written by:
photos by:
March 4, 2013
Originally published in The Interiors Issue
as
Virtual Reality
An American architect in Paris experiments with Corbusian perceptions of interior and exterior space.
glass floors

The Parisian flat that American-born architect Michael Herrman shares with his wife, Cécile, and their 2-year-old daughter, Rose, had been nearly untouched since the 1790s, when it was built. “But I wanted to try and reveal some of its age in a fresh new context,” Herrman said.

Photo by 
1 / 11

“At Rue Vignon I wanted to distort reality in order to create intriguing visions,” explains architect Michael Herrman, who renovated an 18th-century structure in Paris for himself and his family. He was inspired by an apartment created in the 1930s by Le Corbusier.

Photo by 
2 / 11
Renovated terrace space in France

The home’s interior design, featured in Vogue and widely celebrated, was an unusual foray into residential surrealism by Le Corbusier and his cousin, Pierre Jeanneret.

Photo by 
Originally appeared in How to Design with Green
3 / 11

The mirror-top table in the living area is the Vanity table by Stefano Giovannoni for Magis. It’s surrounded by Naoto Fukasawa chairs. “The glass floor emerged as a way to visually interconnect the different spaces. It makes the living room feel twice as tall, and from the inside of the apartment on either floor you can look up and see the sky (very rare in Paris).”

Photo by 
4 / 11

Herrman, his wife, Cécile, and their young daughter, Rose, play on the Pont table by Ligne Roset . The Carmo sofa is by Anders Nørgaard for BoConcept.

Photo by 
5 / 11
Perforated metal staircase in Paris apartment

A laser-cut-steel staircase connects the two floors.

Photo by 
6 / 11

One of Herrman’s designs, the Enlightened Table, appears to reflect a lamp’s light, although nothing hangs overhead.

Photo by 
7 / 11
Front view of Rue Vignon
The dining room and upstairs view from the courtyard.
Photo by 
8 / 11
Le Corbusier designed Beistegui apartment in Paris, France
Charles de Beistegui, a collector living in Paris in the 1930s, commissioned Le Corbusier to design a spectacular penthouse apartment for him on the Champs-Élysées. Though the home no longer exists, save for archival black-and-white shots, Michael Herrman was greatly inspired by it. Seen here, a spiral staircase in the living room of Beistegui's apartment.
Photo by 
9 / 11
Le Corbusier outdoor garden in Paris France
Le Corbusier's outdoor garden with a fireplace and the grass lawn 'carpeting.'
Photo by 
10 / 11
Corbusier inspired home in Paris France floor plan
Rue Vignon's floor plan.
Photo by 
11 / 11
glass floors

The Parisian flat that American-born architect Michael Herrman shares with his wife, Cécile, and their 2-year-old daughter, Rose, had been nearly untouched since the 1790s, when it was built. “But I wanted to try and reveal some of its age in a fresh new context,” Herrman said.

Project 
Rue Vignon

The Parisian flat that American-born architect Michael Herrman shares with his wife, Cécile, and their 2-year-old daughter, Rose, had been nearly untouched since the 1790s, when it was built. “But I wanted to try and reveal some of its age in a fresh new context,” Herrman said.

In his 1,500-square-foot, eighth-arrondissement space, the young architect revisited some of the same ideas Le Corbusier explored in a now-defunct 1930s Champs-Élysées penthouse and rooftop terrace built for eccentric bon vivant Charles de Beistegui. Only photographs of the work remain, but Herrman “had always been captivated by how Le Corbusier balanced the high-tech rigidity and minimalism of modernism there with the playfulness and extravagance of surrealism.”

To blur the line between indoors and outdoors, Le Corbusier surrounded the roof terrace with eye-level walls that obscured views of all but the tallest landmarks and then introduced a towering periscope—for guests ensconced in Beistegui’s living room below—to scan wide city vistas. Banks of hedges could be moved up or down electronically to hide or reveal landmarks, such as the Eiffel Tower and the Arc de Triomphe, as if—some observers have suggested—they were garniture to be rearranged on a fireplace mantel. To add to the terrace’s room-like illusion, Le Corbusier placed a faux, French baroque fireplace against one wall of the terrace and a replica of a formal wooden commode atop a “carpet” of lawn shared by an exotic parrot on a perch and gilded metal chairs. An oval framed mirror, hung above the fireplace so that it projected above the wall and against the sky, allowed viewers reflected in it to be “inside” and “outside” simultaneously.

Renovated terrace space in France

The home’s interior design, featured in Vogue and widely celebrated, was an unusual foray into residential surrealism by Le Corbusier and his cousin, Pierre Jeanneret.

Herrman—a Fulbright fellow and Rome Prize recipient who launched his architectural practice in France in 2005 before writing the book Hypercontextuality: The Architecture of Displacement and Placelessness—related easily to Le Corbusier’s attempts to disconnect viewers from the landscape. His 21st-century homage to Le Corbusier’s experiment with altered perceptions would, of course, have twists of its own.

