written by:
photos by:
April 27, 2016
Originally published in Modern Today
as
Lucky Number 13
Take a lesson from this school-turned-home.
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse parquet herringbone floors stove
With the help of architects X+L Studio, Nynke Meeuwissen and Mark Aink rehabilitated an old school outside of Amsterdam into a comfortable roost for their family of five. The former gym—with original herringbone parquet floors—is now the living room, furnished with Minotti sofas, a Danskina rug, and a Gyrofocus wood-burning stove.
Photo by 
1 / 8
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse facade monnickendam
Aink and Meeuwissen were initially hesitant to move outside of Amsterdam, but saw the raw potential of a circa-1840 Monnickendam building, 20 minutes outside the city, which had suffered several poor renovations to the 6,000-square-foot interior.
Photo by 
2 / 8
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse dining room galvanized steel
In the dining room, a vintage galvanized-steel table from Dominio is paired with Eames DAR chairs and Sphere lamps by Bart Lens. The wall art, by Nan Groot Antink, depicts dyes derived from 78 Dutch plants and was found at an Utrecht museum show.
Photo by 
3 / 8
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse kitchen mdf stainless steel
On one side of the house’s central stair is the travertine-clad kitchen. The custom cabinetry is made of painted MDF with stainless-steel counters; the oven is by Smeg.
Photo by 
4 / 8
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse family
Aink and Meeuwissen renovated their home over eight years; the adaptable design suits growing teenagers Yannick, 16; Sasha, 11; and Tamar, 14.
Photo by 
5 / 8
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse bathroom skylight stone tiles
Amending Meeuwissen’s early request for an open bathroom space, the architects devised a more private chamber with an overhead skylight and walls in stone tile from Intercodam Tegels.
Photo by 
6 / 8
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse master bedroom indian silk headboard
The master bedroom overlooks one of the oldest streets in Monnickendam. The Eames chair is from Herman Miller, and the custom headboard, covered in Indian silk, is by X+L Studio.
Photo by 
7 / 8
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse floor plans
13 Noordeinde Floor Plan A Entrance B Dining Room C Kitchen D Living Room E Master Bedroom F Bathroom G Bedroom J Guest Room K Sleeping Loft
Photo by 
Courtesy of 
X + L Studio
8 / 8
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse parquet herringbone floors stove
With the help of architects X+L Studio, Nynke Meeuwissen and Mark Aink rehabilitated an old school outside of Amsterdam into a comfortable roost for their family of five. The former gym—with original herringbone parquet floors—is now the living room, furnished with Minotti sofas, a Danskina rug, and a Gyrofocus wood-burning stove.
Project 
13 Noordeinde
Architect 

“It was a series of odd coincidences that led us to this house,” says Mark Aink, as he sips an espresso in his family’s home in Monnickendam, a small town 20 minutes from Amsterdam. “The newspaper ad wrongly listed it as being in the city,” he continues, perching on an Eames chair, while pet Rhodesian Ridgeback Boby sniffs contentedly around his feet. “We didn’t want to move outside Amsterdam, but it was a roomy house, so we thought it was worth a look. But I lost the ad and ended up viewing the wrong place—number 13, instead of number 18, which happened to have just gone on the market, too.”

Although 13 Noordeinde was then, according to Aink, “a crappy office conversion, with a low ceiling and a dark apartment upstairs,” the designer and his partner, lawyer Nynke Meeuwissen, saw potential in the spacious, distinctive building. The nearly 6,000-square-foot house began its life as a school in the 1840s, and the ground floor was originally a gym. Much of its beautiful herringbone parquet floor survived intact, complete with the brackets once used to hold the gym equipment in place. Toward the rear of the building were hefty horizontal ceiling beams, and, below the building, accessed only through the garden, was an older, arched cellar, dating from 1712. But these were the only signs of the building’s former lives. “There were no other original details left,” says Aink. “Renovations had ruined the space, so the only solution was to tear everything out.”

