written by:
October 9, 2009
When they want to escape the mayhem of city life in Chicago, Diane Pascal and Thomas Richie retreat to their low-profile getaway in Hennepin, Illinois, a town where agriculture and ecology are still a part of the locals’ common knowledge.
  • 
  Pascal and Richie enjoy the view from their boiled-wool Ligne Roset couch in the main living area, where wood paneling on the ceiling and walls mirrors the topography of the landscape.  Courtesy of Justin Reid.  This originally appeared in How to Design with Green.

    Pascal and Richie enjoy the view from their boiled-wool Ligne Roset couch in the main living area, where wood paneling on the ceiling and walls mirrors the topography of the landscape.

    Courtesy of Justin Reid.
    This originally appeared in How to Design with Green.
  • 
  The rear of the main room features floor-to-ceiling glass panels that frame a view of a shortgrass prairie and the woods behind the house. A suspended Fireorb echoes the vertical line of the trees.    This originally appeared in The 20 Most Popular Homes in Dwell.

    The rear of the main room features floor-to-ceiling glass panels that frame a view of a shortgrass prairie and the woods behind the house. A suspended Fireorb echoes the vertical line of the trees.

    This originally appeared in The 20 Most Popular Homes in Dwell.
  • 
  A Saarinen dining table and Tulip chairs for Knoll sit in the front of the living/dining room, with a wide view to the prairie on the other side of the house.  Courtesy of Justin Reid.

    A Saarinen dining table and Tulip chairs for Knoll sit in the front of the living/dining room, with a wide view to the prairie on the other side of the house.

    Courtesy of Justin Reid.
  • 
  The wooden doors in the living room practically vanish when closed. Sliding them open reveals modern bedroom suites in a lighter, brighter palette.  Courtesy of Justin Reid.

    The wooden doors in the living room practically vanish when closed. Sliding them open reveals modern bedroom suites in a lighter, brighter palette.

    Courtesy of Justin Reid.
  • 
  The kitchen was left open so Pascal and Richie wouldn’t be cut off from guests while they cook during dinner parties. The slick-surfaced cooking area contrasts with the more textured and rustic appearance of the main living space.  Courtesy of Justin Reid.

    The kitchen was left open so Pascal and Richie wouldn’t be cut off from guests while they cook during dinner parties. The slick-surfaced cooking area contrasts with the more textured and rustic appearance of the main living space.

    Courtesy of Justin Reid.
  • 
  A close-up of the sliding door track shows the industrial detail of the recessed hardware.  Courtesy of Justin Reid.

    A close-up of the sliding door track shows the industrial detail of the recessed hardware.

    Courtesy of Justin Reid.
  • 
  In the kitchen, compact fluorescent lightbulbs affixed to the ceiling are a simple solution.  Courtesy of Justin Reid.

    In the kitchen, compact fluorescent lightbulbs affixed to the ceiling are a simple solution.

    Courtesy of Justin Reid.
  • 
  UrbanLab designed the circuit board–like lighting fixtures in the living area.  Courtesy of Justin Reid.

    UrbanLab designed the circuit board–like lighting fixtures in the living area.

    Courtesy of Justin Reid.
  • 
  In the bathroom, perforated-metal screens create a pointillist perspective on the landscape.  Courtesy of Justin Reid.

    In the bathroom, perforated-metal screens create a pointillist perspective on the landscape.

    Courtesy of Justin Reid.
  • 
    Courtesy of Justin Reid.
    Courtesy of Justin Reid.
  • 
  The front deck, invisible from the road, is an extension of the wood paneling in the main living space.  Courtesy of Justin Reid.

    The front deck, invisible from the road, is an extension of the wood paneling in the main living space.

    Courtesy of Justin Reid.
  • 
  A small room in the guest wing doubles as a lounge and studio, with a table designed by Richie and a Case Study daybed from Modernica.  Courtesy of Justin Reid.

    A small room in the guest wing doubles as a lounge and studio, with a table designed by Richie and a Case Study daybed from Modernica.

    Courtesy of Justin Reid.
  • 
  In the closet stick-like wall hooks continue the rural motif.  Courtesy of Justin Reid.

    In the closet stick-like wall hooks continue the rural motif.

