

An angled 26-foot by 64-foot roof dominates the guest house, situated between a 1930s farmhouse and the Rappahannock River in King George, Virginia, approximately 60 miles from Washington, DC.

Courtesy of 
Julia Heine
1 / 6
Poolside shading structure with kitchen area

A pool and outdoor kitchen make entertaining easy: a grill, dishwasher, and sink are just steps away. Since the stovetop is situated under the porch roof, careful ventilation is required, McInturff says.

Courtesy of 
Julia Heine
2 / 6
White brick piers suspending cantilevered roof by pool

White-painted brick piers support the structure, which is designed to mimic design elements of the original 1930s farmhouse, approximately 100 yards away.

Courtesy of 
Julia Heine
3 / 6
Original stone diving wall with stairs leading to roof deck

The roof deck, reachable by outdoor stairs, affords “the best view of the river” on the property, says architect Mark McInturff. The original stone wall divides the house's indoor and outdoor spaces. 

Courtesy of 
Julia Heine
4 / 6
Guest suite with sliding glass doors leading to garden

A path leads from the guest suite out to the lawn and a view of the river in the distance.

Courtesy of 
Julia Heine
5 / 6
Side view of summer house with angled copper roof

The copper roof dominates the landscape, creating plenty of shade for outdoor entertaining.

Courtesy of 
Julia Heine
6 / 6
Large angled roof on a guest house in Virginia

An angled 26-foot by 64-foot roof dominates the guest house, situated between a 1930s farmhouse and the Rappahannock River in King George, Virginia, approximately 60 miles from Washington, DC.

Architect 

Fifteen years after they’d added guest space to their 1930s Art Deco farmhouse, a couple asked architect Mark McInturff to create more ample space for visitors on their property in King George, Virginia. “They wanted me to replace the little house—once a garage—near the existing pool with something more generous, and add a lot more shade,” says McInturff. “They have big events out there and they wanted it to be much more welcoming and comfortable. The goal was to make a building that felt like a big porch.” Sufficient shade from every spot was the main requirement for the design of the new space. Once the tiny, former garage was demolished, all that was left on the land between the 1930s farmhouse and the river were the pool and a stone wall, which McInturff incorporated into the design. Using similar materials to the main house—painted white brick, steel, wood, and a copper roof—the structure is a variation on the main house themes. “It’s like a fragment, a little satellite of the main building,” McInturff says. 

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...