Architect Xander Vervoort, of X+L Studio, who, together with partner Leon van Boxtel, remodeled the interior, agrees. “The space told us what to do,” he says simply. So, while Aink, Meeuwissen, and their three children moved in upstairs, Vervoort and Van Boxtel began stripping the ground floor back to its beautiful bones. The ceiling, which had been renovated to less than ten feet tall, was restored to its original lofty height of 14 feet, nine inches.

But as the huge space evolved, the architects became aware of their clients’ rather contradictory desires. “Our brief was to restore the original qualities of the space,” explains Vervoort. “But we quickly realized that, while Mark was impressed by the big space, Nynke was a bit scared of it. We could see that she was looking for comfort, whereas he was happy to live in a vast, museum-like space—they’re opposites in that way.”

“It did take me a while to get used to the space, but I left the ground floor to Mark and the architects,” confesses Meeuwissen. “It was a lesson in letting go!”

Meeuwissen suggested one key element of the design: adding color to the otherwise all-white living space. Shades of ochre create a sense of warmth and break the endless expanse of wall into manageable zones. The palette also sets off materials added by the architects to vary and humanize the space, including a poured concrete floor (replacing the missing parquet around the entrance and kitchen); a teak, porch-like new entranceway; and a travertine surround for the open kitchen.

modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse kitchen mdf stainless steel
On one side of the house’s central stair is the travertine-clad kitchen. The custom cabinetry is made of painted MDF with stainless-steel counters; the oven is by Smeg.

In the middle of the ground-floor space, between the kitchen and dining areas and the living room, wooden stairs to the upper stories form a core that incorporates more intimate spaces, such as a little crow’s nest office-cum–DJ booth on the landing and a narrow space with angled shelves behind the stairwell. The stairs lead to the second floor, with its cluster of kids’ spaces—three bedrooms with sleeping platforms reached via ladder, a bathroom, and a shared hall space—and the master bedroom and bathroom. The stairway continues to the third floor, leading to a guest room and views of sailing ships on the waters of the Gouwzee.

The upper floors were completed several years after the ground floor. “The kids were much older by then,” says Meeuwissen, “and I had more input into the interior. For example, the first idea for our bathroom was just to have a bath in the middle of an open space—nice if there are two of you but not when you’re living with teens.” At her request, a new, more private scheme was devised, based on the traditional outdoor Balinese bathroom. “We placed a skylight in the ceiling, so that lots of light enters from above,” says Vervoort. A wall of natural-stone tiles, from Intercodam Tegels, makes the most of the resulting verticality and daylight.

Throughout the house, and encouraged by Meeuwissen’s desire for domestic comforts, the two architects have created some quirky custom detailing that lends personality to the large spaces, including handcrafted lamps made from cotton thread, wood veneer, and bamboo; a silk-covered wall behind the master bed; and an abstract mobile made of painted balsa wood. “We always work in this very intensive way, perhaps because Leon and I are partners in life, too,” explains Vervoort. “Once the big lines are done, we like to help people go further with the interiors.”

The detailing fulfills Aink’s ambition for the house “to be really authentic, with its own modern, timeless style.” And thanks to the architects’ interventions, the cavernous space is plenty intimate, even by Meeuwissen’s standards. As Aink puts it, “It’s a vast volume, but it feels like a warm jumper.”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

