Advertising
Advertising

You are here

Underground House in Seoul

Read Article

Architect Byoung Soo Cho’s Earth House is quite possibly one of the classiest dugouts ever built. Set amid peaceful woods and rice fields an hour east of Seoul, Korea, the subterranean structure consists of six tiny unadorned rooms (kitchen, library, two bedrooms, and a bathroom) and a 23-by-23-foot courtyard. Cho describes the house, dedicated to Korean poet Dong-joo Yoon, as a place for self-reflection. He says the concept goes back to his 1991 graduate thesis at Harvard, where he began exploring Taoist ideas about negative and positive space, and the question of just how much (or little) space we need in order to live comfortably. Sixteen years and several unsuccessful attempts at selling an underground house later, Cho finally decided to build one for himself. Earth House was completed in February 2009 on a lot down the road from Cho’s more conventional vacation home, the square-shaped Concrete Box House. He currently uses the Earth House for weekend gatherings and stargazing.

  • 
  A square hole in the ground and a concrete slab are all that demarcate Byoung Cho’s Earth House from the surrounding countryside.  Photo by: Wooseop Hwang
    A square hole in the ground and a concrete slab are all that demarcate Byoung Cho’s Earth House from the surrounding countryside.

    Photo by: Wooseop Hwang

  • 
  Visitors enter through a narrow staircase, visible here as a slit to the right of the courtyard.  Photo by: Wooseop Hwang
    Visitors enter through a narrow staircase, visible here as a slit to the right of the courtyard.

    Photo by: Wooseop Hwang

  • 
  At night the courtyard and light well (foreground) become dramatic blocks of light, illuminating surrounding trees.  Photo by: Wooseop Hwang
    At night the courtyard and light well (foreground) become dramatic blocks of light, illuminating surrounding trees.

    Photo by: Wooseop Hwang

  • 
  The floor of the courtyard is made of rammed earth from the building site, as are the walls and floors of the interior. All doors, including this one leading to the stairway, are about four feet high.  Photo by: Wooseop Hwang
    The floor of the courtyard is made of rammed earth from the building site, as are the walls and floors of the interior. All doors, including this one leading to the stairway, are about four feet high.

    Photo by: Wooseop Hwang

  • 
  Slices of a pine tree cut down during construction were embedded in the courtyard’s concrete walls as a symbol of rebirth; Cho envisions grass sprouting from the rotted wood in a few years.  Photo by: Wooseop Hwang
    Slices of a pine tree cut down during construction were embedded in the courtyard’s concrete walls as a symbol of rebirth; Cho envisions grass sprouting from the rotted wood in a few years.

    Photo by: Wooseop Hwang

  • 
  The courtyard is slightly raised in the center to enable water to drain to the four corners.  Photo by: Wooseop Hwang
    The courtyard is slightly raised in the center to enable water to drain to the four corners.

    Photo by: Wooseop Hwang

  • 
  The juxtaposition of raw wood, stone, and concrete brings out the beauty of each material.  Photo by: Wooseop Hwang
    The juxtaposition of raw wood, stone, and concrete brings out the beauty of each material.

    Photo by: Wooseop Hwang

  • 
  Each of the six rooms measures just one pyoung, a traditional unit of measurement in Korean architecture. That’s about 4 square yards, or as Cho puts it, just enough to “lie down and still have a few inches of space.”  Photo by: Wooseop Hwang
    Each of the six rooms measures just one pyoung, a traditional unit of measurement in Korean architecture. That’s about 4 square yards, or as Cho puts it, just enough to “lie down and still have a few inches of space.”

    Photo by: Wooseop Hwang

  • 
  Earth House is dedicated to Dong-joo Yoon, a Korean poet who died as a political prisoner in Japan during WWII.  Photo by: Wooseop Hwang
    Earth House is dedicated to Dong-joo Yoon, a Korean poet who died as a political prisoner in Japan during WWII.

    Photo by: Wooseop Hwang

  • 
  Friends gather under the shelter of the recycled-wood canopy for a reading of Yoon’s work.  Photo by: Wooseop Hwang
    Friends gather under the shelter of the recycled-wood canopy for a reading of Yoon’s work.

    Photo by: Wooseop Hwang

  • 
  The bathtub is a simple box made of fragrant hinoki cypress. Its shape echoes one of Cho’s favorite inspirations: a wooden apple crate.  Photo by: Wooseop Hwang
    The bathtub is a simple box made of fragrant hinoki cypress. Its shape echoes one of Cho’s favorite inspirations: a wooden apple crate.

    Photo by: Wooseop Hwang

  • 
  Light from the courtyard silhouettes a paper-covered door. The handcrafted doors and windows lend elegance to the earth rooms, which are surprisingly cozy thanks to radiant heating.  Photo by: Wooseop Hwang
    Light from the courtyard silhouettes a paper-covered door. The handcrafted doors and windows lend elegance to the earth rooms, which are surprisingly cozy thanks to radiant heating.

    Photo by: Wooseop Hwang

  • 
  The house has two doors, one leading to the library and kitchen, and the other to the bedrooms and bathroom. The two sections are not connected by any interior passage or door.  Photo by: Wooseop Hwang
    The house has two doors, one leading to the library and kitchen, and the other to the bedrooms and bathroom. The two sections are not connected by any interior passage or door.

    Photo by: Wooseop Hwang

@current / @total

More

Add comment

Log in or register to post comments
Advertising