12 Clean and Contemporary Interiors

written by:
December 13, 2013
These inspiring white and light-filled homes have captured an atmosphere which breathes minimal modernism at its finest.
  • 
  The acclaimed Italian designers Ludovica+Roberto Palomba carve a serene retreat out of a 17th-century oil mill in Salento, filling it with custom creations and their greatest hits. A geometric patterned rug by Karpeta anchors pieces the couple designed for Zanotta, including three Pianoalto sofas and a scattering of indoor-outdoor Ninfea and Loto coffee tables. Also pictured is a Paraggi camp bed and wooden Zen screen for Exteta and a Morphing round mirror for Kos. Photo by Francesco Bolis.  Photo by: Francesco Bolis

    The acclaimed Italian designers Ludovica+Roberto Palomba carve a serene retreat out of a 17th-century oil mill in Salento, filling it with custom creations and their greatest hits. A geometric patterned rug by Karpeta anchors pieces the couple designed for Zanotta, including three Pianoalto sofas and a scattering of indoor-outdoor Ninfea and Loto coffee tables. Also pictured is a Paraggi camp bed and wooden Zen screen for Exteta and a Morphing round mirror for Kos. Photo by Francesco Bolis.

    Photo by: Francesco Bolis

  • 
  The internationally acclaimed designer Jaime Hayon takes us on a personal tour of his renovated home in Valencia, Spain, offering decorating tips along the way. The couple snapped up a 2,600-square-foot late-18th-century flat, which they’ve since filled with vintage finds and Hayon’s own designs and prototypes. Photo by Nienke Klunder.  Photo by: Nienke Klunder

    The internationally acclaimed designer Jaime Hayon takes us on a personal tour of his renovated home in Valencia, Spain, offering decorating tips along the way. The couple snapped up a 2,600-square-foot late-18th-century flat, which they’ve since filled with vintage finds and Hayon’s own designs and prototypes. Photo by Nienke Klunder.

    Photo by: Nienke Klunder

  • 
  Living in a state that’s saturated with rain for 
much of the year, Oregonians rightly have an obsession with sunshine. The literal and figurative centerpiece of the house is the atrium, through which light filters into the rest of the house year-round. Photo by John Clark.

    Living in a state that’s saturated with rain for 
much of the year, Oregonians rightly have an obsession with sunshine. The literal and figurative centerpiece of the house is the atrium, through which light filters into the rest of the house year-round. Photo by John Clark.

  • 
  In southwest England, interior designer and avid furniture collector Kathryn Tyler built her home around the vintage pieces she’d amassed over a decade. In the living room, a Nelson bench doubles as a coffee table, and a wood-burning stove from Cleanburn Stoves keeps the space warm. Photo by Andrew Meredith.  Photo by: Andrew MeredithCourtesy of: Andrew Meredith 2007

    In southwest England, interior designer and avid furniture collector Kathryn Tyler built her home around the vintage pieces she’d amassed over a decade. In the living room, a Nelson bench doubles as a coffee table, and a wood-burning stove from Cleanburn Stoves keeps the space warm. Photo by Andrew Meredith.

    Photo by: Andrew Meredith

    Courtesy of: Andrew Meredith 2007

  • 
  On an eight-foot-wide site in London, architect Luke Tozer cleverly squeezed in a four-story home equipped with rain-water-harvesting and geothermal systems. The glass wall separating the main living area and the inner courtyard garden opens like an accordion to create a barrier-free transition. Built-in planters along the walls of the courtyard add greenery without eating into the valuable surface area of the courtyard. Photo by Charlie Crane.  Photo by: Charlie Crane

    On an eight-foot-wide site in London, architect Luke Tozer cleverly squeezed in a four-story home equipped with rain-water-harvesting and geothermal systems. The glass wall separating the main living area and the inner courtyard garden opens like an accordion to create a barrier-free transition. Built-in planters along the walls of the courtyard add greenery without eating into the valuable surface area of the courtyard. Photo by Charlie Crane.

    Photo by: Charlie Crane

  • 
  Six stories high, crowned with a pool, and with a direct lineage back to the Bauhaus, a new town house in Tel Aviv manages to both embrace and provide refuge from the teeming Israeli city. The fourth-floor kitchen features appliances by Miele, and Heracleum II pendants by Bertjan Pot for Moooi hang over both the kitchen island and the dining table. Photo by Amit Geron.  Photo by: Amit Geron

    Six stories high, crowned with a pool, and with a direct lineage back to the Bauhaus, a new town house in Tel Aviv manages to both embrace and provide refuge from the teeming Israeli city. The fourth-floor kitchen features appliances by Miele, and Heracleum II pendants by Bertjan Pot for Moooi hang over both the kitchen island and the dining table. Photo by Amit Geron.

