written by:
February 23, 2010

The residents of atelier KS's first renovation like stuff. When the couple, who lives in San Francisco's Sunset District, first invited the husband-wife design team to their home, the garage they wished to remodel was filled to the brim. "Our jaws just dropped open," Kelli Franz, the "K" of atelier KS, remembers. "We could hardly move in the space." Seth Pare-Mayer, Franz's personal and professional other half, says, "I wondered how we would measure the space." Still, the duo were able to transform the 1,000 square feet into a 500-square-foot garage and a 500-square-foot living space filled with all of the residents' wants: study, family room, guest bedroom, bathroom with a shower, laundry room, and storage space. 

Before founding atelier KS in the fall of 2008, Franz and Pare-Mayer both worked for accomplished San Francisco architects: Franz for <a href="http://www.cbstudio.com/">Cary Bernstein</a> and Pare-Mayer for <a href="http://craigsteely.com/">Craig Steely</

Before founding atelier KS in the fall of 2008, Franz and Pare-Mayer both worked for accomplished San Francisco architects: Franz for Cary Bernstein and Pare-Mayer for Craig Steely. The residents of this home contacted Steely to complete the renovation but when he was unable to accept the project, he put them in touch with the husband-wife design team.

1 / 13
Homes in San Francisco's Sunset District, where this is located, are almost all two-story houses in which the first floor is a deep garage and the second floor is the living space. "We'd seen renovations in this area before and they always ended up as cav

Homes in San Francisco's Sunset District, where this is located, are almost all two-story houses in which the first floor is a deep garage and the second floor is the living space. "We'd seen renovations in this area before and they always ended up as cave-like spaces," Pare-Mayer says. "We knew we had to do this renovation in a smart way." But first they had to get into the space.

2 / 13
The garage before renovation. "Our jaws just dropped open," Franz remembers. "The garage became a catchall for valuables and not-so-valuables." Pare-Mayer was worried that they could barely move in the garage, let alone measure it to develop plans.

The garage before renovation. "Our jaws just dropped open," Franz remembers. "The garage became a catchall for valuables and not-so-valuables." Pare-Mayer was worried that they could barely move in the garage, let alone measure it to develop plans.

3 / 13
Franz and Pare-Mayer left the front half of the garage as a car park and went to work on the rear 500-square-foot space. "The residents had a huge list of what they wanted to have: study, guest bedroom, family room, bathroom with a shower, laundry room, s

Franz and Pare-Mayer left the front half of the garage as a car park and went to work on the rear 500-square-foot space. "The residents had a huge list of what they wanted to have: study, guest bedroom, family room, bathroom with a shower, laundry room, storage space, and so on," Franz says. "It was like a puzzle to fit in all these little pieces." Fit them in they did, however, with the study at the bottom of the stairs wrapping around to the family room, the storage and Murphy bed wall, and the laundry room and bathroom tucked behind the stairs.

4 / 13
To avoid creating a "cave-like space," the designers inserted a ten-foot-by-four-foot skylight into the ceiling above the stairs to the basement, added a large window to the back wall, and designed the space with an open plan in mind.

To avoid creating a "cave-like space," the designers inserted a ten-foot-by-four-foot skylight into the ceiling above the stairs to the basement, added a large window to the back wall, and designed the space with an open plan in mind.

5 / 13
Before the renovation, the only access to the backyard was through the garage, which was not an easy journey to make. Now stairs lead to the backdoor and act as a light well for the skylight above.

Before the renovation, the only access to the backyard was through the garage, which was not an easy journey to make. Now stairs lead to the backdoor and act as a light well for the skylight above.

6 / 13
The finished stair. Franz and Pare-Mayer also took advantage of the light from the skylight to brighten the bathroom: They inserted a pane of etched glass into the wall that separates the stairwell and the shower.

The finished stair. Franz and Pare-Mayer also took advantage of the light from the skylight to brighten the bathroom: They inserted a pane of etched glass into the wall that separates the stairwell and the shower.