When Herrman found his duplex space on the sixth and seventh floors, it comprised a dozen maids’ rooms stacked awkwardly under the eaves, all connected by a hallway and a service staircase. He promptly embarked on a redesign: demolishing the sagging seventh floor and interior plaster and oak-frame walls to allow for larger, taller-looking rooms. Using new steel framing, he added a clear glass floor above a living-dining area to bring daylight to both levels and “to pull the view of the courtyard and the sky deeper into the apartment,” Herrman said. A central laser-cut-steel staircase leads up to an office, another living room, and a compact master suite. Beyond an open U-shaped kitchen in back, he tucked two small bedrooms and a smart, tiled bathroom.

While Le Corbusier effectively obscured the connection between the Beistegui terrace and the rooms below it, Herrman used clear ten-by-ten-foot sheets of fixed and sliding glass partitions to emphasize the connection between his L-shaped living-dining area and a light well that used to be hemmed in between his apartment and a parti wall. It is now an easily accessible courtyard in what is essentially a 20-foot-high vitrine, filled with Beistegui-esque furnishings, including a birdcage, baroque table and chairs, and a gilded clock and candlesticks atop an antique marble fireplace.

The open-to-sky courtyard allowed an unexpected element in Herrman’s Beistegui tableau: a vertical garden. Herrman’s wall, which resembles botanist Patrick Blanc’s Mur Végétal designed for the Musée du Quai Branly, where Herrman worked on the design of a rooftop restaurant alongside the museum’s architect, Jean Nouvel, was inspired “by the vegetation motifs of 18th-century wallpaper.” Herrman’s 20-foot-high version abuts his neighbor’s windowless wall, and since it is often bathed in sunshine, he suspended a vintage bronze chandelier with solar-powered, waterproof LED bulbs embedded in resin alongside it. The fixture glows at night and appears to float near hanging vines and edible herbaceous foliage, while a gold-framed mirror atop the fireplace subtly catches its reflection.

rue vignon family portrait

Herrman, his wife, Cécile, and their young daughter, Rose, play on the Pont table by Ligne Roset . The Carmo sofa is by Anders Nørgaard for BoConcept.

Herrman also used innovative lighting—including backlit, computerized mirrors—and designed furniture and a rounded fireplace. He added modern pieces by designers such as Naoto Fukasawa, whose Déjà-vu dining chairs surround a mirror-top table.

“I wanted to play with the idea of inside and outside, upstairs and downstairs, and past and present as surreal reflections of each other,” Herrman said.

Most 18th-century wood-frame apartment buildings, like Herrman’s, had strong stone sidewalls to support wooden floor beams and posts, held in place with metal pins, for the interior walls. “These beautiful metal joints were concealed under plaster. I decided to reveal them,” Herrman said, pointing to the ancient pins. In the process, he also exposed 200-year-old wood framing and limestone walls; all are now complemented by white plaster partition walls. Herrman reused hexagonal terra-cotta tiles from the demolished seventh floor to patch holes in the original floor below; he extended the look outside by covering new wood decking in the courtyard with matching hexagonal pieces of woven vinyl Bolon tiles from Sweden.

Since the only other view from the living room is that of an interior courtyard, Herrman devised a high-tech “periscope”—a rooftop digital camera—that live-streams views of the Eiffel Tower, the roof of the nearby 19th-century neoclassical Madeleine church, and an occasional bird flying overhead directly onto a mirrored monitor hanging amid a group of framed mirrors on the stone wall.

Another electronic mirror—one that Herrman first exhibited at the SaloneSatellite in Milan—plays up his underlying design intent: When turned on, it “reflects” a postcard view of Paris as seen from a window that isn’t in the room at all.

“I wanted to distort reality,” Herrman said. “I like to think of our apartment as a kind of observatory from where you can see the city past and city present, all at once.”

Corbusier Inspired
Michael Herrman shares thoughts on creating an homage to a storied interior

“What was intriguing to me was how Le Corbusier bridged modernism and surrealism in Beistegui’s apartment. I was captivated by the balance between the high-tech rigidity and minimalism of modernism with the playfulness and extravagance of surrealism.

One of the first things I designed in Rue Vignon was the courtyard. All of the other adjacent spaces were designed after and in relation to it as the focus of the space. From the beginning (even before the sale had gone through), I knew I wanted to treat it as an interior room.

Le Corbusier outdoor garden in Paris France
Le Corbusier's outdoor garden with a fireplace and the grass lawn 'carpeting.'

The outdoor garden was the most surreal part of Le Corbusier’s design for Beistegui—the fireplace and mirror, and the grass lawn as the ‘carpeting.’ It particularly intrigued me. I liked how in the Beistegui apartment the outside was a kind of reflection of the inside. 

