Sustainable Retreat on a Fire-Devastated Site in Boulder

written by:
photos by:
July 9, 2014
Originally published in Modern Across America
as
Rocky Mountain High
A natural disaster cleared a property in the Colorado mountains, giving an architect and her family a blank slate on which to build their green dream home.
Read Full Article
  • 
  The house that architect Renée del Gaudio designed for her family in Boulder uses energy-efficient Loewen windows on the south facade that incorporate triple-paned low-e glass from Cardinal.

    The house that architect Renée del Gaudio designed for her family in Boulder uses energy-efficient Loewen windows on the south facade that incorporate triple-paned low-e glass from Cardinal.

  • 
  In the living area are a pair of original Barcelona chairs, handed down by del Gaudio’s parents. The Shaker stove is by Wittus. Fifty-one crates were used to make the bookshelves, which were fabricated assembly-line-style by the framers from Morningstar Homes.

    In the living area are a pair of original Barcelona chairs, handed down by del Gaudio’s parents. The Shaker stove is by Wittus. Fifty-one crates were used to make the bookshelves, which were fabricated assembly-line-style by the framers from Morningstar Homes.

  • 
  The Solar Revolution installed 3.6-kilowatt photovoltaic solar panels on top of the carport, which sports a board-formed concrete exterior and a cedar-slat-and-plywood interior.

    The Solar Revolution installed 3.6-kilowatt photovoltaic solar panels on top of the carport, which sports a board-formed concrete exterior and a cedar-slat-and-plywood interior.

  • 
  Del Gaudio made the pendants in the kitchen from rayon electrical cord, ceramic sockets, and Satco Par38 bulbs. She also designed the kitchen casing, which was fabricated locally in American black walnut left over from the floor. A mix of seating—vintage Paul McCobb Planner Group and newly purchased metal Tolix chairs—are arranged around a dining table from Restoration Hardware.

    Del Gaudio made the pendants in the kitchen from rayon electrical cord, ceramic sockets, and Satco Par38 bulbs. She also designed the kitchen casing, which was fabricated locally in American black walnut left over from the floor. A mix of seating—vintage Paul McCobb Planner Group and newly purchased metal Tolix chairs—are arranged around a dining table from Restoration Hardware.

  • 
  The fire-resistant structure is clad in corrugated Cor-Ten steel that has been left to rust for easy maintenance. Instead of fussy landscaping, the family spread seed for native grasses and wildflowers that they let fill in naturally.

    The fire-resistant structure is clad in corrugated Cor-Ten steel that has been left to rust for easy maintenance. Instead of fussy landscaping, the family spread seed for native grasses and wildflowers that they let fill in naturally.

  • 
  The house has no mechanical ventilation, only Hunter ceiling fans and opposing awning windows.

    The house has no mechanical ventilation, only Hunter ceiling fans and opposing awning windows.

  • 
  Sunshine Canyon House Floor Plan A Living AreaB Dining AreaC KitchenD Roof DeckE PantryF BathroomG BedroomH OfficeI BridgeJ PorchK Master BedroomL Closet

    Sunshine Canyon House Floor Plan

    A Living AreaB Dining AreaC KitchenD Roof DeckE PantryF BathroomG BedroomH OfficeI BridgeJ PorchK Master BedroomL Closet

Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total
Read Full Article

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...