written by:
August 21, 2014
When Gary Johns discovered a nondescript, Mediterranean-style home in Los Angeles in 1987, he loved its large lot—nearly an acre—and views of the city. Johns bought it and set on rebuilding the house in the style of California modernists such as Richard Neutra and Rudolf Schindler. A few years later, Johns considered adding additional accommodations to the property and consulted famed California architect John Lautner, who drew a complete set of plans that were never realized. The home is now on the market. Click through the slideshow for a look at the space and Lautner's drawings for the site.
Cement stucco and concrete exterior in the Los Angeles hills

Other than maintaing the original footprint, Johns completely transformed the residence, increasing the height of the rooms and adding a family room and 2,200 square feet of deck space. Johns aimed to use materials that would age well—the structure was built with cement stucco and poured-in-place concrete, and features double-glazed aluminum windows and doors. 

1 / 6
Outdoor patio with grass, palm trees, and dining table

2,200 square feet of outdoor space wraps the home, and nearly every room is accessibly by terrace.

2 / 6
Modern dining room with red chairs and windows

The interior walls and ceilings are plaster, and all the floors are solid maple.

3 / 6
Light bedroom with windows overlooking Los Angeles

Johns says his design was largely influenced by Richard Neutra’s Lovell House, built in 1929 in Los Angeles.

4 / 6
Living room with floor-to-ceiling glass and birdseye maple built-ins

The 3,720-square-foot-home features stretches of birdseye maple built-ins.

5 / 6
John Lautner architectural drawing

Legendary California architect John Lautner drew a complete set of plans for an additional studio, maid's quarters, changing room, and pool, that were never realized.

Courtesy of 
John Lautner
6 / 6
Cement stucco and concrete exterior in the Los Angeles hills

Other than maintaing the original footprint, Johns completely transformed the residence, increasing the height of the rooms and adding a family room and 2,200 square feet of deck space. Johns aimed to use materials that would age well—the structure was built with cement stucco and poured-in-place concrete, and features double-glazed aluminum windows and doors. 

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...