Another aspect of Le Corbusier’s work in general, and specifically for the Beistegui apartment, was how he would frame views of the urban context. Le Corbusier often controlled and framed views in very specific ways. A mirror above the fireplace in the Beistegui apartment obscured the Arc de Triomphe; the walls of the outdoor terrace hid most of the city but revealed certain monuments, and, of course, the camera obscura provided a panoramic view of the city.”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

img 8652 1
The city of San Francisco has been eagerly awaiting the reopening of SFMOMA for years—and as the May 14th opening approaches closer everyday, the anticipation continues to build for art enthusiasts both near and far. This morning, we were given the opportunity to explore the newly expanded space before the crowds roll in. After a series of speeches, remarks, and tours, we left the grounds feeling thoroughly inspired and excited to share what we discovered.
April 28, 2016
Renovation of 1967 Hamburg apartment with Vipp kitchen.
In our April issue, we showcased an apartment in Hamburg, Germany, with a striking, matte-black kitchen from Vipp. The 77-year-old company became famous for its iconic pedal trash can before venturing into kitchens and other tools for the home. This isn't the first time that the Danish company's products have graced our pages, and here we've gathered additional examples from our archive that show how the brand's minimalist black kitchens are always a win in modern interiors.
April 28, 2016
Zafra residence living room.
A man and his wife make an emotional return to an apartment building he loved as a kid.
April 28, 2016
the garden inside concrete dining pavilion indoor outdoor custom cabinets thermador dishwasher refrigerator
A skylit conservatory doubles as a verdant dining parlor in Sonoma County, California.
April 28, 2016
Details of the Calico collection.
Calico Wallpaper founders Nick and Rachel Cope showed us through their home in our March Issue, now step inside their studio.
April 28, 2016
william krisel pow 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
April 27, 2016
Dwell on Design and designjunction at ArtBeam
It's all part of Dwell on Design + designjunction's three-day event, featuring a program of talks chock-full of leading figures in design, architecture, urbanism, and beyond—coming up May 13-15 at ArtBeam in New York.
April 27, 2016
seattles mariners floating house prefab facade exterior fiber cement panels
A prefabricated floating home drops anchor in the Pacific Northwest.
April 27, 2016
royan treatment living room stone fireplace vintage new furnishings
French designer Florence Deau effortlessly mixes the old with the new.
April 27, 2016
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse parquet herringbone floors stove
Take a lesson from this school-turned-home.
April 27, 2016
The sidewalks of Copacabana in Rio De Janero, Brazil, designed by Roberto Burle Marx
The Jewish Museum in New York City takes it outside with a celebration of the Brazilian landscape architect Roberto Burle Marx.
April 26, 2016
Waterfront home in Belvedere, California
A 1960s home infested with powderpost beetles had to be sacrificed before this this Zen-inspired house could happen.
April 26, 2016
dialogue house
At the base of Echo Mountain in Phoenix, a geometric home by Wendell Burnette opens up to the surrounding desert landscape.
April 26, 2016
street smarts kitchen full view
A creative couple transforms an old Toronto storefront in Dundas West into a home and studio.
April 26, 2016
hald strand
This architect thinks of everything for his summer escape, pizza oven included.
April 26, 2016
gans turin residence living room
Thanks to a contemporary interior that she’s been updating for a decade, modern architect Abigail Turin has learned to love her traditional 1925 San Francisco home.
April 25, 2016
131
Johannesburg-based design studio Counterspace was founded in 2014 by young architecture graduates Sumayya Vally, Sarah de Villiers, and Amina Kaskar. Their projects are collaborative, research-led investigations into possible futures and ideas of otherness in Johannesburg.
April 25, 2016
through living room
A second-story addition and a new indoor-outdoor focus revive a nondescript house in L.A.
April 25, 2016
Modern living room with Flexform sofa and Jens Fager candelabra
An Antwerp home blurs the boundaries between art and design.
April 25, 2016
hillside haven  1
This backyard is its own modern retreat in the Berkeley Hills.
April 25, 2016
Two studios flanks a central volume at this home in Mexico
Art and life meet in the middle at a family retreat in Central Mexico.
April 24, 2016
natural instinct swedish family home kitchen table unfold pendants muuto lilla aland chairs stolab
With Alvar Aalto in mind, a renowned Swedish architect crafts a serene home on a long-held family plot.
April 24, 2016
clearing the table coffee tables boxinbox philippe starck glas italia storage
A half-century later, furniture designers are catching up to painter Yves Klein’s visionary Table Bleue.
April 23, 2016
A deck looks out onto the beach in Australia
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
April 23, 2016
against the grain sustainable hudson new york home black walnut flooring furniture
An architect-turned-falconer considers animals and nature when designing his own home.
April 23, 2016
Aerial view of Copenhagen
@littlemycph finds symmetry in buildings and streets.
April 22, 2016
Josué Azor retuned to his family’s plot to build a new home, designed to resist future quakes and decorated with custom artwork and furniture.
In the wake of a catastrophic earthquake, a young Haitian photographer builds anew.
April 22, 2016
backyard with outdoor shower concrete pavers and wood fence
A hillside Virginia home located on a notch between two ridges is fun for the whole family.
April 22, 2016
Twin houses in Canada
Twin cabins rise together on charming Chaleur Bay in New Brunswick.
April 22, 2016
toy story industrial kitchen los angeles renovation toy lofts brass shelves steel wall hayneedle pot rack verona range
Our best reader reactions this week.
April 22, 2016