Advertising
Advertising

You are here

A Modern Prefab Addition to a Mid-Century California Classic

Read Article
A 1950s Joseph Esherick home in Berkeley, California, inspires an addition that pays homage to the past yet is poised to host the next generation.
  • 
  The butterfly-roof pavilion by architects Kate Simonen, Benjamin Parco, and Phil Kaefer connects to the low-slung home Joseph Esherick designed in 1954 via two covered walkways and an open-air tearoom. All three structures sit lightly on the landscape designed by Lawrence Halprin and updated over 50 years later by Gary Roth, a former employee.  Photo by: Caren Alpert

    The butterfly-roof pavilion by architects Kate Simonen, Benjamin Parco, and Phil Kaefer connects to the low-slung home Joseph Esherick designed in 1954 via two covered walkways and an open-air tearoom. All three structures sit lightly on the landscape designed by Lawrence Halprin and updated over 50 years later by Gary Roth, a former employee.

    Photo by: Caren Alpert

  • 
  In need of more room for their growing brood, Eric and Emma Gimon, with Luc, Paul, baby Louise, and their dog, Nefi, asked for a private space to accompany the house designed for Eric’s great-aunt.  Photo by: Caren Alpert

    In need of more room for their growing brood, Eric and Emma Gimon, with Luc, Paul, baby Louise, and their dog, Nefi, asked for a private space to accompany the house designed for Eric’s great-aunt.

    Photo by: Caren Alpert

  • 
  "We talked about expanding the house out, but worried that the new space would be squeezed in, or mess with the architectural lines of the Esherick house." - Emma Gimon  Photo by: Caren Alpert

    "We talked about expanding the house out, but worried that the new space would be squeezed in, or mess with the architectural lines of the Esherick house." - Emma Gimon

    Photo by: Caren Alpert

  • 
  The tearoom, reached by breezeways on either side, provides a transition from the main house to the pavilion, which measures 1,800 square feet. “The pavilion has a distinctive Japanese flair to it, like the original house,” says Parco.  Photo by: Caren Alpert

    The tearoom, reached by breezeways on either side, provides a transition from the main house to the pavilion, which measures 1,800 square feet. “The pavilion has a distinctive Japanese flair to it, like the original house,” says Parco.

    Photo by: Caren Alpert

  • 
  The unusually tall shingles on the original house give it some of that Eastern feel, and Simonen, Parco, and Kaefer nodded to Esherick by giving the siding on the pavilion a similar horizontal orientation.  Photo by: Caren Alpert

    The unusually tall shingles on the original house give it some of that Eastern feel, and Simonen, Parco, and Kaefer nodded to Esherick by giving the siding on the pavilion a similar horizontal orientation.

    Photo by: Caren Alpert

  • 
  Paul cruises by Metropolitan pieces by B&B Italia in the living room of the main house.  Photo by: Caren Alpert

    Paul cruises by Metropolitan pieces by B&B Italia in the living room of the main house.

    Photo by: Caren Alpert

  • 
  Elsewhere in the room, which Esherick sited to maximize views, are Jean Prouvé Cité chairs.  Photo by: Caren Alpert

    Elsewhere in the room, which Esherick sited to maximize views, are Jean Prouvé Cité chairs.

    Photo by: Caren Alpert

  • 
  A slatted walkway leads into the new library, which the Gimons have outfitted with a Topissimo rug by Nani Marquina, Grove Garden wallpaper from Osborne & Little’s Tara collection, and a pink Chroma Sassy sliding wall panel by 3form.  Photo by: Caren Alpert

    A slatted walkway leads into the new library, which the Gimons have outfitted with a Topissimo rug by Nani Marquina, Grove Garden wallpaper from Osborne & Little’s Tara collection, and a pink Chroma Sassy sliding wall panel by 3form.

    Photo by: Caren Alpert

  • 
  Luc gets creative in the tearoom, which includes a small play area for the children. The walls of the space exemplify the simplicity of the new structures: Electrical and lighting components are run through the ceiling and floor, leaving many exterior walls unencumbered and free to hold floor-to-ceiling windows. On the raised platform is a Soleil lounge chair by Emu.  Photo by: Caren Alpert

    Luc gets creative in the tearoom, which includes a small play area for the children. The walls of the space exemplify the simplicity of the new structures: Electrical and lighting components are run through the ceiling and floor, leaving many exterior walls unencumbered and free to hold floor-to-ceiling windows. On the raised platform is a Soleil lounge chair by Emu.

    Photo by: Caren Alpert

@current / @total

More

Add comment

Log in or register to post comments
Advertising