written by:
photos by:
January 16, 2009
Originally published in Living Landscapes
In Vieira do Minho, a small village in northern Portugal, Guilherme Vaz designed a fortresslike retreat that embraces the natural landscape while keeping it at bay.
With its simple rectangular form, the house has an infrastructural presence in the landscape, making it appear as if the house itself is holding back the steep hill.
With its simple rectangular form, the house has an infrastructural presence in the landscape, making it appear as if the house itself is holding back the steep hill.
Photo by 
1 / 6
The Valley House flows down along the site, integrating smoothly into the sloping hills. A view from the rambling path behind the house gives a clear view of the green roof and the not-so-green swimming pool on top of it.
The Valley House flows down along the site, integrating smoothly into the sloping hills. A view from the rambling path behind the house gives a clear view of the green roof and the not-so-green swimming pool on top of it.
Photo by 
2 / 6
The veranda is the Valley House’s defining feature and serves as a communal space for the family to sit and enjoy nature. The more traditional rattan furniture fits well with Vaz’s local vernacular, as the Portuguese were the first to bring rattan to the
The veranda is the Valley House’s defining feature and serves as a communal space for the family to sit and enjoy nature. The more traditional rattan furniture fits well with Vaz’s local vernacular, as the Portuguese were the first to bring rattan to the West from the East.
Photo by 
3 / 6
A Le Corbusier chaise longue invites guests to relax in front of the stunning panoramic view.
A Le Corbusier chaise longue invites guests to relax in front of the stunning panoramic view.
Photo by 
4 / 6
Vaz’s father’s restrained aesthetic is carried in the interior design scheme, which is reserved to the point of being austere. The light-colored, knotted wood provides a desirable warmth to the sparsely decorated space, which doesn’t in any way aim to com
Vaz’s father’s restrained aesthetic is carried in the interior design scheme, which is reserved to the point of being austere. The light-colored, knotted wood provides a desirable warmth to the sparsely decorated space, which doesn’t in any way aim to compete with the outdoor scenery. Portuguese designer Álvaro Siza’s Lorosae pendant lamp bathes the simply furnished kitchen in warm light.
Photo by 
5 / 6
Despite being meticulously maintained, bits of unruly vegetation find their way onto the house’s pristine concrete walls.
Despite being meticulously maintained, bits of unruly vegetation find their way onto the house’s pristine concrete walls.
Photo by 
6 / 6
With its simple rectangular form, the house has an infrastructural presence in the landscape, making it appear as if the house itself is holding back the steep hill.
With its simple rectangular form, the house has an infrastructural presence in the landscape, making it appear as if the house itself is holding back the steep hill.
Project 
The Valley House
Architect 

“Nature to me is something quite frightening,” says the diminutive Guilherme Vaz, as we walk around the expansive site of the Valley House, a weekend home the young architect designed for his father in the village of Vieira do Minho in the north of Portugal. “Nature is so strong here. I wanted all the natural things to be on the outside.”

Vaz, whose practice is in Porto, harbors a city-dweller’s skepticism of nature. It may be beautiful, but it is also full of bugs that might trigger anaphylactic shock in your children. Vaz is not one to speak platitudes about blurring boundaries between inside and out, and in many ways, the Valley House is a bulwark of sorts: What is artificial is contained within this concrete shoebox of a building, and what’s wild is kept out, observable from generous terraces and huge windows.
 
Vaz took on this project while he was still a student, and his psychiatrist father proved an ideal client for an ambitious young architect. “He wasn’t really very interested. I would say to him, ‘I’m thinking of maybe four rooms instead of five.’ And he would say, ‘Oh,
okay.’” The project’s protracted gestation also meant that Vaz had time to get influences out of his system. (He admits to having one Glenn Murcutt–inspired version of the house.)

At first, the Valley House seems absurdly long. The entire living area is housed on one level, allowing the low structure to stretch across the northern boundary of the site. It is a concrete tube pointed directly at a spectacular mountain range to the east of the valley.  Vaz initially wanted to keep the house that originally existed on the site, but severe dilapidation rendered it physically unusable. The old structure did, however, help to define the eastern end of the Valley House.  “The old house was in the best location,” he says. It sat up on an embankment with stone retaining walls to the south and north. Stone walls are characteristic of this region, which is known for its dramatic topography and irrigation.

The concrete exterior of the house is rough—partly due to the inexperience of a local builder and partly due to the architect’s intent—and the rugged finish makes the side of the house look like another retaining wall. With its simple rectangular form, the house has an infrastructural presence in the landscape, making it appear as if the house itself is holding back the steep hill. A rooftop swimming pool sits on a neat rectangular lawn punctuated by concrete chimneys. In this way, the Valley House’s integration into the landscape is both fluid and artificial. Vaz’s father, however, preferred manicured lawns (served by sprinklers) to the architect’s original intention of allowing wild grasses to grow up around the house, which slightly compromises the artificial vs. natural separation that the house is trying to accentuate.

Despite its unconventional planning, the house shares many characteristics of the area’s rural architecture of retaining walls, agricultural sheds, and, in particular, the square granite water tanks that stand in the adjoining fields. But it took drafting several plans before Vaz lit upon the house’s defining feature: a veranda, inspired by the outdoor spaces accessible to every room on the first level, common to many of the farmhouses in the area. Vaz translated this into the generous corridor that runs along the south façade of the Valley House and is glazed in full-height windows that open completely.

The traditional two-story veranda farmhouse, with animals sheltered on the bottom level, also provides a vernacular rationalization for what looks like a typically modernist entrance sequence: a concealed ground-level garage and an unremarkable staircase leading up to the second story. The depth of the south-facing veranda also serves a functional purpose, allowing the low winter sun to shine in through the leaves of several trees recovering from years of brutal pruning by farmers; during the hot summers, the high sun does not encroach. The veranda is the heart of the Valley House, and every room is accessible from it. Four bedrooms are arranged in two self-sufficient modules behind doors on the north wall of the veranda; the kitchen sits to the west.

Vaz describes the house as ascetic, and his father as someone who is not much interested in interior decor, and this is reflected in the house’s bare neutrality.  But this mood belies the gregariousness of the house—the veranda, the pool, and the generous kitchen with its inviting hearth suggest a place of entertaining and communal family life rather than a weekend escape for a loner psychiatrist and his word processor. It feels like it has been made as a place of communality—the bedrooms are all the same and are very modest (“like monks’ cells,” says Vaz), and when you get up in the morning you wander from your room through a small lobby directly onto the veranda.

The house does, of course, have this social life too, with Vaz, his wife, and their two sons visiting regularly. But the detail-less interior, the gray, the bare-bulb light fittings (designed by Álvaro Siza), even the Tugendhat House doorframe, make the house feel austere. And yet this is the distinctive character of the place: It has a contemplative interior but a sociable exterior.

An authentic country retreat, the Valley House is designed to be part of its site, but does not pretend to be part of nature. In this respect Vaz has learned much from his former employer, legendary Portuguese architect Eduardo Souto de Moura. It was Souto de Moura and Siza who reintroduced drystone walls to the architecture of the Iberian peninsula, and created a modernism that was rooted in the materials and topography of Portugal. The DNA of this house’s architecture is to be found in Siza’s Leça da Palmeira swimming pools and Souto de Moura’s seminal Casa Bom Jesus, both projects that superimpose concrete on stone, and make nature a place of human inhabitation. Vaz’s house, likewise, is a place from which to watch the surroundings, be amongst the sounds of birdsong and the rushing water from nearby rivers, and very probably sip something cold on the veranda while wirelessly connected to the Internet.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016