7 / 13
Because of cost constraints, Franz and Pare-Mayer were unable to alter the existing structure, so they designed built-in furniture and cabinetry to define and differentiate the spaces. They hired Chris Allen, of San Luis Obispo-based <a href="http://www.c

Because of cost constraints, Franz and Pare-Mayer were unable to alter the existing structure, so they designed built-in furniture and cabinetry to define and differentiate the spaces. They hired Chris Allen, of San Luis Obispo-based CWA Studios, to fabricate the pieces. At the base of the stairs is the study, where the residents' teenage daughter often finishes her homework in an Eames Aluminum Side Chair from Design Within Reach.

8 / 13
Franz and Pare-Mayer originally planned to fill the rear wall with a single window, but they had to change course due to budget limitations. Instead they installed a glass door to the backyard and a single window to the right. "It ended up being way more

Franz and Pare-Mayer originally planned to fill the rear wall with a single window, but they had to change course due to budget limitations. Instead they installed a glass door to the backyard and a single window to the right. "It ended up being way more interesting than a solid window wall," Franz says.

9 / 13
The biggest challenge of this project was cleaning out the space, Franz says. The second was that this was atelier KS's first solo project. "Suddenly you're in charge of the project and you get to--and have to--make all the decisions," Pare-Mayer says. "T

The biggest challenge of this project was cleaning out the space, Franz says. The second was that this was atelier KS's first solo project. "Suddenly you're in charge of the project and you get to--and have to--make all the decisions," Pare-Mayer says. "The learning curve is very high." The designers were given the opportunity to make all of the furniture decisions for the space and chose the Girard Table, Paulistano Armchair, and Neo Sectional Chaise from Design Within Reach for the living room. The two folding chairs were garage-clean-up finds.

10 / 13
Across from the sofa and recessed into the wall is the television and media center. Franz and Pare-Mayer had to fur out the walls to insulate the space and made them extra wide to ease the mechanical installations and allow for deep built-ins.

Across from the sofa and recessed into the wall is the television and media center. Franz and Pare-Mayer had to fur out the walls to insulate the space and made them extra wide to ease the mechanical installations and allow for deep built-ins.

11 / 13
The designers hired a carpenter friend to craft all of the built-ins and cabinetry. Behind the wood panels at the back of the living room is a Murphy bed. The residents' teenage daughter and her band practice in front of the panels and keep their equipmen

The designers hired a carpenter friend to craft all of the built-ins and cabinetry. Behind the wood panels at the back of the living room is a Murphy bed. The residents' teenage daughter and her band practice in front of the panels and keep their equipment in the storage areas to either side of the fold-down bed behind it. Franz and Pare-Mayer finished the room with Paolo Rizzatto's 265 lamp from Flos and the AJ Floor Lamp and Yanagi Butterfly Stool from Design Within Reach.

12 / 13
Franz and Pare-Mayer's carpenter paid painstaking attention to detail, aligning the wood grains from cabinet door to cabinet door (right). In the shower stall (left), the etched glass wall lets in light from the skylight above the stairwell (and though it

Franz and Pare-Mayer's carpenter paid painstaking attention to detail, aligning the wood grains from cabinet door to cabinet door (right). In the shower stall (left), the etched glass wall lets in light from the skylight above the stairwell (and though it's easy to see out to the stairwell, it's hard to see into the shower). The residents like the bathroom so much that they rarely shower in the bathroom on the main floor any more.

 

Franz and Pare-Mayer have several residential and restaurant designs in the works. For more information about them and their projects, visit their site at atelier-ks.com.

13 / 13
Before founding atelier KS in the fall of 2008, Franz and Pare-Mayer both worked for accomplished San Francisco architects: Franz for <a href="http://www.cbstudio.com/">Cary Bernstein</a> and Pare-Mayer for <a href="http://craigsteely.com/">Craig Steely</

Before founding atelier KS in the fall of 2008, Franz and Pare-Mayer both worked for accomplished San Francisco architects: Franz for Cary Bernstein and Pare-Mayer for Craig Steely. The residents of this home contacted Steely to complete the renovation but when he was unable to accept the project, he put them in touch with the husband-wife design team.

Project 
Sunset Garage Renovation
Architect 

View our slideshow to see and read about the radical redesign.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016