The Tree of Ghent

written by:
photos by:
January 15, 2009
Originally published in Color Comes Home
Read Full Article
  • 
  The 300-year-old beech tree supplies shade, movement, sound, and color to the site, and provides a towering natural counterpoint to the renovated home's long, low expanses of glass.
    The 300-year-old beech tree supplies shade, movement, sound, and color to the site, and provides a towering natural counterpoint to the renovated home's long, low expanses of glass.
  • 
  Two glass facades in the living space allow for an unencumbered view of the beech tree.
    Two glass facades in the living space allow for an unencumbered view of the beech tree.
  • 
  Van Everbroeck’s home office occupies the end of one arm of the building. An industrial outdoor light fixture is mounted on a black-painted steel post. The orange of the back wall was chosen to work with the glowing rays of the sunset and the silhouetted, dancing shadows of leaves.
    Van Everbroeck’s home office occupies the end of one arm of the building. An industrial outdoor light fixture is mounted on a black-painted steel post. The orange of the back wall was chosen to work with the glowing rays of the sunset and the silhouetted, dancing shadows of leaves.
  • 
  The kitchen is a vibrant deep blue. "It's the same color Le Corbusier used in the corridor of his Villa Savoye in Poissy," Van Everbroeck reports.
    The kitchen is a vibrant deep blue. "It's the same color Le Corbusier used in the corridor of his Villa Savoye in Poissy," Van Everbroeck reports.
  • 
  Only the rear of the house suggests the building’s earlier incarnation as a 1960s bungalow, and even here the original brickwork is obscured by wood cladding.
    Only the rear of the house suggests the building’s earlier incarnation as a 1960s bungalow, and even here the original brickwork is obscured by wood cladding.
  • 
  The bathroom mirrors the same materials, colors, and design principles as the rest of the building.
    The bathroom mirrors the same materials, colors, and design principles as the rest of the building.
  • 
  Simple wall-mounted strip lighting, seen here in the cloakroom, is used throughout the house. "The beauty is the light, not the fitting," explains Van Everbroeck.
    Simple wall-mounted strip lighting, seen here in the cloakroom, is used throughout the house. "The beauty is the light, not the fitting," explains Van Everbroeck.
  • 
  Van Everbroeck’s home office occupies the end of one arm of the building.
    Van Everbroeck’s home office occupies the end of one arm of the building.
  • 
  The exterior is clad in louro gamela, a tropical hardwood.
    The exterior is clad in louro gamela, a tropical hardwood.
  • 
  Inside the home green and blue are used for the bathroom block, dark brown for the sliding door, and orange for the wall dividing the living room from the kitchen. The floor is dark gray industrial poured concrete.
    Inside the home green and blue are used for the bathroom block, dark brown for the sliding door, and orange for the wall dividing the living room from the kitchen. The floor is dark gray industrial poured concrete.
  • 
  Van Everbroeck sits on a block of insulation foam that serves as a multifunctional piece of furniture. It was chosen for its “glorious” color.
    Van Everbroeck sits on a block of insulation foam that serves as a multifunctional piece of furniture. It was chosen for its “glorious” color.
Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total
Read Full Article

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...