    Courtesy of Justin Reid.
  • 
  In the master bedroom, the same perforated material that was used in the bathroom gives a sense of sunlight filtering through leaves.  Courtesy of Justin Reid.

    In the master bedroom, the same perforated material that was used in the bathroom gives a sense of sunlight filtering through leaves.

    Courtesy of Justin Reid.
  • 
  From the simple, pared-down bedroom, a sliding door reveals the wood-paneled living area, where bright colors and varied textures rule.  Courtesy of Justin Reid.

    From the simple, pared-down bedroom, a sliding door reveals the wood-paneled living area, where bright colors and varied textures rule.

    Courtesy of Justin Reid.
  • 
  In the main room, a Saarinen dining table is surrounded by four Tulip chairs, positioned to provide a mealtime panorama of the woods beyond the house.  Courtesy of Justin Reid.

    In the main room, a Saarinen dining table is surrounded by four Tulip chairs, positioned to provide a mealtime panorama of the woods beyond the house.

    Courtesy of Justin Reid.
  • 
  The design for the exterior of the house keeps things super simple—a small deck bridges the door with the grassy meadow, but allows the meadow itself to be the focus of the home's outdoor space.  Courtesy of Justin Reid.

    The design for the exterior of the house keeps things super simple—a small deck bridges the door with the grassy meadow, but allows the meadow itself to be the focus of the home's outdoor space.

    Courtesy of Justin Reid.
  • 
  From the road, it could be easy to mistake this modern hideaway for a typical farm shed. At sundown, light gleams off the metal exterior, glowing amid lengthening shadows.  Courtesy of Justin Reid.

    From the road, it could be easy to mistake this modern hideaway for a typical farm shed. At sundown, light gleams off the metal exterior, glowing amid lengthening shadows.

    Courtesy of Justin Reid.
  • 
  Pascal poses on the threshold of the living room, which can be closed off with a translucent pocket door, yet still take advantage of the light that pours in from all sides.  Courtesy of Justin Reid.

    Pascal poses on the threshold of the living room, which can be closed off with a translucent pocket door, yet still take advantage of the light that pours in from all sides.

    Courtesy of Justin Reid.
  • 
  Though minimal, the furnishings in the living room each make a statement. The red molded plywood Eames chair for Herman Miller sits within warming distance of the suspended fire orb.  Courtesy of Justin Reid.

    Though minimal, the furnishings in the living room each make a statement. The red molded plywood Eames chair for Herman Miller sits within warming distance of the suspended fire orb.

    Courtesy of Justin Reid.
  • 
  Out on the deck, Pascal enjoys some relaxed time with their dog, taking a breather in a bit of shade while sun streams across the meadow.  Courtesy of Justin Reid.

    Out on the deck, Pascal enjoys some relaxed time with their dog, taking a breather in a bit of shade while sun streams across the meadow.

    Courtesy of Justin Reid.
  • 
  Pascal and Richie have worked hard to learn the lay of the land around their new house, and to become stewards of their small wetland area, with help from local high school kids.  Courtesy of Justin Reid.

    Pascal and Richie have worked hard to learn the lay of the land around their new house, and to become stewards of their small wetland area, with help from local high school kids.

    Courtesy of Justin Reid.
  • 
  With the sliding door closed, the main living area becomes as complete wooden box, illuminated by overhead fixtures at night, and during the day by abundant sunlight to pours in through large windows and glass exterior doors.  Courtesy of Justin Reid.

    With the sliding door closed, the main living area becomes as complete wooden box, illuminated by overhead fixtures at night, and during the day by abundant sunlight to pours in through large windows and glass exterior doors.

    Courtesy of Justin Reid.
  • 
  Hints of the interior wood palette are visible from outside the house, creating a rich edge for the corrugated metal facade. Perforations in the metal near the sleeping quarters help bring extra light inside and cast elegant patterns in shadow.  Courtesy of Justin Reid.

    Hints of the interior wood palette are visible from outside the house, creating a rich edge for the corrugated metal facade. Perforations in the metal near the sleeping quarters help bring extra light inside and cast elegant patterns in shadow.

    Courtesy of Justin Reid.
Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total
x house exterior 0

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...