20160229 dgd highhouse 1777 1024x683
Two toddlers, a pup, and their parents fit onto a 16.5-foot-wide plot in an inner suburb of Melbourne.
May 27, 2016
rec
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
May 27, 2016
capitol gains seattle multifamily living dining room wassily chair chaise le corbusier cb2
Two Seattle architects design and build a dynamic multifamily structure on a formerly vacant lot.
May 27, 2016
modern beach house thatch roof living dining bar cart
By eliminating walls and incorporating a series of interior gardens, architect José Roberto Paredes creates an eclectic and inspired El Salvador beach house.
May 27, 2016
7
A two-story Eichler in San Francisco gets a freshening up.
May 27, 2016
Bathyard renovation in Madrid, Spain
In Madrid, Spain, Husos Architects renovate a turn-of-the-20th-century apartment for a client with dual passions: her houseplants and a nice, long bath.
May 26, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
May 26, 2016
starting over sturgeon bay facade tongue and groove new growth cypress  0
After a devastating fire, architect David Salmela designs a house to replace a beloved lakeside retreat in Wisconsin.
May 26, 2016
Modern home with brick base and cedar rain screen on top level
An architect reimagines an outdated brick garage by designing a graceful new family home atop its foundation.
May 26, 2016
sardenya lr 7
A renovation brings light and order to a Spanish flat, maintaining its standout ceilings.
May 25, 2016
pow 5 25 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
May 25, 2016
young guns 2016 emerging talent thom fougere winnipeg canada cthom fougere studio thom fougere saddle chair 2
Designer Thom Fougere plays with scale and typology to create playful furniture.
May 25, 2016
prs my16 0067 v001 1
In the worlds of architecture and design, we’re always looking for the best ways of supporting sustainable building practices. This awareness doesn’t have to stop at our driveways but rather, it can extend to the cars we choose to take us to the places we go each day. With Toyota’s 2016 Prius, the daily task of getting from point A to point B can now be experienced with a new level of efficiency, safety, and style.
May 25, 2016
mountfordarchitects western australia
On a narrow site in Western Australia, Mountford Architects makes the most of a tight spot—with an eye to the future.
May 25, 2016
San Francisco living room with Wassily chairs
Materials and furniture transformed the layout of this San Francisco house, without the need for dramatic structural intervention.
May 24, 2016
shiver me timbers tallow wood kitchen
A pair of married architects put their exacting taste to work on their own family escape in the Australian bush.
May 24, 2016
in the balance small space massachusetts cantilevered cabin glass facade
When nature laid down a boulder of a design challenge in the Massachusetts mountains, an architect’s solution elevated the project to new heights.
May 24, 2016
Wooden Walkways
A home in Ontario, Canada, demonstrates how factory-built housing can be as site sensitive as traditional construction.
May 24, 2016
15 icff 5
From Corian furniture to immersive installations, here are some of our favorite designs we saw at the 2016 shows.
May 24, 2016
gpphoto44
A home and community celebrate natural remove in unison.
May 24, 2016
With our annual issue devoted to the outdoors on newsstands, we did a lap of Instagram for some extra inspiration.
May 23, 2016
forest for the trees english prefab mobile home facade chesnut cladding
On the edge of a historic park in an English shire, a prefabricated home sets a new design standard.
May 23, 2016
tread lightly australia
A family home on Australia’s Mornington Peninsula is built to blend in with its lakeside setting.
May 23, 2016
jardins party dining room hay chairs local wood floor
A pair of architects help a client carve out an oasis of calm amid São Paulo’s bustle.
May 23, 2016
hwm6zf 1
No matter where you're located or what time of the year it is, having a fireplace in your home is a treasure that’s continuously sought after. Besides the obvious benefits of keeping a fire going through the cold winter months, it can also be a cherished asset that provides an extra level of year-round comfort—not to mention how it can help define the layout of a space by acting as a sculptural element.
May 23, 2016
An office Crosby Studios designed for NGRS in Moscow
Crosby Studios just cares about the essentials.
May 22, 2016
cold sweat seattle floating sauna gocstudio
A cadre of designers let off steam after hours by building and sailing a seaworthy sauna.
May 22, 2016
in the swim off the grid campsite healdsburg california swimming pool solar heat lap pool ipe deck loll designs lounge chairs
An off-the-grid house that is little more than a decked campsite—albeit with a roof—includes a swimming pool for a family that loves to enjoy the elements.
May 21, 2016
A print by Kristina Krogh
From flat to physical, Kristina Krogh masters every dimension.
May 21, 2016
scifi
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
May 21, 2016