    Photo by: Amit Geron

  • 
  By introducing chic new elements, a Belgian couple takes a gentle approach to transforming a tired house into a vibrant workshop. The pair painted the upstairs master bedroom white, and added a G55 sling chair and leather baskets from their recent design collections. The carpet is from a souk in Casablanca, and the bedcover is from Zara Home. Atop the vintage cup-board is an artwork by Vereecke’s father. Verheyden incorporated all-new woodwork of his design into the room. Photo by Tim Van de Velde.  Photo by: Tim Van de Velde

    By introducing chic new elements, a Belgian couple takes a gentle approach to transforming a tired house into a vibrant workshop. The pair painted the upstairs master bedroom white, and added a G55 sling chair and leather baskets from their recent design collections. The carpet is from a souk in Casablanca, and the bedcover is from Zara Home. Atop the vintage cup-board is an artwork by Vereecke’s father. Verheyden incorporated all-new woodwork of his design into the room. Photo by Tim Van de Velde.

    Photo by: Tim Van de Velde

  • 
  Portland-based studio Jessica Helgerson Interior Design rehauled a Brooklyn brownstone with furnishings and finishes in bold colors and tactile materials. Dwell checks in with lead designer Chelsie Lee to get the scoop on the furniture and fittings. The back staircase abuts a glass facade overlooking the backyard and allowing plenty of light into the kitchen area above. The art hanging on the wall is by artist Julie Thevenot. Photo by Andrew Cammarano.  Photo by: Andrew Cammarano

    Portland-based studio Jessica Helgerson Interior Design rehauled a Brooklyn brownstone with furnishings and finishes in bold colors and tactile materials. Dwell checks in with lead designer Chelsie Lee to get the scoop on the furniture and fittings. The back staircase abuts a glass facade overlooking the backyard and allowing plenty of light into the kitchen area above. The art hanging on the wall is by artist Julie Thevenot. Photo by Andrew Cammarano.

    Photo by: Andrew Cammarano

  • 
  In an up-and-coming area of Copenhagen, a pair of designers and their twin girls inhabit a converted loft, filling it with serious design savvy and a hefty dose of creativity. Morten Bo Jensen, of Danish industrial design company Vipp, and his partner, graphic designer Kristina May Olsen, have mixed repurposed vintage items with their own creations inside their Copenhagen apartment. In the kitchen, the dining table—Jensen’s first piece for Vipp—is made of a powder-coated aluminum frame with a recycled, untreated teak top. The lamps overhead are salvaged and rewired Copenhagen streetlights. Photo by Anders Hviid.

    In an up-and-coming area of Copenhagen, a pair of designers and their twin girls inhabit a converted loft, filling it with serious design savvy and a hefty dose of creativity. Morten Bo Jensen, of Danish industrial design company Vipp, and his partner, graphic designer Kristina May Olsen, have mixed repurposed vintage items with their own creations inside their Copenhagen apartment. In the kitchen, the dining table—Jensen’s first piece for Vipp—is made of a powder-coated aluminum frame with a recycled, untreated teak top. The lamps overhead are salvaged and rewired Copenhagen streetlights. Photo by Anders Hviid.

  • 
  A far cry from the whitewashed buildings of Mykonos, this vacation home on the Aegean island of Skiathos will make any modern design fan go Greek. The living room, sports a trio of Shell chairs by Hans J. Wegner for Carl Hansen & Son. Photo by Andrea Wyner.  Photo by: Andrea Wyner

    A far cry from the whitewashed buildings of Mykonos, this vacation home on the Aegean island of Skiathos will make any modern design fan go Greek. The living room, sports a trio of Shell chairs by Hans J. Wegner for Carl Hansen & Son. Photo by Andrea Wyner.

    Photo by: Andrea Wyner

  • 
  At the base of Echo Mountain in Phoenix, a geometric home by Wendell Burnette opens up to the surrounding desert landscape. For the seating area, the couple selected a Charles sofa by Antonio Citterio for B&B Italia in addition to CH07 Shell chairs by Hans Wegner, a PK61 coffee table by Poul Kjærholm, and a Nesta rug from Design Within Reach. The dining table, an original design by Burnette, is surrounded by stools that belonged to a previous owner. Photo by Dean Kaufman.  Photo by: Dean Kaufman

    At the base of Echo Mountain in Phoenix, a geometric home by Wendell Burnette opens up to the surrounding desert landscape. For the seating area, the couple selected a Charles sofa by Antonio Citterio for B&B Italia in addition to CH07 Shell chairs by Hans Wegner, a PK61 coffee table by Poul Kjærholm, and a Nesta rug from Design Within Reach. The dining table, an original design by Burnette, is surrounded by stools that belonged to a previous owner. Photo by Dean Kaufman.

    Photo by: Dean Kaufman

  • 
  In a former fishermen’s cottage outside Copenhagen, a young family has carved out a cozy, light-filled home. Another view of the entrance area. Photo by Jonas Bjerre-Polsen.  Photo by: Jonas Bjerre-Polsen

    In a former fishermen’s cottage outside Copenhagen, a young family has carved out a cozy, light-filled home. Another view of the entrance area. Photo by Jonas Bjerre-Polsen.

    Photo by: Jonas Bjerre-Polsen

@current / @total

Join the Discussion

Loading comments...